17 octombrie 2013

Romanii si increderea lor in autoritati

incredere romani autoritati justitie proteste
In lumina ultimelor evenimente, cele cu Rosia Montana si cu gazele de sist din judetul Vaslui, apare problema asumarii responsabilitatii acestor fapte. In mod normal romanul n-ar trebui sa iasa in strada pentru a manifesta. Nici sa se ia la harta cu jandarmii, ca si ei tot romani sunt. Asta e problema autoritatilor. Ele trebuie sa cantareasca cinstit fiecare astfel de actiune si sa ia masurile de rigoare: autorizatii, licente, redevente, protectia mediului, etc. Ori acest lucru nu se intampla. Ba din contra, autoritatile si-au dovedit incompetenta de cele mai multe ori. Iar oamenii si-au pierdut increderea. Ce ramane de facut? Sa iasa in strada si sa protesteze, pentru ca asa-zisii alesi nu stiu sa apere interesele populatiei. Nu doar in situatiile amintite, cele cu Rosia  si cu gazele de sist, ci in toate cazurile cand anumite autoritati trebuiau sa intervina dar nu au facut-o. Ori omul de rand ce sa faca? Sa stea si sa fie umilit? Nu, ca asta facem de 23 de ani continuu. Esta cazul sa luam atitudine. Daca guvernul, primariile, altii, nu fac nimic atunci oamenii de rand o pot face.

De ce n-au romanii incredere in autoritati?

In fond e vorba de incredere. Autoritatile statului nu inspira incredere. Justita nu inspira incredere. Nu am vazut companie, vreo mare companie, sa fie actionata in justitie si sa raspunda pentru incalcarea legilor. Nu am vazut om de rand sa castige in fata unei companii. Cum sa ai incredere ca justita isi face datoria daca pana acum n-ai vazut nici macar un exemplu concret de condamnare definitiva? Cu pedepsele de rigoare! Niciodata cel mic nu va castiga in fata celui mare. Ori daca nu ai certitudinea ca o companie ce incalca legea va fi pedepsita atunci e normal sa te opui cu indarjire cand vezi proiecte gaze de sist sau exploatari miniere. Repet, faptul ca autoritatile nu-si fac datoria genereaza o stare de crispare si amenintare. Oamenii nu se simt protejati, chiar daca unii si altii dau asigurari ca totul e ok.

Cum se castiga increderea oamenilor?

Daca ai avea siguranta ca o companie ce incalca legea e "mancata" si pusa la respect de autoritatile statului, altfel s-ar vedea toate aceste proiecte in ochii oamenilor. Cand justitia va pedepsi fara drept de apel si tergiversare orice incalcare a legilor sau a normelor de mediu, atunci oamenii  se vor simiti in siguranta. Studiile de impact, cercetarile, comunicatele oficiale, sunt praf in ochi. Mereu acestea vor fi praf in ochi pentru ca nimeni nu-si da silinta sa le verifice. Cei care le intocmesc se bazeaza ca cine verifica nu este atent iar cel care verifica pune botul la tot ce citeste. Asta denota lipsa de respect pentru cei care te-au ales sau te-au numit in aceea functie de verificare. Atunci cand pedepsele vor fi puse in aplicare, just si rapid, oamenii vor incepe sa aiba incredere in justitie. Senstimentele fata de astfel de proiecte vor fi cele de toleranta si incredere ca la prima greseala cineva va plati cu "capul", si va plati cu varf si indesat. Altfel, nici o investitie cu risc major nu va fi acceptata de comunitatile din toata tara.

De ce nimeni nu este acuzat?

Legislatia este de o asa natura incat absolut totul este interpretabil. Depinde de avocat si de tupeul sau. Cu cat e mai inteligent si mai bine pregatit, cu atat mai mult va avea sanse sa infunde orice acuzare. Va gasi orice chichita in lege si va profita de orice viciu de procedura. Exista astfel de oamenii si sunt foarte bine platiti. Ori daca legea este permisiva atunci si companiile devin agresive si fara nici o teama ca vor plati pentru ceva. Cu atat mai mult cu cat contractele semnate cu statul sunt bombe cu efect intarziat. Deci, fara frica, sa ne batem joc de populatie! Pe de alta parte nici cei de la conducerea diverselor institutii ale statului nu-si fac datoria. Ei conduc linistiti si incaseaza prime de performanta. Iar cand e vorba de raspundere pentru anumite decizii, se sfiesc si se disculpa: ca nu stiau, ca nu au semnat ei, ca nu-i treaba lor. Adica cum? Cand conduci o institutie esti direct responsabil de orice decizie. Daca altcineva ia acea decizie, atunci tu ca lider esti bun de aruncat la gunoi si indepartat de acolo. Nu exista sa nu stii ce fac subalternii tai! In plus trebuie sa raspunzi pentru faptele tale. Ei bine, nici acest lucru nu se intampla pentru ca legea e de asa natura incat smecherii sa scape cu basma curata ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. Aceeasi problema si cu parlamentarii, primarii, prefectii si cei de sub ei. Nimeni nu raspunde pentru nimic!

Concluzia:

Atat timp cat statul nu-si protejeaza cetatenii, prin fapte concrete si oportune, nimeni nu va avea incredere in nimic!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL