01 septembrie 2013

Roger Waters, de la Budapesta la Bucuresti

rogers waters concert the wall budapeste bucuresti
Nu vreau sa prezint concertul lui Roger Waters, cunoscatorii stiu de ce iar cuvintele sunt de prisos. Atunci trebuie sa va explic mai pe larg de ce este cu titlul. Cu ceva timp inainte de concertul de la Bucuresti aveam oarece dubii daca sa merg sa nu. Conjunctura a fost ca mi-am programat concediul de odihna cam in aceeasi perioada, dar inainte de concert si am ignorat cumpararea biletelor. Deh, concediul necesita o atentie sporita. Asa ca iata-ma pe drum catre Budapesta, cu trenul, fara nici o speranta de a mai gasi la intoarcere bilete la "The Wall". Din intamplare am aflat ca acelasi concert se sustinea si la Budapesta, cu 3 zile inainte de Bucuresti si exact in perioada in care eram eu acolo. Ba chiar biletele la gazon B erau mai ieftine ca la noi. Si spre surprinderea mea, inca mai erau disponibile la poarta stadionului din Budapesta. Asadar, iata-ma la Roger Waters printre mii de unguri, romani, nemti si alte natii. Iar acum incepe distractia: showul a fost extraordinar insa ce vreau sa va povestesc este organizarea, si cum difera ea fata de Romania.

Punctul de plecare este chiar pretul biletului. La unguri a fost mai ieftin decat la noi, la aceeasi categorie gazon B, cu mentiunea ca la ei mai exista un tip de bilet si mai ieftin, dar cu locuri foarte putine si care probabil s-au dat chiar primele. Bun, deci la Budapesta biletul a fost mai ieftin. Daca ar fi sa compar restul preturilor sunt convins ca la romani e mai scump, cu mica exceptie la bere, care pare a fi mai scumpa la unguri, probabil au ceva taxe mai mari.

Dar mentalitatea, aici e alta poveste. N-am vazut ungurii ingramadindu-se unul peste altul pentru a vedea mai bine sau pentru a navali la standurile de bauturi sau la toalete. Totul civilizat, in ordine si fara prea mari batai de cap. N-a fost nevoie sa astept mai mult de 4-5 minute pentru nimic, dar absolut nimic. Cat despre asteptul la toalete, ceva incredibil pentru mine, se statea frumos in fata cabinei unde doreai sa intri si asteptai sa iasa cel din fata ta. Dar stateai la un metru distanta si ii lasai putina intimitate celui din interior. Fara imbulzeala si fara sa te strecori inainte altcuiva care astepta. Pe jos iarasi nimic, doar la cosurile de gunoi asta pana aproape de final cand au mai aparut si la ei paharele de plastic uitate sau calcate in picioare.

Cat despre concertul de la Bucuresti, n-am vazut o asa mare nebunie pe strazi la ora concertului si nici o asa populatie grupata in zona pentru a asculta muzica chiar daca nu aveau bilete. Cine stie, poate romanii sunt mai fanatici decat ungurii in privinta gusturilor muzicale! Cat despre statul la cozi, am inteles ca la noi si-au respectat reputatia, in sensul negativ ma refer. Insa ce m-a ingrozit pe mine erau gunoaiele aruncate in fata portilor, de la sticlele de apa pana la fluturasii aceia impartiti de organizatori cu asa zise viitoare concerte. Daca era dupa mine ii punem sa manance hartiile acelea total inutile si aruncate de oameni la intamplare.

Insa, din moment ce se anunta clar ca n-ai voie cu sticle de plastic, de ce mergi acolo si tii neaparat sa le arunci in mijlocul strazii? Ei bine, asta n-am vazut la unguri! Singura problema a fost cu umbrelele, dar se lasau frumos la un cort si le recuperai la plecare. Cat despre conditiile draconice de la intrare mentionez ca la Budapesta nici n-am fost controlat, iar cei de la paza nu se uitau prin gentile doamnelor. De altfel doamnele si domnisoarele nici nu erau controlate fizic pentru ca nu era necesar, nu ca la noi cu porti speciale pentru femei si agenti BGS tot femei.

Cat despre fortele de ordine, ce e frate cu atatia polistiti si jandarmi care blocheaza intersectiile in Bucuresti? Practic mai mult incurcau decat descurcau. La Budapesta erau doi, trei politisti in intersectie  care explicau frumos soferilor ca circulatia e blocata. Ce e drept, la ei concertul a fost pe stadion dar chiar si asa in zona respectiva am vazut doar agenti ai firmei private ce asigura paza la concert. Nu politie, nu jandarmi sau alte natii. La noi zici ca-i revolutie cand e concert... si invers!

Singurul aspect asupra caruia nu pot sa ma pronunt esta exact cerinta echipei lui Roger Waters, mai exact ca publicul sa faca poze insa fara blituri pentru ca deranjeaza auditoriul iar proiectiile nu se mai vad atat de bine. Ei bine, la Budapesta nu prea am vazut blituri, desi aparate am vazut la cei din preajma pentru ca era foarte simplu sa intri cu ele. Poate nu la vedere, dar in genti sau rucsacuri tot le puteai strecura. Aici am regretat enorm ca nu am luat dslr-ul, fiind obisnuit totusi cu conditiile din Romania unde la nici un eveniment nu ai voie cu aparat foto profesional sau semiprofesional. Ei da, la Budapesta am vazut, in schimb nu am vazut blituri. Doar putine, si nu in timpul prestatiei lui Roger Waters ci inainte si in timpul pauzei. De altfel nici telefone cu care sa se faca poze sau filme nu prea am vazut. Existau desigur, dar fiecare il folosea in mod rezonabil. Cat despre ce a fost la Bucuresti, nu pot sa ma pronunt, dar sunt convins fie ca romanii n-au putut trece cu dslr-uri de controale, fie ca au facut poze cu blituri sau au filmat cu telefoanele la modul de fite, adica tot concertul sau pana la terminarea bateriei, si numai cu "aifoane" si "galaxisuri".

A, si un aspect demn de remarcat, la unguri nu se vorbea sau tipa in timpul concertului. Fiecare asculta si se bucura de ce aude. Din experienta, pot sa zic ca la Bucuresti n-a fost chiar asa. Dar poate ma insel eu, si va rog sa ma contraziceti daca e cazul.

In loc de concluzie, mergeti fratilor la concerte in afara Romaniei, ca e mult mai multa civilizatie si puteti sa va bucurati in voie de fiecare aspect al concertului. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL