05 februarie 2013

Se cauta vinovati pentru izbucnirea crizei financiare

Citind astazi acest articol am descoperit ca cineva e totusi cu capul pe umeri si cauta un vinovat, sau mai multi, pentru izbucnirea crizei financiare. Am mai scris despre asta si pot sa zic ca e mai mult decat o certitudine ca totul a fost o manipulare grosolana a pietei financiare de cativa "smecheri" din SUA. Un fel din acele personaje care dau tunuri de miliarde de dolari si nu patesc nimic. Uite ca acum lucrurile au luat o intorsatura nefericita si criza s-a extins la nivel mondial. Ce s-a intamplat dupa, cunoasteti foarte bine. Dar e bine ca se cauta vinovatul.

Departamentul de justitie al SUA a gasit de cuvinta sa trimita in judecata Standards and Poors. E un inceput bun, eu zic ca mai sunt si altii care au supraevaluat anumite active si apoi s-au trezit cu pierderi. Iar aici au gresit cei care au crezut in manipularile acestor agentii de rating, nu la modul voit ci doar cazuri izolate, probabil niste incercari nereusite ale unor angajati. Sau cine stie, poate chiar coruptie. Cert este ca aceste agentii de rating au lansat informatii eronate care au condus in final la declinul pietei. Repet, este foarte simplu sa lansezi un zvon, prabusesti piata (sau o banca) iar apoi revii si iti ceri scuze. Aceste lucruri nu trebuie sa aiba loc. In fine, nici nu stiu daca si-au mai cerut scuze. Probabil ar fi bine ca toate tarile sa trimita in judecata aceste agentii atunci cand isi permit sa scada ratingul sau sa lanseze informatii "scandaloase" despre acestea. Pur si simplu, il chemi in Justitie si ii soliciti sa prezinte public studiul (cu teorii, fapte, exemple, dovezi) conform caruia au ajuns ei la acea concluzie. Iar ulterior soliciti daune consistente, asta ca sa-i incurajezi sa nu mai lanseze miniciuni pe piata. In felul acesta fiecare agentie va deveni mai responsabila iar fiecare decizie va fi analizata de doua ori. Iar cei care se ocupa cu instrumente financiare sa fie verificati la sange de catre superiori sau alte organizatii competente. Orice abatere trebuie pedepsita.

Si uite asa a ajuns criza si in Romania. Doar cu numele, nu si in realitate. Omul nu mai cumpara si nu mai investeste deoarece a auzit ca e criza. Bancile nu mai acorda credite tocmai ca unii peste ocean au facut investitii aiurea si au pierdut multi bani. Asta ca inchidem robinetul si la noi. E bine, e rau, cine stie? Ne ferim toti de criza ca de "bau-bau". Si la fel de bine pot sa existe amandoua, sau nu. Cert este ca un simplu eveniment, local, stim bine unde, a creat un efect de domino ce a devenit mult mai violent decat la sursa. De aceea zic ca vinovatul nu trebuie sa plateasca doar pentru ce s-a intamplat in SUA, ci si pentru propagarea efectului. Dar oare se va intampla asa ceva?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL