29 ianuarie 2013

Politete sau automatism?

De ce spui "buna ziua" cand te intalnesti cu cineva, cand intri intr-o incapere sau atunci cand pleci de acolo? De ce simiti nevoia sa-ti faci anuntata prezenta sau plecarea? Iar intrebarile pot continua. Stiu ca raspunsurile pot fi diverse, poate din politete, din respect pentru cei din jur, sau pur si simplu datorita nivelului de educatie ridicat. Dar oare asa stau treburile mereu?

De multe ori am vazut intamplari ridicole cand persoane suparate, certate sau plictisite isi arunca asemenea vorbe intr-un mod hazardat. Tocmai ai deranjat ora la scoala si esti poftit afara; in mod cert la iesirea pe usa vei zice "buna ziua". Te-ai certat cu cineva iar la despartire arunci un "buna ziua" intepator, cand de fapt te gandesti ca ar merita o injuratura. Cert este ca omul isi dezvolta anumite automatisme si le respecta intocmai. Atunci cand esti pus in situatii dificile sau inedite, in mod sigur vei face o eroare. Eventual nu stii cum sa reactionezi si faci ca de obicei, insa acum nu e cazul.

Am intalnit multe afirmatii expediate in graba doar de dragul de a fi spuse, de exemplu la despartirea de cineva: "vorbim", "ne mai intalnim", "ne mai auzim", "pe data viitoare", etc. Asa trec zilele, saptamanile, lunile si uneori chiar anii. Iar acele vorbe nu mai au nici o semnificatie. La fel este si raspunsul la intrebarea "ce faci". Multi raspund cu "bine". Insa exista persoane care nu fac chiar atat de bine, ba din contra fac rau. Dar raspunsul este mereu acelasi: bine. Nu cumva acesta este un automatism iar creierul tau nu poate procesa atat de repede situatia creata?

Mai exista cazuri la telefon cand la finalul convorbirii nu stii ce formula de despartire sa alegi. Sau din contra, folosesti ceva cu care te-ai obisnuit dar care in momentul de fata nu mai corespunde. Spui "buna seara" cand de fapt este ziua, "sarut mana" la un barbat sau "te pup" pentru ca asa spui persoanei iubite insa acum vorbesti cu un client. Iar exemplele pot continua.

Cum faci sa eviti aceste situatii, in afara faptului ca "repetitia e mama invataturii". Voi aveti asemenea probleme? Si cum reactionati?

Un comentariu:

  1. probabil ca vrei sa-ti faci simtita prezenta, ca oamenii sa te vada cu alti ochi, eventual sa nu te injure ca i-ai deranjat.

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL