18 octombrie 2013

De acord cu protestele, dar fara copii

copii protestatari la pungesti protest gaze de sist
sursa foto: gandul.info
Urmaream cu atentie articolele din presa referitoare la ultimele proteste din Romanaia, cele de la Pungesti impotriva Chevron si gazele lor de sist. Ok, oamenii protesteaza pentru credintele lor, nu-i condamn. E dreptul lor sa protesteze si sa-si apere interesele, care or fi acelea. Nici pentru asta nu-i condamn, si nici pentru faptul ca ar putea fi dezinformati si explorarile Chevron sa nu fie daunatoare. Dar nu putem fi siguri de nimic, se poate intampla orice, si bine si rau. Ramane de vazut ce ne rezerva viitorul pentru ca acele gaze tot vor fi exploatate. In schimb un singur lucru mi se pare anormal si necugetat: sa pui copii la protest. Asa ceva nu se face!

Fara copii la proteste!

Copiii trebuie sa mearga la scoala, sa invete, sa-si faca temele, sa se joace sau orice altceva prin gospodarie. Stiu ei mai bine. Dar niciodata nu aduci copiii la proteste, chiar daca prin absurd ei si-ar dori acest lucru. Chiar daca isi doresc pentru ca asa fac parintii lor, copiii trebuie sa ramana departe de aceste proteste. Punct! Un protest poate avea diverse implicatii, inclusiv imbranceli sau limbaj obscen. Ori asa ceva nu e normal. Nu impingem copiii la violente si nici la ura impotriva altcuiva. Protestele se fac de catre cei care inteleg fenomenul si sun responsabili de faptele lor. Pentru ce face copilul, raspunazator direct e parintele sau. Face o fapta penala pana la 14 ani, raspunde parintele sau tutorele. Asa si la proteste. Face ceva copilul, sau pateste ceva, raspunde parintele. Iar sa implici copii in proteste mi se pare o prostie din partea parintilor si a celorlalti implicati in miscarea respectiva. Cineva ar trebui sa fie cu capul pe umeri si sa ia atitudine. Un copil nu are ce cauta intr-o manifestatie violenta, pentru ca numai protest pasnic n-a fost acela de la Pungesti. Ce sa inteleaga un copil dintr-o imbranceala intre un satean si un jandarm? Ca e bine sa te iei la bataie. Sau ca e bine sa te bati cu politia si jandarmii. Iar apoi ne intrebam de ce atata violenta la minori. Uite d'aia! Un copil face ce vede la parintii lui si in societate. Ori daca isi vede parintii sau vecinii imbrancindu-se cu jandarmii atunci si el va face la fel, peste ani. Insa nu pentru aceleasi cauze si nici in acelasi context.

La ce foloseste un copil la protest?

Un copil nu foloseste la nimic in cadrul unui protest. Este exact aceeasi situatie cand un cersetor isi pune plodul in brate si il scoate la inaintare. Incearca sa impresioneze trecatorii si de multe ori reuseste. Dar protestatarii nu sunt cersetori si nici nu trebuie sa-si sacrifice copiii. Posibil sa influenteze parerile celor din jur sau sa obtina compasiune din partea jandarmilor sau a angajatilor Chevron (in cazul nostru), dar aici scopul nu scuza mijloacele. Ca vorba lor, tot pentru copii lupta. Asadar, de ce scoatem copii la proteste?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL