02 martie 2013

Romanii si coplata in sanatate

Citeam pe undeva zilele acestea ca romanii n-ar fi de acord cu introducerea coplatii in sanatate. Nici eu nu sunt de acord din moment ce platesti mai mult pentru acelasi serviciu de rahat. Dar ce poti face?
"Peste jumătate dintre români nu sunt de acord cu introducerea sistemului de co-plată în sectorul sanitar, măsura care urmează a fi aplicată din martie presupunând introducerea unei sume fixe de maximum 10 lei, potrivit unui studiu comandat de Institutul Aspen România.
Astfel, potrivit studiului menţionat, 68% dintre persoanele intervievate consideră că introducerea sistemului de co-plată pentru serviciile spitaliceşti nu va avea un efect semnificativ în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite."

Ce vreau sa remarc la rezultatul studiului mentionat mai sus este si punctul de vedere al celor care sunt de acord (aia 32%), sau au impresia ca va fi mai bine. Da, pentru cei asistati social, privilegiati, capsunari, bisnitari si alti smecheri "neplatitori de taxe" (a se intelege aia de lucreaza la negru sau deloc) acest lucru este benefic. Pai servicii mai scumpe => oameni mai putini in spitale, cabinete, s.a.m.d. Cei mentionati anterior precum si cei cu pile sau relatii abia asteapta sa fie mai multa disponibilitate pentru ei, ca oricum erau tratati preferential. Pentru ei nu conteaza ca vor scoate un 10-20 de lei in plus. Daca pana acum erau nevoiti sa astepte la coada, acum nu o vor mai face pentru ca multi batrani sau oameni saraci vor renunta sa mai vina la tratament daca trebuie sa plateasca. 

Si aici nu e vroba ca e scump, totusi sanatatea e importanta. E o chestie de mentalitate: nu e gratis, nu am ce cauta acolo. E o regula general valabila si probabil asta au intentionat si guvernantii: sa reduca numarul celor care se interneaza in spitale, uneori motivat, alteori eronat sau cu false probleme. Insa cine stie dinainte ce iti rezerva sanatatea?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL