14 august 2014

Metrorex, intre progres si egoism

Acum cateva saptamani smecherii de la Metrorex au decis unilateral sa rupa contractul cu Telcor si sa opreasca platile cu telefonul. Nimic anormal pana aici, doar ca platile acelea cu telefonul incepeau sa fie atat de atractive si destul de comode pentru unii bucuresteni, aici incluzand si pe subsemnatul. Asadar, un mod elegant si inovativ de plata a fost aruncat la gunoi. De ce? Poate ca cele doua firme nu se mai intelegeau intre ele? Sau poate contractul prevedea ca Metrorex sa investeasca ceva bani in achizitionarea tehnologiei, desi pana acum nu investise nimic, totul facandu-se pe cheltuiala furnizatorului. Lucrurile nu sunt chiar asa.

Va amintiti ca in urma cu ceva vreme Metrorex a sistat si colaborarea cu RATB cu cardurile acelea "universale", cu care puteai circula atat cu autobuzul cat si cu metroul.  Motivul a fost o neintelegere financiara intre cele doua firme. Putin conteaza, cert este ca acum Bucurestiul este printre putinele capitale europene ce nu au un card unic de calatorie cu toate mijloacele de transport in comun. Deh, traim in Romania!

Asadar Metrorex joaca tare si trage cu dintii de orice banut. La faza cu platile prin telefon, banii pe o calatorie se imparteau in trei: Metrorex, Telcor si compania de telefonie. Tinand cont ca erau cateva mii de persoane ce au achizitionat calatorii folosind acest mijloc de plata, miza financiara era destul de mare. Chiar foarte mare! Cine isi permite sa cumpere calatorii cu telefonul avand in vedere ca e mult mai comod sa-ti iei un abonament lunar? Simplu, cei care merg ocazional si cei care au abonamente de telefonie decontate de firma. Insa acesti clienti se preteaza la cumpararea cartelelor de 2 si/sau 10 calatorii, deci profitul Metrorex ar creste considerabil. Adica bani ce intra direct in visteria celor de la metrou. Si chiar daca acesti clienti si-ar face abonamente lunare, banii nu se mai impart la trei ca pana acum, deci tot Metrorex iese in castig. 

Asa ca, ce progres, ce eficientizare? Cine are nevoie de progres? Macar daca pastrau sistemul actual de plati cu telefonul pana gaseau ei o alternativa, dar tot cu telefonul! Nu, mizam totul pe profit imediat si fara grija clientului, da-l in ma-sa ca tot cu metroul merge. Ca altceva nu are cu ce! Asta inseamna sa nu ai concurenta in domeniu iar firma sa fie coordonata de niste smecherasi aflati sub influenta sindicatelor si fara pic de control din partea ministerului. Adica fac totul de capul lor si ii doare in fund de necesitatile clientilor. 

Si daca nu stiati, trenurile acelea noi care s-au cumparat si care vor mai fi cumparate, sunt platite cu bani de la buget sau prin credite garantate tot de stat. Adica de toti romanii, indiferent data locuiesc sau nu in Bucuresti. Iar cea mai mare parte e investitiilor de la metoru sunt finantate pe bani europeni. Deci da, Metrorex are profit, isi permite sa faca greve anual pentru cresterea salariilor, pentru ca profit. Asa ca da-l in ma-sa pe calator! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL