16 august 2014

Upgrade Windows Phone 8.1 pe Nokia Lumia 520

Ieri seara mi-am incercat norocul si am reusit. Ce anume? De ceva timp tot incerc upgrade-urile de la smartphone-ul meu, Nokia Lumia 520. Stiam ca trebuie sa apara versiunea 8.1, asa ca am asteptat. Pentru celelalte terminale mai scumpe upgrade-ul era disponibil de ceva timp. Dar uite ca ieri seara s-a pornit si al meu Nokia Lumia 520 sa descarce chestii noi, adica ultima versiune Cyan, Windows Phone 8.1. Microsoft merita toate laudele ca n-a lasat cel mai ieftin terminal Lumia fara upgrade, asa cum se zvonea la un moment dat.


Cum am facut upgrade la Windows Phone 8.1 pe Nokia Lumia 520?

Upgrade-ul s-a facut foarte simplu din meniul telefonului. Am folosit setarea de update-uri automate conectat la o retea wireless proprie. Deci update-ul este de tip OTA (Over The Air) si nu necesita un PC. Doar o retea wireless pentru a nu folosi traficul de date al retelelor mobile si am avut grija ca bateria telefonului sa fie la peste 50% din capacitate. In timpul instalarii telefonul nu s-a incalzit aproape deloc.

N-a mers din prima. Nici din a doua. Ceva a fost putred pentru ca prima data instalarea a durat sub 10 minute insa la restart am observat ca nu se schimbase nimic iar la a doua incercare mi-a ramas blocat la "preparing to install", la 96%. Am asteptat ceva timp dupa care l-am restartat. A treia incercare a fost cu noroc iar la capatul a 20 de minute de instalare am putut sa ma bucur de noul SO, Windows Phone 8.1. Arata la fel, dar are ceva noutati. Pe cele mai importante la prezint in continuare. Aici mai am de mentionat ca a mai durat vreo 30 de minute pana mi-am actualizat toate aplicatiile instalate, sau aproape toate. De exemplu Nokia Maps nu mai mergea iar unele jocuri se blocau inexplicabil. Deci trebuia actionat! Mi-am actualizat tot pentru mai multa siguranta si pentru a nu avea surprize pe viitor, ca o anume aplicatie sa nu fie compatibila cu noua versiunea Windows Phone 8.1. De obicei nu faceam actualizarile, dar acum am fost obligat.

Ce este nou in Windows Phone 8.1?

Nu prea multe, insa in cele 24 de ore de la upgrade nu am butonat chiar atat de mult pentru a descoperi totul. Insa lucrurile importante se observa de la prima vedere:
  • Volumul sunetului este acum independent pe sonerie si muzica. Era chiar deranjant pana acum!
  • img.wpxbox.com



  • In partea de sus a ecranului avem setarile rapide, exact ca pe Android. Putem bifa wireless-ul, bluetooth-ul sau partajarea internetului cu alte dispozitive. Mai sunt si alte optiuni. Din pacate printre aceste optiuni nu se regaseste si traficul de date al operatorului mobil. Chiar deranjant sa lipseasca acest lucru, eu unul il folosesc foarte des in timpul zilei: ori de cate ori am nevoie de internet pornesc si apoi opresc conexiunea de date catre Orange. 
en.mobi4all.com


  • Aplicatia de economisire a bateriei are acum si o statistica a cat curent consuma fiecare aplicatie in parte. In opinia mea e util sa stii ce joc iti omoara bateria cel mai repede, de exemplu Talking Tom sau NFS-urile sunt adevarati "gurmanzi" la acest capitol.
  • Au integrat pozele cu Facebook-ul, nu am testat dar banuiesc ca posteaza poze automat pe Facebook. Nu sunt interesat de acest lucru!
  • Cateva aplicatii noi dar nimic cu adevarat util. Cele "clasice"au fost putin schimbate, de exemplu Internet Explorer sau Camera (pentru poze). Hartile sunt si ele actualizate, ceea ce este mai mult decat imbucurator.
  • Am observat si ceva util dar n-am apucat sa testez: VPN si Project My Screen. Primul n-ar nevoie de nici o prezentare dar chestia cu proiectarea ecranului pe alte dispozitive (televizor, monitor, proiector) merge doar prin USB. Ramane sa aflu cum! (daca aveti idei n-ar strica cateva sugestii)
  • Alte detalii despre Windows Phone 8.1 le puteti cauta si singuri pe internet, probabil exista si prezentari mai bine facute. Eu mi-am propus sa scriu aici doar experienta trecerii la noua versiune strict de pe terminalul Nokia Lumia 520.

Ca si concluzie, noul SO functioneaza impecabil, la fel ca si pe vechea versiunea de Windows Phone. Nu are lag, nici in jocuri, touch-ul raspunde corect iar aplicatiile reactioneaza corespunzator. O mica observatie la Internet Explorer unde am senzatia ca la schimbarea sau inchiderea tab-urilor apare un mic delay. Referitor la memoria interna am putut observa cu upgrade-ul + toate update-urile mi-au mancat in plus cam 150-200 MB din spatiul existent pana atunci. Asta la final, pentru ca nu iau in considerare si fisierele temporare pe care le-am descarcat pe parcurs si care s-au sters la un moment dat. Deci, daca aveti intentia sa faceti aceast upgrade asigurati-va ca aveti macar 500 MB liberi in memoria interna a telefonului (eu am avut 2GB liberi).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL