02 aprilie 2013

Cum am ucis fotbalul la televizor

De fiecare data cand avem un meci important avem si emisiuni la tv care de cele mai multe ori ironizeaza in mod nedrept atat meciul prezentat cat si fotbalul in general. M-am saturat ca dupa fiecare meci sa intre in direct toti managerii si patronii de echipe, plus ceva impresari sau mai stiu eu ce oameni din fotbal. Ca sa fie clar, dupa un meci singurul care poate comenta jocul unei echipe este antrenorul, sau persoana desemnata de antrenor cu explicatiile date de acesta. La conferinta de presa mai apar uneori si jucatorii, ca doar ei au fost pe teren. Dar atunci cand pe post intra in direct zece persoane, fiecare cu pararea lui, e un dezastru. Ba mai mult isi dau cu parerea si despre echipa adeversa. Iarasi nu e bine. Fiecare trebuie sa-si vada de ograda sa. Discutiile generate in asemenea emisuni au produs de nenumarate ori alte probleme care au generat iarasi discutii, acuzatii, s.a.m.d. Ori acestea nu fac bine fotbalului, ci din contra aduc numai rau. Atunci cand pe un post de televiziunie se striga ca arbitrii au furat la nu stiu ce fault sau penalty, sau ca X a injurat pe Y, credeti ca sponsorii sar  in sus de bucurie ca sa mai investeasca ceva? Eu zic ca nu. Atunci cand antrenorul zice "hais" si patronul "cea" credeti ca suporterii mai inteleg ceva? Eventual se simt mai atrasi de echipa sau vor dori sa vina pe stadion? Putin probabil.

Oricum nu are rost sa comentez aceste aspecte pentru ca totul se rezuma la rating, la puncte de audienta  si altele. Atunci cand intra Becali in direct se reseteaza contoarele, se dau peste cap si scot fum de atata populatie care priveste. O spun in mod ironic dar adevarul este ca asa se face audienta. Iar televiziuniile asta asteapta. Nu le pasa ca fotbalul are de suferit. Cu cat avem mai multe stiri si afirmatii incendiare, cu atat mai bine. Daca X zice ceva de rau despre Y, atunci Y este sunat din redactie si intrebat ce parare are despre ce a zis X. Si asta se repeta pana cand fie se epuizeaza declaratiile, fie se termina timpul alocat emisiunii. In toate aceste situatii fotbalul nu are nimic de castigat.

Apoi ar mai fi si penibilul situatiei in care se afla invitatii din studio. Pai daca tu chemi in platou un asa zis specialist care sa comenteze meciul sau anumite faze din meci, atunci de ce mai preiei o suta de legaturi telefonice? Ca sa ce? Sa ceri o a doua parere despre ce se comenteaza? Nu ai incredere ca cel din platou e in masura sa se descurce? Atunci de ce-l chemi? Oare cum se simte ala acolo cand tu il chemi sa comenteze iar tu ca moderator al emisiunii ii pui pe toti sa vorbeasca? Problema nu e ca vorbeste multe lume, ci fiecare are parerea lui si de multe ori nu exista doua pareri la fel. In situatia asta ce sa mai crezi?

Revin la aspectele prezentate in aceste emisiuni. De cele mai multe ori se discuta pe baza declaratiilotr facute de alte persoane si mai putin despre fotbal in sine. Sau discutiile privesc chestii generale, gen "aia au jucat mai bine, ceilalti mai prost" dar nu se dau exemple concrete sau motive pentru care jocul a fost asa. Se spune ca arbitrajul a fost prost dar nu se motiveaza de ce a fost prost. Iar aici trebuie o motivatie bine argumentata pentru ca doua, trei faze judecate gresit in tot meciul nu este de ajuns sa fie un arbitraj gresit. Meciul dureaza 90 de minute, fazele mentionate au durat proababil cateva secunde. Daca discutam doar de situatii clare de gol, poate ar fi o motivatie rezonabila. Dar nu justa, asta daca nu a fost facuta cu rea intentie. Cati dintre noi nu gresim la serviciu si nu patim nimic?

Si ar mai fi un aspect demn de luat in seama pentru care consider ca fotbalul a fost ucis la televizor. Incep cu o intrebare, fotbalul romanesc se rezuma doar la meciuri curente (fie de cluburi, fie de echipa nationala) si la declaratiile facute de anumite persoane din anturajul echipelor de fotbal? Oare n-ar trebui sa prezentam (sau sa dezvoltam) si alte aspecte, gen: istoricul meciurile de fotbal care au adus cinste Romaniei, proiecte de fotbal pentru juniori, amenajarea de terenuri de fotbal pentru amatori, proiecte de marketing, aspectele benefice ale fotbalului asupra sanatatii, s.a.m.d. Pai daca tu nu stimulezi cu nimic fotbalul din tara, normal ca nu vei mai gasi noi adepti. Copii de azi nu vad nimic bun la televizor. De ce s-ar mai interesa de fotbal? Imi aduc aminte de cand eram copil, eram inebunit dupa cartonase cu jucatori. Era o moda sa faci schimb cu prietenii. Acum nu stiu daca mai exista un asemenea interes.

De ce nu sunt prezentate la televizor competitii si turnee de juniori, preselectii si alte lucruri asemanatoare? Nu trebuie sa fie bazate 100% pe fotbal ci si pe elemente auxilare, gen muzica, spectacole, demonstratii tehnice, concursuri, etc. Orice care sa capteze atentia populatiei si sa sugereze un aspect benefic al sportului numit "fotbal". Dar noi nu avem nimic din toate acestea. Prin urmare, de ce ar fi cineva interesat de fotbalul romanesc? De ce ar alege fotbalul un copil de 5-6 ani care abia acum pricepe ce si cum se mananca? Doar ca il aude pe tatal sau cum injura in fata televizorului la un meci? Sau cum se cearta aia in platou la o emisiune de fotbal? Iar in condtiile in care nici fotbalul romanesc nu mai straluceste, de ce ne-am mai uita la asa ceva? Eu chiar nu mai vad nici un motiv pentru a o face, absolut nici un motiv. Am ramas asa in virtutea inertiei cu care am fost crescuti. Apreciem unele meciuri, acelea internationale si cam atat. Restul e istorie, doar ne mandrim cu Steaua anilor '86 si nationala din '94. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL