24 iunie 2013

Transportatorii romani sunt inconstienti

Cu siguranta accidentul din Muntenegru unde au murit cel putin 18 cetateni romani, ne-a cam pus pe ganduri. Cat de sigur este sa mergi cu autocarul? Ma refer la autocare romanesti, cu soferi romani. Zic asta pentru ca am mers cu autocarul si in alte tari din Europa, precum Cehia, Austria sau Slovacia, iar diferentele sunt enorme. In primul rand starea tehnica a autocarelor era exceptionala, curatenia era pe locul doi, apoi profesionalismul angajatilor. Si pot continua.
accident muntenegru soferi romani inconstienti
Dar un singur lucru merita toata atentia. Acolo, inainte de plecarea autocarului erai avertizat sa-ti pui centura de siguranta. Iar insotitoarea de bord statea lanaga tine pana cuplai centura. Daca nu stiai sa o faci te ajuta ea. Ei bine, acest lucru poate face diferenta dintre a trai sau nu in cazul unui accident ca acesta din Muntenegru. Da, toata lumea stie ca centura este incomoda, mai ales intr-un autocar. Asa ca toate chestiunea asta pare derizorie pentru transportatorii romani. Pur si simplu la nici un autocar cu care am circulat prin Romania nu ti se atragea atentia sa-ti pui centura. Ba mai mult, autocarele nici macar nu aveau centuri de siguranta, cu mici exceptii.

Asadar, despre ce vorbim? Transportatorul nu este vinovat? Eu as lua la puricat toate autocarele sale in cautarea centurilor de siguranta, apoi daca soferul sau insotitorul de bord obliga sau nu calatorii sa poarte centurile. Nu exista ca transportatorul sa nu fie vinovat. Au mai fost accidente cu autocare romanesti, si toata lumea se scuza. Nu exista asa ceva, ori soferul este de vina pentru ca a condus imprudent, ori starea tehnica a masinii a dus la asa ceva. Desigur, soferul poate fi constrans sa conduca pe distante lungi si fara odihna, sau  conditiile/beneficiile nu sunt pe masura asteptarilor, iar aici tot patronul este de vina. Cat despre sofer, acestea poate fi evaluat in functie de numarul accidentelor minore, a amenzilor de circulatie sau in urma feedback-ului primit de la calatori. Cate firme romanesti isi intreaba calatorii cum a decurs o calatorie? Nici una! 

Prin urmare m-am saturat de scuzele transportatorilor din Romania care stiu doar sa incaseze si niciodata nu sunt vinovati pentru absolut nimic. Ba din contra, esti vinovat pentru absolut tot ce se intampla. Autocarul nu este cu revizia la zi? Parnaie! Autocarul nu are conditiile de calatorie cu care te lauzi? Iar asta se intampla des pe la noi. Amenda, si daca e cazul retragerea licentei de transport. Nu ai angajat destui soferi pentru ca autocarul sa circule in conditii legale si de siguranta? Amenda si retragerea licentei de transport. Soferul e prins beat la volan sau nu-si face datoria cum trebuie, asta in urma repetatelor plangeri din partea calatorilor? Il dai afara pur si simplu! Iar tu, ca operator, daca nu respecti toate acestea, atunci esti vinovat. Nu ingerasi precum toti patronii firmelor de transport din Romania.

Revin la situatia din Muntenegru. Stiti ce se intampla cand un autocar pica in gol? Toti calatorii sunt aruncati unii peste altii laolalta cu bagajele, sticlele de apa si alte chestii de pe acolo. Daca oamenii ar fi purtat centurile de siguranta sunt absolut convins ca numarul mortilor ar fi fost mult mai mic. Intr-un asemenea accident nu este posibil ca toata lumea sa scape cu viata, dar in conditiile in care mergi pe munte si cu serpentine, era o chestie de bun simt sa-i obligi pe calatori sa poarte centurile de siguranta. Da, ar fi ajuns la spital cu capetele sparte, cu taieturi, cu fracturi, dar ajungeau in viata. Sunt uimit cum nimeni nu zice nimic de aceste centuri de siguranta. Operatorul care detine autocarul trebuia verificat la sange, inclusiv sub aspectul daca calatorii sunt obligati sa poarte sau nu centurile. Iar asta se verifica imediat, daca se vrea. Pur si simplu intrebi oamenii care au mai circulat cu autocarele lor. Nu exista situatie ca un operator sa nu fie vinovat pentru un accident soldat cu atatia morti. 

2 comentarii:

  1. e si asta o opinie, dar trebuie sa tinem cont si de faptul ca a fost o rapa foarte mare, au picat in gol de la inaltime mare!!!
    si cu, si fara ...nu stiu daca supravietuiau.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu au picat in gol ci s-au rostogolit. Ce e drept, unii au fost norocosi ca au fost proiectati prin geamurile sparte, dar chiar si asa nu cred ca cei care au murit erau cu centurile puse. Totusi, avand in vedere varsta, orice era posibil. Din pacate!

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL