13 noiembrie 2013

Card de credit sau debit? De student ...

card debit credit student
Nu exagerez, conversatia din titlu am auzit-o involuntar mergand pe strada. Am ramas perplex. In primul rand ca o persoana (o ea) nu cunoaste ce tip de card are in mana si al doilea lucru, ca studenta, n-a fost in stare sa citeasca un amarat de contract emis de banca in care scria clar de tip de card are. Un card de student este un card de debit sau card de credit, preponderent prima varianta. Mai grav e faptul ca la nivelul intelectului ei, ca doar a ajuns studenta, n-a fost interesata sa stie ce tip de card are si ce poate face cu el. Ok, stii sa-l bagi in bancomat si sa platesti cu el. Dar ce altceva presupune sa ai un card? Daca isi punea aceste intrebari ar fi stiut si ce tip de card are in mana. Si cardul nu-i un lucru nesemnificativ pe care sa-l lasi la voia intamplarii. 

Repet, ca student ar trebui sa fii obisnuit sa citeste niste amarate de foi A4 pe care iti sunt prezentate conditiile de utilizare ale cardului. Daca tu vii si afirmi ca detii un card de student in locul unuia de debit sau credit inseamna ca habar n-ai ce poti face cu acel card. Ce sa mai zic daca ai vrea sa iei un card de credit sau pur si simplu un credit, de nevoie personale, imobiliar, etc. Atunci ai fi in stare sa citesti conditiile de creditare? Sau te trezesti ulterior ca injuri bancile de toate familiile lor, de hoti ce sunt. Dar tu unul nici macar n-ai fost in stare sa citesti un amarat de contract pentru un card, ce sa mai vorbesc de toata hartogaraia pentru un credit.

Dar prospectele de la medicamente le citesti. Nu ma refer doar la banala aspirina sau paracetamol, desi e bine sa citesti si acolo cand le folosesti prima data. Ma gandesc la alte medicamente pe care doctorul ti le prescrie, ce si cat de des sa le iei. Insa doctorul probabil nu stie ce alte medicamente mai iei, nici nu stie daca consumi alcool sau conduci masina. Te-ai intrebat vreodata daca medicamentul pe care il iei nu te afecteaza in aceasta privinta? Ei bine, totul este scris in prospect. Insa daca nu citesti prospectul, degeaba! Un medicament poate induce stari de moleseala, de greata sau ameteli. Apoi te scuzi in fata politiei "dar vai nu stiu ce s-a intamplat ca am pierdut controlul masinii!". Asta daca mai ajungi sa stai de vorba cu politia.

La fel si cand mergi la supermarket. Citesti ce scrie pe produsele pe care le bagi in gura? Sau pur si simplu nu-ti pasa! Insa ai pretentia sa lansezi acuzatii ca cineva nu ti-a comunicat detaliile sau nu te-a avertizat asupra unor aspecte? Atunci, poate ar fi cazul sa te trezesti si sa fii mai atent la ce se intampla in jurul tau! Sa citesti orice este de citit despre lucrurile ce le folosesti in fiecare zi. Daca are un manual sau un set de instructiuni, citeste-le! Daca iti iei un card de credit sau debit, citeste conditiile de utilizare. Nu intelegi ceva? Intreaba! 

3 comentarii:

  1. Daca nu prea folosesti cardurile alea de student, avantaj si ce alte carduri mai sunt ele uiti si daca e de credit sau debit

    RăspundețiȘtergere
  2. si cu ce te ajuta sa stii asta? vorba celui de mai sus, daca nu e folosit, poate fi de orice "culoare"...

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL