28 august 2014

Cine minte in Ucraina?

sursa: themoscowtimes.com
Ceva e putred in Ucraina. De cateva zile apar comunicate de presa in care militarii ucrainieni anunta cum blindate rusesti, printre care si tancuri, trec granita si patrund in interiorul tarii in zona rebelilor pro-rusi. Tot acesti militari ucrainieni se laudau ca au distrus acele blindate rusesti, insa pare ca in fiecare zi apar tot mai multe. Ei bine, aici e ciudatentia: nimeni nu zici nimic de morti. Nu-i posibil sa distrugi blindatele fara sa omori pe nimeni. Nu apar poze sau filme cu acele lupte. E culmea cum in era tehnologiei armata ucrainiana nu are camere video sau macar niste smartphone-uri pentru cateva fotografii. Nu mai vorbesc de drone sau avioane de supraveghere. Parca am fi acum jumatate de secol cand se imparteau fluturasi pentru informarea populatiei.

Nu mai merge asa ceva, nu poti emite pretentii si nici sa ceri ajutor international. Singurele lupte care se duc acolo sunt intre rebeli si armata ucrainiana. Si mor doar civilii care incearca sa plece de acolo. Sau pica cate un avion sau elicopter. In rest, nimic! Poate ca au dreptate insa daca nu vin cu dovezi, degeaba!

Mai nou se vehiculeaza ca 100 de blindate rusesti au navalit in Ucraina. Asa o fi, insa nu cred ca ele vor fi de partea rebelilor. Poate ca rusii isi intaresc frontiera. Nici pe ei nu-i vad deloc curati dar parca ceva nu se leaga. Oricum Rusia nu vrea sa invadeze Ucraina, nu-i intereseaza. Insa cel mai probabil vor o solutionare a conflictului in zona, asa ca trupele rusesti s-ar putea sa stationeze acolo pentru mentinerea pacii, creand o noua Trasnistrie.

De altfel Rusia are nevoie de acest avanpost in afara teritoriilor sale pentru a se proteja in cazul unui atac extern. Am vazut recent intr-un documentar cum armata rusa bombarda rafinariile romanesti in cel de-al doilea razboi mondial folosind aviatia de la bazele militare din Crimeea. Deci bazele acelea trebuie redobandite, exact ce se intampla si acum: au anexat Crimeea, detin suprematia in Marea Neagra (exact ca in 1941) iar mai nou isi vor monta si rachete acolo, ca raspuns la scuturile NATO. Pai la ce va asteptati, NATO sa se extinda si rusii sa frece menta? Uite ca au mutat! Rusii au nevoie sa-si creze aceste avanposturi si pentru asta folosesc tot felul de diversiuni, inclusiv partea cu rebelii, dar nu se vor angaja in lupte directe cu ucrainienii. Astia din urma se bat intre ei, finantati de diversi bogatasi ai tarii, unii dand bani armatei iar altii rebelilor. Adevarata miza a rusilor a fost Crimeea, mai exact bazele militare de acolo, nu interese economice in Marea Neagra. Pur si simplu au nevoie de un avanpost in fata NATO.

Concluzia este ca armata ucrainiana nu mai ofera incredere, parca mai mult se plange in loc sa actioneze. Asa e intr-un razboi civil, nu poti sa bagi tancurile in orase sa le pui la pamant. Iar in lupte de gherila sansele sunt egale. Vezi Siria sau Libia drept exemple. Si parca nici occidentul nu mai reactioneaza asa dur la stirile provenite din Ucraina pe care rusii le neaga cu vehementa. Nu zic ca sunt false, dar ceva nu se leaga.

Un comentariu:

  1. Sunt lucruri pe care nu le stim noi. Putem doar sa presupunem.
    Oricum, ar fi greu daca ar incepe un razboi in zona...

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL