15 noiembrie 2011

Salvati Rosia Montana! DE CE?

Oare ce vrea sa insemne sintagma "salvati Rosia Montana"? Vrem sa salvam o localitate sau pe oamenii care traiesc in zona aceea? De cine sau de la ce sa-i salvam? Ce inseamna "a salva"? Vor ei sa fie salvati? Sunt o gramada de intrebari pe care poti sa le pui intr-o asemenea situatie insa multi aleg sa militeze cu ochii inchisi pentru o cauza pe care nu o inteleg. In plus, nici macar nu au un plan bine pus la punct, cu un obiectiv sau viziune si actiuni bine inchegate, din care sa rezulte obiectivul. Am intalnit diverse persoane (chiar si pe strada) care se zbat in neputinta pentru a strange semnaturi si de a ne convinge ca nu e bine sa exploatam aurul de la Rosia Montana. Nu conteaza ca ei habar nu au in ce consta procesul tehnic de exploatare al aurului, nu au fost niciodata la Rosia Montana si nici n-au vorbit cu oamenii de prin zona aceea, sa le asculte putin doleantele. Nu zic ca eu as stii mai multe sau ca ma pricep mai mult decat ei, dar macar nu ma hazardez ca lupt pentru ceva ce nu inteleg, nu sunt informat corect si care in opinia mea nu are nici o sansa de reusita.

Nu stiu cat este de vina "inteligenta" ci mai degraba educatia. Daca unul zice ceva, atunci e musai ca el. Daca tu nu-ti pui intrebarea "de ce?" si "cu ce scop/obiectiv?"atunci altii gandesc pentru tine. Facand asta tot mai des ajungi un "robot" usor de manipulat de catre ceilalti. Partea nasoala e ca sistemul educational din Romania e la pamant de multi ani si nu stimuleaza deloc gandirea logica, argumentarea si originalitatea. Daca tu vii si argumentezi ca poluarea e principala problema de la Rosia Montana, eu te intreb "de ce apare poluarea?". Cu siguranta sunt exploatari de genul asta si in alte tari si banuiesc ca au limitat intr-un fel poluarea, sau au luat masuri de protectie. Atunci exista argumentul ca un potential accident poate produce o poluare masiva in zona (foarte adevarat).  Dar, pe de alta parte, un accident la centrala atomica de la Cernavoda poate produce pagube mult mai mari. N-am auzit pe nimeni sa lupte impotriva construirii unor noi reactoare acolo, desi in alte tari e la moda. Atunci de ce "luptati" pentru Rosia Montana si nu pentru Cernavoda? Va intra ceva in buzunar , aveti rude acolo, sunteti nascuti prin locurilea acelea, v-a placut privelistea de acolo si vreti sa reveniti peste 20 de ani?

Orice actiune pe care o faceti trebuie sa aiba o explicatie, dar si mai mult, trebuie sa aiba o viziune sau mai multe obiective. Daca tu strangi semnaturi crezi ca impiedici p'aia sa exploateze acolo? Nici o sansa "pentru ca" au incercat si altii sa adune semnaturi si n-au reusit nimic. De fapt, cred ca nimeni n-a reusit la nivel inalt sa influenteze ceva prin adunarea de semnaturi. (cu exceptia celor care participa la alegeri ca si candidati, stiu ca acolo e musai sa ai un numar de semnaturi, dar exista o lege care prevede acest lucru in mod expres). Daca veniti cu argumente de genul "ne pasa de tara noastra si de oameni" atunci va intreb "de ce va pasa?". A facut tara ceva pentru voi? Aveti o responsabilitate? Oricum astea sunt intrebari retorice si nu pun in valoare patriotismul. Hai sa o luam altfel. Va pasa de tara noastra si strangeti semnaturi sau afisati pancarte cu "salvati Rosia Montana". Credeti ca asta demonstreaza patriotismul vostru? Mai mult, ce obiective aveti in urma acestor actiuni? Ce va garanteaza ca ati reusit sa va indepliniti obiectivul? Nimic. Zona aia tot "poluata" va fi din cauza minereurilor din sol, oamenii tot saraci vor fi pentru ca nu au ce lucra iar tu ai pierdut o groaza din timpul tau pentru a impiedica o firma sa exploateze acolo pentru ca anul viitor sa vina alta firma (si cineva tot va veni pana la urma).

 Eu pot sa concluzionez ceva din toate acestea: va meritati soarta daca nu stiti pe ce lume traiti. Se mai plang unii ca nu le da statul nimic de lucru, ca sunt taxe mari, s.a.m.d. Sa va intre bine in cap, nimeni nu investeste in tara noastra daca n-ar avea ceva (serios) de castigat, nimic nu se da pe "moca" si nici nu exista pestisorul de aur. Daca tu ai ales sa lupti pentru o cauza atunci fa-o pentru tine, pe cheltuiala ta, dar sa nu ai pretentia ca si altcineva sa faca acelasi lucru din compasiune pentru tine, ca sa-ti demonstreze ce "inteligent" esti tu.  Tot ce am enumerat pana acum a fost pentru a demonstra cat de nasol este sa spui "salvati Rosia Montana" si sa nu stii ce vrei. Acum sa prezint si cateva solutii alternative. Nu sunt in masura sa decid, nici sa masor aplicabilitatea unei solutii, dar imi pot exprima cateva idei. Trebuie "sa salvam oamenii" aceia, dar nu sa le dam mura-n gura. Turismul nu atrage acolo, asa ca cel mai bine ar fi consturirea unor firme, fabrici, ceva, atat pentru persoane tinere cat si pentru cei in varsta. Apoi, respectivele firme trebuie scutite de la plata unor taxe si impozite mai ales daca aleg sa investeasca in continuare (profit reinvestit). Apoi, sa urmarim daca exista ceva fonduri UE pentru zone defavorizate care pot fi atrase acolo si facut orice este posibil pentru a le obtine. In cele din urma, se pot obtine o serie de donatii de la diverse firme/persoane pentru a ajuta comunitatea din Rosia Montana.

Desigur, ideile acestea nu sunt noi insa nimeni nu pare a face ceva in aceasta privinta. Am dat o cautare pe google cu termenul "rosia montana" si am intrat pe primul site din lista (rosiamontana.org). Astia se ocupa de salvarea zonei, a caselor si obiceiurilor, a unei localitati (chiar ei spun) miniere. Cum vor ei sa salveze aceasta zona? Sa faca turism, intr-o localitate miniera! De altfel, nu accepta sponsorizari de la "companii comerciale multinationale sau de alte dimensiuni, a caror activitate genereaza poluare, injustitie sociala si economica". Ma intreb, cine ar vrea ei sa-i sponsorizeze?  Desigur, toti vrem sa fim perfecti dar din pacate nu se poate. E bine sa fii impotriva globalizarii (asa eram si in comunism) dar uite ca oamenii isi doresc si altceva. In alta ordine de idei, vrei ajutor sa traiesti mai bine dar refuzi prima firma care vine acolo pe motiv de poluare. Apoi refuzi tot ce inseamna injustitie sociala si economica. Dar cat de idiot poti sa fii ca sa nu-ti dai seama ca ce vor astia e absurd si aproape imposibil in Romania. S-au gasit idealistii vietii perfecte. Au gasit si localitatea perfecta: Rosia Montana. Ce ratati! Pai la noi nu merge turismul pe litoral sau in localitatile montane mult mai dezvoltate, dar vor sa faca asta in vagauna asta a lor.  Nici donatii nu accepta de la oricine! Ba, donatia e donatie! Daca esti falit o accepti si gata; daca nu accepti, atunci altadata nu vei mai primi nimic. Totusi, pe acestia ii respect pentru ca (dupa cate zic ei) lucuiesc in zona aceea si cunosc mai bine situatia. Dar, pe de alta parte sunt convins ca aceasta idee nu este impartasita de majoritatea oamenilor de acolo, poate doar de cei mai instariti. Restul, muritorii de foame, ar face orice sa lucreze ceva.

DAR, astia de militeaza "de la distanta", de ce o fac si cu ce scop? Raspunsul: ca sa serveasca intereselor financiare ascunse a unor diverse persoane sau firme, din Romania sau strainatate. Oricine are putina minte isi da seamna ca acolo exista situatii conflictuale ciudate si interese ascunse. Atunci, de ce naiba te bagi in ceva ce nu cunosti? REPET. Acest articol este pentru toti cei care habar nu au ce se intampla la Rosia Montana dar se hazardeaza sa sustina diverse grupuri de interese (din aceea zona si nu numai). Baa, nu e clar, nici macar acum in timp de criza? Ce se vinde mai bine la bursa? AURUL. Ala conteaza. Intr-un fel sau altul va fi exploatat, azi, maine, la anul, peste 10 ani tot va veni cineva sa-l extraga (strain sau roman). Degeaba cautati semnaturi, o faceti degeaba pentru ceva care va depaseste. Problema de la Rosia Montana nu o reprezinta poluarea, turismul, saracia localnicilor sau vestigiile arhiologice ci AURUL. Sa va intre bine in cap: AUR ! (unii zic ca ar mai fi si alte metale, intr-o cantitate ce valoreaza de cateva ori mai mult decat tot aurul de acolo). Desigur, cel mai bine ar fi sa ramana acolo pentru totdeauna si sa ne luam adio de la resursele respective. Din pacate stim cu totii ca nu va fi asa, e doar o chestie de timp. Iar campania cu "salvati Rosia Montana" ne este aruncata in fata de ochii lumii, de catre "cineva" care are tot interesul financiar acolo.

3 comentarii:

  1. Parerea este ca Rosia Montana are nevoie de ajutor, atat localitatea, cat si oamenii. Zona e poluata, oamenii traiesc cu doar 6lei/zi. Pana acum, numai RMGC a venit cu solutii concrete de a o salva si sper ca acestea sa se concretizeze.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru cateva mii de locuri de munca vindem sanatatea acestei tari. 600 ha luciu de apa este o suprafata impresionanta, daca vor sa faca investitii sa le faca respectandu-ne pe noi. NU A ZIS NIMENI SA NU FACA! dar NU PRIN METODA PROMOVATA DE EI!!! Si ce venituri o sa aduca?! De aici vor sa ia materiile prime, produsele finite se vor realiza in alta parte.. CIANURILE LA NOI, PROFITURILE LA EI!

    Anonim 16 noi.. doar de campania lor ai auzit tu. Casca okii tata, deja economia tarii asteia e condusa de altii din afara.
    Aurul nu-l ia nimeni ramane acolo, pretul creste, si atunci cand va avea unu' dintre noi destula minte se vor realiza investitii care sa ne "skape de saracia celor 6lei/zi"
    Stefan M.

    RăspundețiȘtergere
  3. Poate ai dreptate, insa nu stii cine urmareste din umbra acel loc si apoi sa vina cu o solutie si mai proasta. Aceasta campanie de "Salvati Rosia Montana" ar fi sunat mai bine "Extrageti aur dar respectati-ne", nu? E un exemplu care mi-a trecut rapid prin minte. Se poate gasi ceva mai bun.

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL