27 septembrie 2013

Viata iti da ocazii, bune si rele, insa tu alegi

masina dric bine rau pozitiv negativ alegere
Azi dimineata nici nu iesisem bine din blocul in care locuiesc, m-am apropiat de primul semafor cand sunt acostat de doi petrecareti, tineri, cam la aceeasi varsta cu mine. Mi-au aratat un telefon si m-au indemnat sa le fac o poza. Bine zic, nu-i nimic ciudat sa faci o poza la prima ora a diminetii. Partea frumoasa este obiectul cu care vroiau sa se pozeze. Sa-mi cada din mana Blackberry-ul inmanat de ei. Dar s-au razgandit. Mi-au dat un Iphone si au luat pozitia mortului, dar in picioare, langa un dric. Da, vroiau sa se pozeze cu un dric, precum cel din imagine. Un dric aflat in fata unui magazin de pompe funebre, situat vis-a-vis de o biserica. Pozitie strategica!

Deci, doi petrecareti care probabil nu aveau treaba cu serviciul vroiau sa se pozeze la 8 dimineata cu un dric! Cat de ciudat suna asta? Ba mai mult angajatul de la pompe funebre le-a sugerat sa faca poza si cu un alt dric din parcare, ca erau mai multe, iar cel din urma era mai frumos. Doar asa, sa vada cum le sta. Nu stiam daca sa rad sau sa plang. Ma gandesc doar la ce reprezinta masina aia, chiar merita sa-ti faci o poza langa asa ceva? Nici macar nu era vreun modul mai rasarit ci o vechitura americana presupun. Inteleg ca ai vrea sa faci poza cu un Ferrari, dar nu cu un dric. In fine, ajung la serviciu.

Citesc stirile si aflu de inca o persoana care s-a sinucis. O adolescenta de 15 ani. Trist! Ce e mai trist este ca asemenea cazuri sunt din ce in ce mai dese. Mereu le vedem la stiri. Iar oamenii vad, creierul proceseaza iar in situatii disperate recurg la gesturi disperate. Probabil unii dintre ei nu mai fac diferenta dintre bine si rau, dintre viata si moarte, dintre un gest inocent si un o fapta ireversibila. Printre ei si multi soferi. Ciudat, imi zic. Azi faci o poza cu un dric, maine te urci inconstient la volan sau iti pui capat zilelor. Toate au un lucru in comun: decizia de a aleg binele sau raul, lucrurile pozitive sau cele negative.

Iar totul pleaca de la un gest. Atunci cand repeti gesturi negative, creierul tau tinde catre aceeasi tedinta si nu mai constientizeaza partea opusa. Daca furi o data e foarte probabil sa o faci si a doua oara. Daca faci o data inchisoare, a doua oara nu-ti mai este frica sa intri acolo. Daca depasesti o data viteza legala pe strada o vei face si a doua oara.

Ce incerc eu sa zic prin aceste randuri? Daca tinerii care se pozau cu dircul ar fi mers macar la o inmormantare in viata lor, nu se mai apropiau de dric sa faca poze. Daca adolescenta respectiva pierdea pe cineva drag din familie sau apropiati, nu mai recurgea la gestul respectiv. Ideea ar fi ca omul invata din greseli, din momente dramatice pe care le traieste, din ceea ce il face sa tremure sau sa planga. Totul pleaca de la micile gesturi care iti sugereaza ce e bine si ce e rau. Asta ca sa anticipezi mai tarziu situatii mult mai grave.

Deci, oameni buni, alegeti mereu sa faceti o fapta buna, oricat de mica ar fi ea! Candva s-ar putea sa conteze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL