25 februarie 2013

Calator prin Europa - berea din Cehia

Este a doua oara cand ies din tara, prima data cu trenul iar acum cu avionul. Si de fiecare data prin aceeasi zona: Viena, Brno, Praga. Acum m-am aventurat putin si la Bratislava. Prin zapada, cu autocarul. Superb! Daca as sta acum sa descriu fiecare aspect ce m-a impresionat imi va lua mult timp si nu cred ca am atata rabdare. Prin urmare voi scrie cate un mic articol legat de fiecare lucru important ce merita precizat. Asta si in masura in care imi mai aduc aminte. Desigur, daca am poze disponibile le atasez cu drag. In acest prim articol incep cu lucrul cel mai de pret pentru mine, avand in vedere ca am vizitat Cehia. Dupa cum stiti aceasta tara e recunoscuta pentru berea pe care o produce. Si nu e o bere oarecare, ci una foarte buna, asa ca pentru impatimiti. Ca exemple, Staropramen, Krusovice, Pilsner Urquell, Kozel, Budweiser si multe altele sunt la moda pe acolo. 

In fine, pana si cea mai ieftina bere e buna la gust si comparabila cu una mai scumpa de la noi. De altfel la ei berea poate fi mai ieftina ca apa minerala si o poti consuma pe oriunde apuci, inclusiv in locuri publice. E o mare placere sa-ti potolesti setea vara. Ca si o curiozitate, berea la sticla e mai ieftina decat cea la doza. In plus sticla e returnabila si primesti inapoi o parte din bani. Dar chiar si asa, pretul e rezonabil. Cu o suma echivalenta cu 3 lei iti iei din supermarket o bere de calitate superioara la sticla de 0.5. Dar poti sa alegi si ceva la promotie si nu costa mai mult de 1 leu. Dar e buna. 

Si iarasi revin, placerea de a consuma berea oriunde pe strazi este nepretuita. Sa mergi prin centrul Pragai cu sticla in mana nu e ceva anormal acolo. Poate daca scapi sticla din mana, ca e pacat sa pierzi continutul sau licoarea magica. Singurul aspect negativ sunt toaletele, nu prea multe la numar, posibil sa nu le fi vazut eu, dar pe bani. Sub acest aspect trebuie avut mare grija. La terase pretul este iarasi convenabil, in comparatie cu Romania. Practic o bere buna ajunge la ei undeva intre 7 si 8 lei in locurile cele mai frecventate din Praga. In comparatie, in Brno aceeasi bere poate costa 5-6 lei in localuri mai pretentioase. In schimb, se poate si mai ieftin dar asta depinde si de gusturi sau bugetul avut la dispozitie. 

Daca ajungeti sau treceti prin Cehia, sfatul meu este sa consumati cat mai multa bere, chiar daca nu sunteti un impatimit. Probabil doua sau trei sticle pe zi e ceva rezonabil si sincer, din experienta, va spun ca berea de la ei nu da dureri de cap si nici ameteli. Asta daca nu exagerati cu consumul si nu faceti efort pe parcursul zilei. Dar este exclus, nu mergeti acolo sa stati intr-un loc! 

In loc de incheiere, berea poate fi oricand un suvenir din Cehia. O marca aparte care nu se gaseste in Romania cadou cunostintelor din Romania, in special cunoscatorilor sau pasionatilor de bere. Sigur le va face o mare bucurie. Cat despre transport va asigur ca se pot lua in bagajele de cala la avion atat doze cat si beri la sticla insa cu grija sa nu se sparga. Daca se opteaza pentru mersul cu trenul atunci chiar nu aveti nici o restrictie si va puteti umple geamantanul cu beri de toate felurile. Cu atat mai bine, aveti ceva de baut si pentru drumul anevoios catre Romania.

2 comentarii:

  1. pai si la noi berea este mai ieftina ca apa minerala sau pe aproape:un Bergenbier la 2.5 este 7 lei iar o apa minerala Borsec este 3 lei.Undeva este ceva in neregula

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu vorbeam de cantitati mici, 0.5 litri, sticle sau doze, nu plastic. Berea la plastic nu e buna de nimic.

      Ștergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL