25 ianuarie 2014

E iarna, cum vreti sa fie?

viscol zapada ninsoare drumuri inzapezite
Stau si ma crucesc cum autoritatile au fost din nou surprinse de venirea iernii. Dar, mai grav de atat, e prostia celor care au iesit la drum chiar daca avem cod portocaliu de viscol de aproximativ 24 de ore. Adica ti se zice "ba tampule, nu iesi pe drum ca ramai in zapada", si tu faci exact pe dos. Deh, asa-i romanul, indolent si nepasator. Iar dupa ce ramane in zapada sta si plange ca nu vine nimeni. Da, nu vine nimeni pentru ca drumurile sunt pline iar masinile de interventie nu pot patrunde. Am vazut masini grele de armata, tab-uri, freze si pluguri care nu puteau face nimic pentru a debloca situatia. Oricat de performanta ar fi masina de deszapezire nu poate sari peste cei inzapeziti. Poate ar fi bine venita o lege care ar permite masinilor de interventie sa impinga prin orice mijloace pe cei inzapeziti. Sa vedem cine mai risca sa iasa in drum stiind ca plugul care vine din urma ii poate strivi masina, doar ca sa elibereze strada.

Singura greseala a autoritatilor este ca au permis tirurilor sa circule, stiind ca acestea sunt cele mai greu de urnit din zapada. Iar in cazul unor accidente, asa cum s-a intamplat astazi, e foarte dificil sa muti tirul si sa deblochezi strada. Iar in tot acest timp se formeaza cozi imense si toata lumea urla dupa ajutor. In rest, toti si-au facut-o cu mana lor. Nu poti sa iesi in strada stiind ca e cod portocaliu de viscol si ninsori abundente. Auzeam un interviu la TV cum un sofer se plangea ca politia nu-l lasa sa intre pe un drum desi vizibilitatea era buna iar stratul de zapada masura mai putin de 15 cm. Asa o fi, dar prostia e dureroasa. Probabil ca el gandeau si altii, majoritatea, si uite unde am ajuns.

Ca fapt divers, de cativa ani incoace, in Gara de Nord din Bucuresti ingheata macazurile la prima ninsoare. Iar CFR-ul comuta din modul automat pe manual. Adica sta unul acolo si curata macazul dupa care il muta in functie de tren. Poate ar fi cazul sa cumpere si ei ceva mai modern, sa nu mai stam cu orele la marginea Bucurestiului pentru ca trenul nu poate intra in gara.

2 comentarii:

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL