14 noiembrie 2013

Motive pentru a ramane in Romania

motive trait locuit ramane romania tara
Am scris acum ceva timp un articol referitor la motivele care te fac sa pleci din Romania si sa nu te mai uiti niciodata inapoi. Sau daca te uiti, o faci odata pe luna pentru a-i vizita pe cei dragi. Si cam atat. Dupa acel articol am primit si niste sugestii, cum ca ar fi mai bine sa scriu si despre motivele de a ramane in patria noastra draga, Romania. Prin urmare voi insira si acele motive pentru ca ele exista. De fapt sunt si motivele pentru care inca nu m-am indepartat de pe aceste meleaguri, cu micile exceptii cand am avut cate o escapada prin tarile aflate la vest de Romania. Voi incerca sa nu fiu obiectiv: familia sau prietenii nu intra la motive desi asa ar fi moral. Insa la fel de bine familia sau prietenii se pot afla deja in tarile straine si ar constitui un motiv de plecare. In cazul meu reprezinta un motiv de a ramane. Insa, repet, nu voi fi obiectiv si voi exclude aceste criterii. Deci, ce te face sa ramai in Romania?

Romania este tara in care m-am nascut

Aici m-am nascut, aici am crescut si tot aici mi-am trait viata pana acum. Sunt inconjurat de oameni care vorbesc si gandesc la fel ca mine, in spiritul in care am fost crescuti. Nu-i neaparat un lucru bun, dar aici sunt printre romani si sunt "acasa". Si tot aici beneficiez ca tot ce inseamna statutul de a fi roman. Probabil in alta parte e greu sa te adaptezi si sa obtii drepturi depline. In alta parte m-as simti minoritar, nu ca aici in tara lucrurile ar fi altfel insa teoretic Romania inseamna acasa si sunt protejat. Cand pleci peste hotare deja ai acel sentiment al singuratatii, al izolarii si separarii de ceilalti. Nu esti ca ei, esti putin diferit si te vor privi cu alti ochi. Asta pana devii ca ei, dar dureaza. Iar aici sunt "acasa".

Romania are un potential enorm

Din punct de vedere economic Romania poate fi motorul Europei. Candva eram printre marii exportatori agricoli si primii in anumite ramuri industriale. De ce nu am fi si acum, ce-i drept, in anumite domenii? Potential avem insa ne lispeste ceva: dorinta. Sunt multi cei care doresc sa schimbe raul in bine insa daca nu avem o mobilizare generala nu avem nici o sansa. Din punctul meu de vedere, ca  programator, romanii sunt si mai privilegiati. Avem un oarecare talent de a asimila cunostiintele in acest domeniu ca nimeni altcineva. Asa am ajuns la mare cautare in toate tarile dezvoltate si am ajuns spaima americanilor in materie de ilegalitati informatice. E un lucru rau, dar dovedeste ca avem capacitatea si mijloacele de a face ceva pentru dezvoltarea acestui domeniu. In sensul bun ma refer. Si sunt multe alte domenii in care romanii s-au afirmat si unde avem multe de spus.

Romania iti ofera oportunitati

In tara noastra poti face cam tot ce vrei pentru a duce un trai linistit si imbelsugat. Insa ai nevoie de idei geniale, de multa rabdare cu autoritatile si de un punct de plecare. Acel punct de plecare este fie un ajutor din partea autoritatilor, a prietenilor sau o suma frumusica care sa-ti permita sa deschizi o afacere. Fie ca alegi o afacere simpla pe internet, ca alegi sa investesti in industrie sau mai eficient, agricultura, tot ai nevoie de putin noroc incat autoritatile sa nu-ti puna bete in roate. Dar si cand reusesti se muta raiul pe pamant sau ajungi in al noulea cer, la figurat! Da, e posibil sa reusesti aici in tara! Sunt nenumarate cazuri a celor care au reusit. Iar apoi poti oferi suport si sustinere altora pentru a reusi si ei exact ca tine. Insa pana acolo e drum lung si anevoios si fara ajutor in nici un caz nu poti razbate de unul singur.

Ce trebuie sa faci pentru a sustine Romania?

  • Fii tu insati si incearca sa gandesti pozitiv asupra lucrurilor pe care le faci dar niciodata nu incalca legile, bune sau proaste cum sunt ele.
  • Nu sustine mita, inselatoria si cersetoria. Sustine munca!
  • Protejeaza mediul si nu arunca nimic pe jos. Respecta toate indicatiile acest sens.
  • Nu-i deranja pe cei din jurul tau oriunde te-ai afla. Gandeste-te ca poate nici tu nu vrei sa fii deranjat (aviz manelelor date la maxim).
  • Nu incerca sa eviti plata anumitor taxe, impozite, servicii, etc. Fii cinstit si corect!
  • Nu mintii pe cei din jurul tau atunci cand esti intrebat. Mai bine nu te pronunti daca nu stii.
  • Incearca sa respecti bunele maniere atunci cand iesi din casa ta. Poate asa castigi respectul celor din jur si ii faci si pe ceilalti sa procedeze la fel.
  • Nu te lasa influentat in sensul negativ de cei din jurul tau, fie ca-ti sunt prieteni sau necunoscuti. In nici un caz nu te increde in politicieni, cel putin nu la acest moment.
  • Incearca sa obtii raspunsuri atunci cand nu cunosti ceva, nu te baza pe presupuneri. Ofera feedback (pozitiv sau negativ) acolo unde e nevoie: colaborari, prestari servicii, actiuni de cumparare-vanzare, s.a.m.d.
Iar lista ramane deschisa, mai adaug daca e cazul dar va invit si pe voi sa o faceti prin comentarii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL