07 februarie 2013

Buchelarul cu parale

Trist ma uit in fiecare zi cum se goleste si nu-mi explic ce tot fac de se duc atat de repede. Bun, si stau asa minute in sir pentru a medita asupra zilelor trecute. Numar paralele si ma scotocesc in buzunare. Nu cumva i-am ascuns print-un colt mai naravas? Sau poate am o gaura si n-o gasesc. Iar daca ma uit pe extrasul de la card ma crucesc si mai tare. Chiar asa de repede se evapora banii din portofel, ca despre asta era vorba.

Nu exgerez, dar cel putin o data pe saptamana fac inventarul la monetar, ce s-a dus si ce a ramas. Apoi urmeaza facturile, mancarea si ce mai e nevoie. Trebuie sa vad daca nu cumva am sarit coarda cu cheltuielile. Nu fac asta pentru ca n-am de unde, ci pentru ca urmaresc sa  economisesc. Si sa cumpar ceva anume, dar pana acolo mai e ceva timp. Intrebare, voi economisiti ceva bani pe luna? Sau pur si simplu spargeti tot ce incasati? Vorba unui profesor, studentul e cel mai prost consumator din economie. Tot ce prinde rade, ba mai mult se si imprumuta. Deci consuma mai mult decat produce, dar asta e o alta poveste.

Ce vreau sa subliniez aici este importanta "managementului" fondurilor proprii. Pe de o parte esti atent sa nu intri in incapacitate de plata, iar de de alta parte te ajuta sa-ti estimezi cheltuielile pe o perioada de timp. Sau pur si simplu vrei sa faci o investitie si doresti sa stii in cat timp ti-o amortizezi, eventual daca ti-o permiti. Si uite asa observi cum mancarea s-a scumpit, intretinerea creste invers proportional cu gradele de afara sau hainele sunt tot mai scumpe, dar nu din cauza pretului ci mai mult al reputatiei firmei de unde cumperi. Ca daca domnul a dat, domnul ia, si unde sunt posibilitati atunci si pretentiile sunt mai mari. Ehe, daca ar face toti asa ca mine, extrapolez aici si la guvernantii nostrii, cred ca Romania era de mult iesita din criza. Dar nu e, deci pe guvernanti ii doare-n cot de "buchelarul" tarii. Oare gresesc?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL