02 octombrie 2013

Tehnici de promovare online prin conceptul SMART

tehnici promovare online optimizare seo concept smart
Tot mai des intalnim oferte si solutii atractive de a face bani, trafic, vizitatori unici sau clickuri pentru site-ul sau blogul tau. Dar nimeni nu-ti spune si cum face acest lucru. Avem multi specialisti si experti in domeniu: SEO, webdesign, blogging, etc,  unii chiar au reusit, altii doar se prefac. Dar nimeni nu-ti spune concret ce a facut. Poate fi un secret in afaceri insa daca asa stau lucrurile atunci mai bine nu s-ar lauda pentru ca vor veni altii ce le vor lua munca. Nicodata nimeni nu-ti va da nimc moca. Daca el a reusit intr-un fel atunci va pastra secretul pentru ca nimeni sa nu-i ia munca, sau pentru ca a investit timp sai banii in munca sa.

Uneori e vorba si de concurenta dar mai e si ideea ca tu stai ca sclavul si muncesti zile, poate luni intregi, reusesti sa descoperi anumite chestii iar apoi sa prezinti altora mareata ta descoperire. Asta asa mura-n gura. Nu, asemenea lucruri nu se vor intampla niciodata! Daca mai este cineva care crede ca un blogger sau un specialist seo sau oricine din acest domeniu iti va da ceva mura-n gura, atunci se inseala. Iar de cele mai multe ori primesti doar sfaturi generale sau chestii vechi care nu mai sunt de actualitate. Deci, pe moca nu vei primi niciodata nimic util la momentul oportun. Credeti ca degeaba sunt companii care platesc bani frumosi pentru a fi la curent cu ultimele noutati? Nu, totul e pe bani. Asa si in optimizare seo, blogging sau web-design, se aplica aceleasi principii. Si totusi, cum reusesc unii sa-si atinga scopurile?

Nu vreau sa va dezvalui nici un secret pentru ca nu am unul. Insa va pot propune un concept foarte util,
SMART (Simplitate, Masurabil, Acceptabil, Relevanta, Timp). Este un concept de stabilire a obiectivelor personale sau organizationale folosit tot mai des in companii. Dar acest lucru nu inseamna ca nu il puteti aplica si individual pentru voi. Insa totul depinde de modul de implementare si actiune, pentru ca nu este de ajuns sa-ti stabilesti o serie de obiective si actiuni. Trebuie sa le corelezi si sa pui in aplicare planul. Iar asta depinde numai de voi: daca actionati la timp, schimbati obiectivele sau daca renuntati la o idee ce nu pare sustenabila. 

In continuare voi da un exemplu. Sa zicem ca pentru a atrage mai multe vizite pe site-ul tau vei aplica mai multe metode: backlinkuri pe alte site-uri, comentarii pe alte blogguri, link-exchange (care nu mai este la moda), cuvinte cheie sau meta tags. Bun, le implementezi pe toate ca asa ai auzit. Dar in realitate cum masori ce beneficii iti aduce fiecare dintre ele? Poate ca una din masuri are o eficienta de 90% iar restul de 10%. Atunci nu e mai bine sa o implementezi doar pe accea cu eficienta de 90%, asta pentru a nu pierde timpul aiurea? Sau in timpul ramas sa insisti mai mult pe aceea metoda care iti aduce cel mai mult trafic? Ei bine, acest lucru nu ti-l spune nimeni. Trebuie sa te descurci pe cont propriu pentru ca rezultatele pot sa difere si in functie de site-ul pe care il ai, de nisa promovata sau de alti factori externi, gen popularitate. Prin urmare, e bine sa implementezi mai multe metode dar in acelasi timp sa ai sub control si eficienta fiecarei metode in parte. Mai mult, exista riscul ca una din metode sa fie extrem de eficienta, iar restul sa fie exact pe invers, adica sa-ti traga site-ul sau blogul in jos.  E bine sa ai totul  sub control, ca altfel muncesti degeaba. Ce am prezentat in acest paragraf este un atribut ce se numeste Masurabil din conceptul SMART. Ideea e ca trebuie sa masori intr-un fel efectele fiecarei metode promovare online sau optimizare seo. In ce fel, asta decizi singur. Probabil cel mai greu lucru: acela de a stabili o scala masurabila pentru o anumita actiune. De cele mai multe ori nu vei reusi sa masori intr-un mod eficent, alteori deloc si uneori nimeresi. Cu aceasta alegere grea se confrunta si companiile. Ca sa dau un exemplu: cum evaluezi un angajat? Cum ii masori activitatea si eficienta? Asa si in activitatea de promovare online, foarte greu. Totusi, in ultima perioada sunt tot mai multe tool-uri de usurare a muncii. Google Analytics sau echivalentul de la Bing te poate ajuta. La fel si evaluarea serviciului Alexa, dar e pe bani, iar exemplele pot continua. Iar aici repet, de tine depinde cum alegi sa iti promovezi munca, cat investesti si cum masori eficienta.

Pentru a realiza ce am prezentat in paragraful anterior este nevoie si de o perioada de timp bine delimitata. Acest lucru se stabileste de la inceput: vei realiza toate actiunile de promovare a blog-ului sau site-ului timp de o luna. Apoi analizezi rezultatul strategiei implementate. Daca e bine poti continua sau poti alege sa imbunatatesti procesul. Daca e rau, ceva trebuie schimbat. Dar totul se face in perioade de timp bine delimitate. Aceast aspect il reprezinta atributul de Timp din conceptul SMART.

Pe de alta parte poti sa analizezi cele doua concepte dezvaluite pana acum: "masurabil" si "timp". Acestea doua trebuie sa fie acceptabile, nu imposibile si nici foarte grele. Sa zicem ca vrei sa atingi 1000 de vizitatori unici doar prin metode de optimizare SEO, totul intr-o luna. Este un lucru mai mult decat realistic. Dar daca vrei sa atingi 100k intr-o luna, e foarte greu si cel mai probabil nu vei reusi. Daca prin absurd vrei sa atingi 1 milion de vizitatori unici, e imposibil. La acest lucru se refera atributul de Acceptabil din conceptul SMART.

Bun, mai avem doua atribute: Simplitate si Relevanta. Primul e lesne de inteles. Doar nu te apuci acum sa reinventezi roata ca sa-ti promovezi site-ul sau blogul. Mergi pe tehnici cunoscute sau cai apropiate. Dar nu incerca sa dezvolti noi algoritmi de programare pentru a crea un site. Nici sa te apuci sa deslusesti secretele algoritmului de cautare de la Google. Nu vei reusi niciodata. Trebuie sa te bazei pe tehnici simple si bine definite. Daca te complici creste si probabilitatea de a da gres. Cat despre termenul de "relevanta" e si mai simplu de explicat. Daca ai un site sau blog din domeniul IT/Gadget-uri nu te apuci sa promovezi haine sau parfumuri. Ceea ce faci pentru promovare online sau optimizare seo trebuie sa fie relevant pentru domeniul in care activezi. Altfel nu vei reusi niciodata sa-ti atingi scopul. Zic asta pentru ca e bine sa-ti alegi corect termenii (tagurile, cuvintele cheie, descrierile) pe care ii vei promova. Tot ce trebuie sa stii este ce iti defineste cel mai bine afacerea, iar acel lucru sa-l promovezi intens. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL