24 ianuarie 2014

Smecherii cer, guvernul aproba!

ajutor stat guvern firme it milioane euro
A aparut o stire conforma careia niste "giganti" din industria IT au primit sau vor primi niste sume impresionanate de la guvernul Romaniei. Nu pe ochi frumosi ci pentru ca au creat peste 3000 de locuri de munca. Iar ajutoarele nu sunt neinsemnate: peste 70 de milioane de euro. Companiile care au primit aceste fonduri sunt IBM, Endava, Deutsche Bank, Dell, SCC Services, Telecom Global Services Center si Microsoft. Ok, toata crema producatorilor de soft (si/sau hardware) din lumea intreaga. Doar ca exista o mica problema: nici unul dintre acestia nu produce efectiv software in Romania, investitiile lor nu au valoare adaugata, deci nu aduc profit statului roman. 

Practic ei vor infinta niste centre de suport tehnic care, ce-i drept, vor oferi 3000 de locuri de munca unor absolventi de facultate. Dar in afara de impozitul pe salarii, statul nu va castiga mai nimic pentru ca firmele sigur vor merge pe profit minim. Investitiile vor consta in echipamente tehnice proprii care in cel mai bun caz vor fi relocate, vezi cazul Nokia. Doar ca astia din urma chiar au produs ceva si au contribuit din plin la PIB-ul Romaniei. Ori in acest context chiar erau necesare acele ajutoare de la guvernul Romaniei pentru cele 7 companii mentionate mai sus? Nu mai bine se oferea acest ajutor companiei Nokia si ii pastram la noi in tara?

Investitiile trebuie sustinute, dar nu la acest nivel si nu fara a cere un angajament ferm din partea acestora. Ori daca tu le platesti salariile pe un an plus alte facilitati dar nu ai nici un beneficiu major, atunci totul e praf in ochi. Nu zic ca nu trebuie ajutati, dar acesti giganti oricum ar fi venit in Romania tinand cont de salariile mari din tarile vest-europene de unde, cel mai probabil, se muta acum. Nu era mai bine sa oferim aceste ajutoare unor firme mai mici, straine sau autohtone? Sau sa le oferim unora care sunt deja pe aici si care ar dori sa se extinda masiv. Zic si eu, cei de la guvern sunt mult mai informati, poate ar trebui sa caute mai bine cui sa dea ajutoarele. 

Iarasi revin la Nokia, sunt sigur ca daca erau sustinuti de autoritati astazi s-ar fi produs inca terminale GSM la Cluj. Si retineti ca Nokia era in capul contribuabililor la PIB-ul Romaniei! Efectiv faceau telefoane mobile care se vindeau iar banii treceau prin Romania. Una e sa oferi servicii cu valoare adaugata 0 si alta e sa produci ceva si sa scoti profit masiv. Prin asemenea situatii trece astazi uzina Dacia, care nu beneficiaza de o amarata de autostrada de care au nevoie, si aia pe bani europeni (ma refer la tronsonul Sibiu - Pitesti). De ce toata tarasenia asta cu neputinta de a gandi in perspectiva? E nevoie de o amarata de autostrada, pe bani europeni, si ar sustine puternic uzinele Dacia si Ford. Si retineti ca Dacia a avut crestere de vanzari in anul 2013, lucru cu care putini producatori auto se lauda.

Asa ca, de ce ajutoarele acestea milioane de euro de de la Guvern pentru giganti precum IBM, Endava sau Microsoft care vin in Romania doar sa faca act de prezenta? Ponta incearca saracul, dar nu-i iese. Nu asa se aduc investitiile in Romania. Nu cele utile. Ntz, ntzz!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL