17 august 2013

Fânfest nu salveaza Rosia Montana

Daca cineva mai are (inca) impresia ca Rosia Montana poate fi salvata atunci il anunt ca se inseala amarnic. Insa, despre ce vorbim? Ce inseamna sa "salvam" Rosia Montana? Sa nu mai folosim cianura in exploatarile miniere din zonele respective? Surpriza, cianura a fost deja folosita in exploatarile precedente, cu tehnici rudimentare fata de ce exista in prezent, iar zona a fost partial ravasita. Cat despre o refacere a zonei "deja" poluata se pare ca nimeni nu scoate o vorba. Ce a fost e istorie, conteaza doar prezentul. Ei bine, nu-i chiar asa. Zona poate fi curatata insa cu fonduri imense pe care guvernul nu le va aloca niciodata. Solutia ar putea veni chiar din partea RMGC, tocmai cei care vor sa exploateze in continuare acolo. Iarasi, despre acest lucru nu se vorbeste deloc. In schimb, avem acest festival, Fânfest, care se vrea salvatorul modern al societatii noastre. De parca problemele actuale nu sunt de ajuns: inflatie, somaj, deficit bugetar sau excedent subred, coruptie,s.a.m.d iar asa zisii "ecologisti" isi traiesc viata in comuniune totala cu natura si luptand pentru idealuri absurde intr-o societate ravasita de lupte politice. Vise!

Fânfest promoveaza un stil de viata "eco", tehnici de protejare a naturii si de ce nu, schimbarea la fata a localitatii Rosia Montana, din zona miniera in zona turistica. Iarasi vise! Rosia Montana a aparut undeva in vremea romanilor, pe vremea imparatului Traian, fiind de la inceput o asezare cu specific minier. Si asa s-a pastrat pana in vremea noastra, undeva dupa caderea comunismului. Asadar avem o localitate care timp de 2000 de ani a fost o zona miniera, iar acum s-a trezit careva mai cu mot sa o transforme in zona turistica. Istoria ne arata ca acest lucru e imposibil. Cu alte cuvinte Fânfest si Rosia Montana nu sunt compatibile, decat in mintile unor adolescenti visatori si a celor care ii manipuleaza. Intr-adevar, e frumos sa visezi, sa ai idealuri dar pentru ele trebuie sa muncesti, sa te zbati si sa produci ceva. Nu cu bere, masaj crosetat, jonglerii sau capoeira asa cum se lauda cei la festival. Acestea sunt hobby-uri, nu indeletniciri.


Si daca tot vorbim de munca, iata ce zice un vorbitor de la Fânfest:
"Tin să ii avertizez pe toti cei ce vin la festival sa fie atenti, peste tot unde vad scris locuri de munca, investitii, minerit, sa nu intre, doar acolo unde sta scris fara cianura sunt oamenii ce vor sa ramana aici si sa salveze Rosia Montana” a declarat in dechiderea concertelor Marius Vintila, prezentatorul evenimentelor".
Cu alte cuvinte, fugiti ma' de munca ca dracul de tamaie, ca bine v-o fi. Asta pana dati de greutatile vietii si atunci o sa incepeti sa urlati ca nu aveti locuri de munca, spitale, scoli pentru copii,s.a.m.d.

Iar acum, culmea ecologismului. Sunt absolut convins ca 99% din cei care participa la Fânfest si militeaza pentru interzicerea exploatarii cu cianura la Rosia Montana habar n-au ca telefoanele, tabletele si laptopurile lor contin metale pretioase cum ar fi aurul sau litiul. Asadar, niste gura casca militeaza pentru stoparea exploatarii cu aur dar ei poarta asa ceva chiar in buzunarele proprii. Iar daca aurul poate fi exploatat si cu alte tehnologii nu doar cu cianuri, in cazul litiului situatia este putin mai delicata deoarece exploatarea acestuia inseamna rezidurii de clor si/sau acid sulfuric, ambele fiind extrem de toxice. In concluzie, despre ce ecologisti e vorba? Tu esti impotriva exploatarii de aur, dar ai aur in buzunar? Sa nu mai vorbesc de litiu si alte metale pretioase.

Am spus-o si mai demult, o repet inca o data, visele nu sunt suficiente pentru tarisoara noastra. Avem nevoie de ceva concret, viabil si rapid care sa ne scoata din rahat, cel putin pe o parte din noi. Ma refer la cei din zona Rosia Montana care vor avea ce sa puna pe masa la copii si nepoti.

4 comentarii:

  1. din pacate, toate actiunile ecologiste primesc mai multa expunere in media, pentru ca mai tot timpul sunt insotite de actiuni extreme, ca aruncat de rosii in tableta lui Sova, legari de garduri si de calorifere etc. Insa, pentru oricine ajunge in zona, este clar ca nu doar printr-un festival care tine 4 zile se poate salva o comunitate macinata de 80% somaj

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta asa e, la Rosia Montana e nevoie de ceva stabil, nu doar 4 zile pe an, atat cat tine Fanfest. Iar pentru asta e nevoie de investii, ori statul nu poate face asa ceva. Cat despre un privat care sa investeasca in zona, acesta are nevoie de o certitudine ca poate scoate profit, altfel nu se arunca nimeni. Iar oportunitati in zona nu exista, doar minerit. Iar cum economia Romaniei merge cum merge, sunt abosolut sigur ca nimeni nu va risca. Deci mineritul e prima solutie si cea mai viabila, cu singura conditie sa respectam normele de mediu, ca doar suntem o tara membra UE.

      Ștergere
    2. actiunile "ecologistilor" asta sunt menite sa faca, sa ii aduca pe activisti in presa cat mai mult, iar presa se pare ca iubeste subiectele usoare ale penibililor "salvatori"! mai bine ar prezenta situatia adevarata de la Rosia Montana, sa arate ce vor oamenii, ca ei cer de ani de zile pornirea proiectului minier! doar ca nu se apuca sa faca scandal ca activistii!

      Ștergere
  2. Deja e clar ca Rosia Montana va fi salvata prin pornirea proiectului minier, pentru ca asta inseamna investitii in localitate, inseamna reabilitarea zonei, inseamna cateva mii de locuri de munca. Oricum, pornirea proiectului minier este si ceea ce cer oamenii de acolo de ani de zile, insa se pare ca activistilor nu le pasa deloc de oamenii de acolo, le pasa doar sa isi umple buzunarele cu fiecare ocazie!

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL