25 februarie 2014

Economia Romaniei se dicteaza la "meteo"

Am auzit multi dintre noi ca pe vremea comunistilor se facea agricultura in Romania. Si se facea al naibii de bine. Oricum, nu asa de bine cum scrie la manual sau cum ziceau autoritatile pe vremea aia. Dar se facea agricultura. Intrebarea e, daca atunci mergeau lucrurile acum de ce nu mai merg? S-a prostit taranul roman? E de vina guvernul? Nu, altele sunt motivele!

Taranul roman a plecat in Spania si Italia. Avem forta de munca dar din pacate oamenii au fost ademeniti de salariile mari din vest. Pe buna dreptate! Acolo castigau mii de euro, visul oricarui tanar, aici frecau menta si barurile din sat. Deci, fara forta de munca potenta au ramas doar batranii care nu mai pot face fata. Si cand esti batran parca nici cheful de munca nu mai vine asa usor.

Un alt motiv, poate cel mai important, este lipsa mecanizarii in agricultura. Pe vremuri toate terenurile erau la comun si totul se facea la comun. Asa ca tractoarele sau combinele mergeau in continuu cat vedeai cu ochii. Acum merg din curba in alta, sau chiar deloc ca nu prea mai exista utilaje. Dar pe vremururi erau. Proaste dar mergeau si erau mai eficiente decat mana omului. 

Ori, in zilele noastre, marea parte a taranilor prefera sa lucreze terenurile manual sau cu unelte improvizate. Asta pentru ca imediat dupa revolutie fiecare si-a luat bucatica de teren sa o cultive separat pentru ca, la acea vreme, partidul nu-ti dadea inapoi cat facea terenul tau. Nici macar un procent decent, insa chiar si asa era mult mai bine decat se produce acum, cand majoritatea taranilor fac o agricultura de subzistenta. Adica produc suficient pentru a se hrani ei insasi si familiile lor, eventual si o parte din rudele de la oras. Insa nici vorba de profit. Ori in aceste conditii agricultura nu mai este dezirabila, tinerii prefera sa plece in orase sau chiar sa paraseasca tara. Iar terenurile ajung treptat in mana strainilor care au vazut oportunitatile din tara noastra.

Desigur, sunt si cateva exceptii dar foarte putine. Avem si noi fermieri sau tarani care au inteles nevoia de a se adapta la cerintele pietei, la UE, la globalizare, asa ca au luat masuri. Prin urmare, de ce ne plangem ca ne vindem tara? Ca dam pamantul strainilor? Acestea fiind zise, ce ne ramane? Raspunsul: sa facem agricultura asa cum o vrea natura ... si biserica!

Bun, acum vine partea cea mai grava. Niste incompetenti de la guvern isi planifica cheltuielile, adica bugetul tarii, in functie de rezultatele din agricultura. Ori, daca ploua, este foarte probabil sa avem crestere economica. Daca nu, se zice ca n-am iesit din criza, PIB-ul scade si toata lumea o duce prost. Cat de penibil sa fie acest lucru? Ne mira ca politicienii nostrii se implica in chestii de genul "cod portocaliu" sau vizite inopinate la INMH, asa cum a facut Ponta in timpul viscolului precedent? N-ar trebui sa ne mire. 

Zapada asta care s-a topit, gerul care nu prea a fost ger, ploile usoare de acum si temperarurile crescute reprezinta premisele pentru un an agricol foarte reusit. Cred ca Ponta isi freaca mainile de bucurie, altfel nu-mi explic lupta asta pentru ciolan, ministere si oameni in pozitie cheie. Ba au bagat si ungurii la inaintare, doar sa ramana la putere cu intreg regimentul.

In loc de concluzie, daca n-ati priceput, poate agricultura nu va merge atat de bine dar cu siguranta taranii vor fi primii la vot, deci vor influenta si anul acesta economia tarii. Atat va zic: vin vremuri grele!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL