03 februarie 2013

Recuperarea datelor din partitiile formatate

Ce este de facut cand stergi din greseala o partitie, sau pe toate, iar la final iti dai seama ca ai pierdut date importante? Acum ai vrea sa le recuperezi, dar cum? Cred ca toti avem cel putin un prieten informatician care te poate ajuta. Sau nu. Dar parca n-ai vrea sa apelezi la el pentru ca dureaza. Iar partea nasoala e ca singurul tau calculator nu mai merge (inca) iar daca instalezi un sistem de operare atunci s-ar putea sa pierzi datele definitiv.

Bun, referitor la ultima propozitie, e general valabila: atunci cand vrei sa recuperezi datele de pe un hard-disk nu mai scrii nimic pe el. Nu instalezi nici windows, nici nimic. Rulezi doar sisteme de operare de pe USB. Acum, revenind la problema cu partitiile, mi s-a intamplat sa modific sectiunea de MBR (Master Boot Record) dupa ce mi-am sters Linuxul. Din neatentie am modificat ceva aiurea si din trei partitii de Windows m-am trezit cu niciuna. Am ramas perplex. Cum, nu se poate repara cu nimic? Nu! Tot ce aveam s-a dus pe apa sambetei. Singura solutie era sa recuperez datele de pe hard-disk si apoi sa instalez totul de la zero.

Pentru a face o distinctie din start, nu vroiam sa gasesc fisiere sterse. Pentru asta exista o gramada de programe. Mie imi trebuia sa gasesc foldere si fisiere asa cum erau salvate pe partitiile vechi. Dupa indelungi cautari pe internet am gasit si un program bun pentru asta: MiniTool Power Data Recovery. Iti permite sa restaurezi 1 GB de fisiere in versiunea trial, nu ca alte programe care nu te lasa sa recuperezi nimic, decat dupa ce le cumperi. Insa fiecare se descurca cum poate. Dar eu zic ca 1 GB de informatii este rezonabil cu un program trial.

De ce avem nevoie? In primul rand de un calculator cu Windows functional si un stick USB, cat mai mare. Recomand ceva de cel putin 16 GB, pentru ca pe el veti scrie si datele recuperate. Apoi e nevoie de un soft care sa-l faca bootabil. YUMI ar fi suficient, dar acum mai exista si alte programe capabile de asa ceva. Apoi aveti nevoie de Hiren's Boot CD: contine un Windows Xp care poate fi incarcat direct de pe USB. Trebuie sa faceti stick-ul sa booteze Hiren's. Tot pe acelasi stick copiati si programul MiniTool Power Data Recovery, asta dupa ce in prealabil il instalati pe un calculator. Se pare ca merge si fara registri, asa ca odata copiat pe stick-ul cu Hiren's, va merge cu Windows-ul XP de pe acesta. Daca nu aveti un calculator pe care sa faceti acest lucru, mergeti la un prieten, etc. Sau, puteti sa va faceti preventiv un astfel de stick pentru vremurile grele.

Urmatorul pas este sa reporniti calculatorul cu Windows XP bootabil de pe stick, iar apoi sa lansati programul pentru recuperarea datelor. Aveti nevoie de timp si rabdare. Va sfatuiesc sa-l lasati peste noapte, timp in care va fi scanat tot hard-diskul in cautarea folderelor si fisierelor de pe partitiile sterse, iar dimineata veti continua cu selectarea datelor pe care doriti sa le restaurati. Aceste date le veti salva tot pe stick (nu pe hard-disk pentru ca e posibil sa alterati datele), de aceea recomandam sa fie cat mai mare. Totusi, daca problema voastra consta intr-o partitie si nu intreg hard-diskul, atunci puteti folosi restul partiilor pentru recuperare. Iar in acest caz nu ar mai fi nevoie nici de stick pentru ca puteti instala Windows-ul pe una din partitiile bune. Insa eu m-am gandit la ce e mai rau, sau exact ce mi s-a intamplat si mie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL