15 noiembrie 2013

Bila alba pentru Metrorex

reclamatie metrou metrorex
Astazi am fost martorul unei intamplari socante. O tanara a mers la ghiseul unei statii de metrou si a cerut angajatei un pix si o foaie pentru a face o reclamatie. Evident, o reclamatie "despre, cu si pentru" Metrorex. Frumos! Angajata de la ghiseu i-a dat cele solicitate iar apoi si-a continuat munca. Nu-i rau, de cele mai multe ori sunt necesare astfel de reclamatii, sau mai bine zis un feedback negativ. Stim cu totii ca nimeni nu prea tine cont de reclamatii, cu atat mai putin cei de la Metrorex care mai sunt si companie de stat. Dar eu consider ca este un lucru benefic, nu doar faptul ca ti-au permis sa faci o reclamatie ci gestul in sine de a fi deschis la aceasta solicitare.
Sincer va zic, in alte institutii ale statului m-as fi asteptat sa primesti un sut un fud, ceva injuraturi sau vorbe jignitoare. Sau cine stie, poate invocau taierile de buget si nu aveau o amarata de foaie si un pix sau creion. Dar uite ca cei de la Metrorex, sau cel putin o angajata a lor, au avut bunavointa sa colaboreze si asta fara a comenta sau a pune intrebari. Pur si simplu a scos foaia si fixul si le-a inmanat solicitantei. Fara intrebari inutile "de ce", "cand", "esti sigura" sau altele asemanatoare. Iar pentru asta cei de la Metrorex primes o bila alba.


Nu stiu daca asta e politica lor sau asa a vrut angajata dar e bine ca s-a intamplat. Si mai frumos ar fi ca cel caruia ii este adresata reclamatia sa ia in considerare cele scrise acolo si sa ia masuri. Un avertisment verbal sau in scris este suficient. Pentru ca noi, cetatenii si platitorii de taxe, sa stim ca cineva chiar tine cont de parerile noastre si nu se sterge la fund cu hartia respectiva. Ca daca tot au pretentii de salarii mai mari si o pun de-o greva la fiecare an, macar sa stim ca muncesc in folosul comunitatii.

Evenimentul respectiv cu reclamatia de la metrou s-a petrecut la statia Piata Victoriei si, sper eu, se va petrece cat mai des. Nu doar in statiile de metrou ci in toate institutiile statului, acolo un cetatean este nemultumit sau dimpotriva, prea multumit, de serviciile prestate de angajatii statului. Chiar si daca esti multumit tot exista posibilitatea sa oferi un feedback pozitiv astfel incat angajatul respectiv sa continue tot asa. Deci, la feedback-uri inainte!

Ce este un feedback?

Este opinia ta personala, cinstita si corecta, cu privire la un serviciu oferit de o anume persoana sau o colaborare cu aceasta, prin care tu iti exprimi aprecierea sau nemultumirea fata de cele petrecute. Daca feedback-ul este negativ poate lua si forma unei reclamatii, plangeri sau informati asupra greselilor facute. Toate acestea pentru ca cel care a gresit sa-si revizuiasca comportamentul. Nu inseamna neaparat ca-l acuzi de ceva, dar e bine sa stie ca a gresit si trebuie sa fie mai atent alta data. Daca feedback-ul este pozitiv in mod normal persoana respectiva este indemnata sa-si continue comportamenul pozitiv. In schimb, daca nimeni nu-ti apreciaza munca te poti resemna iar altadata nu vei oferi acelasi comportament, nu din rea vointa ci mai degraba din cauza delasarii.

2 comentarii:

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL