30 octombrie 2014

Alegeri prezidentiale. De ce mergem la vot?

alegeri presedinte prezidentiale 2014
A sosit momentul adevarului: vom merge la vot! In caz ca nu stiati acum ne alegem presedintele, nu parlamentul, nu guvernul, nu altceva. Sunt alegeri prezidentiale. Acestea fiind zise, incepe epopeea schimbarilor la nivel inalt. Cine castiga alegerile capata imunitate, mai ales ca traim vremuri grele cand DNA-ul musca in carne vie. Ponta e cel mai fericit, joaca  la doua capete: ori prim-ministru ori presedinte. 

Oameni buni, crestini si alte natii, voi de ce votati? Vreti bani, pensii, taxe mici si autostrazi ca-n filme? Surpriza, presedintele nu-i spiridus si nici stapanul lampii lui Aladdin. Drept urmare veti ramane cu buzele umflate dar cu votul luat, plus m**a de rigoare si promisiunea ca ne descurcam noi, ce dracului! "Pa si la revedere", ne vedem peste cinci ani la urmatoarele alegeri prezidentiale!

Cum ziceam mai sus, presedintele nu va da nimic din ce a promis in campanie. Pe de o parte nici nu i-am vazut prea bine pe candidati, au stat mai mult ascunsi in aceasta campanie. Pe de alta parte au batut campii cu brio. Ce promisiuni, miere si aur vor scoate ei din Romania! Din pacate Constitutia zice altceva.

Presedintele reprezinta tara in relatiile cu celelalte natiuni si mediaza institutiile statului, adica guvernul, parlamentul, curtea constitutionala, etc. Presedintele nu mareste salarii, nici pensii sau alocatii, nu scade taxele si nici nu construieste autostrazi, spitale sau biserici. Dar voi ati crezut ca prostii, cu botul pe labe de credinciosi ce sunteti ca niste catei cu coada ridicata asteptand sa fiti dezmierdati pe interior. Ne incurajam unii pe altii sa mergem la vot, ne place in grup! Dar nu cascam bine ochii la ipocrizia celor de pe liste care n-au avut bunavointa sa faca o campanie decenta, realista si credibila. Singurul lucru util e faptul ca nu vor gratia coruptii, zic ei. Nu-i nevoie, intra legea cu amnestia, da-l dracu de popor ca-i prost si nu vede. Probabil ei n-au auzit sintagma "prosti dar multi".


Revenind la problema noastra, candidatii s-au laudat cu de toate mai putin cu ceea ce trebuie sa faca un presedinte. N-am auzit nici o parere referitoare la conflictul Rusia-Ucraina si pozitia geopolitica a Romaniei, relatiile cu Rusia sau chiar eventualitatea unui conflict. Si daca tot am adus vorba, ce va face pentru armata romana? Cum o modernizeaza si o cum ridica la standardele NATO? Nu de alta dar sa fim si noi mai linistiti acum cand rusii ne sufla in ceafa.

N-am auzit cum presedintele va media schimbul de marfuri cu UE, SUA sau chiar tarile asiatice. N-am auzit nimic de conflictele din Orientul Apropiat si cum trebuie sa reactioneze Romania in cazul unor atacuri teroriste. Toate acestea pentru ca presedintele este comandantul armatei si al Consiliului Suprem de Aparare al Tarii. Adica el garanteaza integritatea ai siguranta granitelor, a tarii si a populatiei din interiorul ei.

Presedintele trebuie sa vegheze ca institutiile statului sa-si faca datoria si sa coabiteze. Eram curios de o parere referitoare la anchetele DNA ce vizeaza demnitari ai statului. Cum vor fi gestionate aceste dosare? Ce va face pentru ca justitia sa-si faca datoria? Cum va convinge Senatul sau Parlamentul sa respecte  solicitarile procurorilor pentru diverse anchete penale? Si intrebarile pot continua la nesfarsit pe acest subiect. Probabil nu avem cale de iesire, caracatita  e infipta prea adanc.

Tare as vrea sa vad cum presedintele se implica in problema maghiarilor din Romania si le da peste bot autoritatilor de la Budapesta. Sa-si vada de tara lor! Toti locuitorii Romaniei se numesc romani si se supun legilor si mai ales Constitutiei Romaniei. Altceva nu este tolerat!

Presedintele mai are rolul de a acorda distinctii si medalii de onoare celor care merita. Hai sa le dam cui trebuie, nu lui Victor Ponta care n-a facut absolut nimic pentru Romania. Sau nu facuse la acel moment cand a primit distinctia respectiva de la Iliescu. Hai sa-i decoram doar pe cei care fac ceva pentru Romania. Cei care ne fac mandri ca suntem romani, cei care poarta peste hotare renumele tarii noastre.

Tot ce am enumerat mai sus face un presedinte, nicidecum ce s-au laudat candidatii sau ce ati vazut in campanie. Nu-mi pasa ce au facut pana acum. Vreau sa stiu ce vor face de acum inainte, in calitate de presedinte al Romaniei si castigatori ai alegerilor prezidentiale.

Asa ca mergeti la vot si dati-le peste nas celor care si-au batut joc de soarta acestei tari si nu merita sa fie in fruntea Romaniei. Alegeti cu capul, nu cu mana intinsa!

2 comentarii:

  1. Nu prea am agreat pana acum termenul de Puie Monta, desi recunosc ca se potriveste de minune in contextul acestor alegeri prezidentiale. Dar nu asta-i important. Repet, este important ce va face ca presedinte si pana acum nu ne-a dezvaluit nimic, doar s-a laudat.

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL