19 februarie 2014

In Ucraina se scrie istorie!

proteste revolutie morti ucraina kiev
Chiar se scrie istorie, poate de bine, poate de rau, dar acolo se intampla ceva. Cand incep sa moara oameni inseamna ca lucrurile nu mai pot fi oprite decat atunci cand una din tabere va ceda: ori politia, ori protestatarii. Mai rau ar fi sa intervina direct armata, dar toate optiunile sunt deschise. Revolutia din Romania chiar daca a fost violenta nu a avut amploarea celei din Ucraina. Aici lucrurile sunt mult mai grave si complet diferite fata de ce a fost la noi. Iar toate astea se intampla la granita Romaniei, lucruri grave de care noi ar trebui sa tinem cont. Off-topic, Ponta si Antonescu isi vad de problemele lor cu ministerele.

De ce revolutia din Ucraina nu seamana cu cea din Romania?

Diferentele sunt enorme, dar le enumar pe cele mai importante care mi se par si cele mai grave. Politia nu pare dispusa sa cedeze, foloseste forta si probabil armamentul din dotare. In mod cert numarul mortilor va creste. La noi, in '89, armata a trecut de partea "poporului", probabil va amintiti celebra sintagma "armata e cu noi". Bine, multe lucruri nu s-au aflat nici acum, dar in mod cert armata a fost de partea populatiei.

O alta diferenta este ca in Ucraina populatia are mijloace prin care se poate lupta cot la cot cu politia, inclusiv arme letale improvizate: am vazut tunuri cu sticle de bere propulsate de tuburi de oxigen si chiar arme cu luneta din acelea folosite la tir. Cu munitia adecvata aceste arme sunt letale. In plus au aparut zvonuri ca protestatarii au pus mana pe un depozit de munitie, ceea ce va duce inevitabil la un razvoi civil. In comparatie, poporul roman nu a avut aceste mijloace la revolutia din '89.

Si apara problema cu razboiul civil. Daca in Romania, in '89, aproape toata populatia isi dorea o schimbare (identificata atunci ca decaderea lui Ceausescu), in Ucraina populatia are pareri impartite. Unii sunt de partea protestatarilor, altii sunt pro Rusia si implicit tin cu fortele de ordine. Iar atat timp cat exista sustinere, va exista si conflict, prin urmare deznodamantul e putin mai complicat.

Si iar revin la problema cu Ponta si Antonescu, ei isi vad de treburile lor. De parca nimic nu se intampla putin mai la nord. Da, ce se intampla acum in Ucraina e grav, seamana putin cu ce am trait si noi in '89, insa in opinia mea e mult mai grav. Oamenii mor, nici una din parti nu pare dispusa sa cedeze iar combatantii dispun de arme letale. Mai grav e faptul ca Rusia si-a intins tentaculele pana acolo si isi exercita presiunea, ceea ce alimenteaza si mai mult disputa intre actualul regim (pro Rusia) si protestatarii pro-europeni ce isi doresc intrarea in UE.

Repet, atunci cand ambele parti detin arme letale si exista interese exercitate din exteriorul Ucrainei (Rusia, Europa, SUA), un deznodamant ca cel din Siria nu este total exclus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL