24 octombrie 2014

HIV loveste in plin Segarcea

tanar infectat HIV Segarcea
Cred ca stiti drama din Segarcea unde un tanar bolnav de HIV si-a tras-o cu mai multe fete, acestea si-au tras-o cu altii si acum toata lumea e disperata. Vinovatul a murit iar ceilalti fac la disperare testele pentru HIV. Este extrem de grav ce s-a intamplat acolo, oameni nevinovati au fost imbolnaviti cu buna stinta. Practic oamenii aia au fost condamnati la moarte pentru ca HIV nu are leac. HIV nu este o boala in sine, dar la un moment dat provoaca SIDA iar organismul nu se mai poate apara impotriva unor infectii banale. Ce-i drept, speranta de viata a crescut foarte mult cu noile tratamente si cu putin noroc se va descoperi si un leac. Dar pana atunci mai trec cateva decenii! Ori tinerii aceia au viitorul compromis, nu-si mai pot intemeia o familie, nu mai pot duce o viata normala si cu siguranta vor fi marginalizati peste tot unde se vor duce. 

Cine e vinovat?

Clar mortul e vinovat. Altcineva? Multi au sarit sa acuze doctorii ca nu au facut public faptul ca tanarul era infectat cu HIV. Dar acest lucru este contrar legii si normelor medicale ce garanteaza confidentialitatea unui pacient. Eu zic ca familia are aceeasi responabilitate ca si cel infectat. Daca au observat ca avea o prietena trebuia sa o informeze, atat pe ea cat si pe familia ei. Daca tanarul frecventa un anumit cerc de prieteni sau avea o viata sociala foarte activa trebuiau sa-i restrictioneze activitatile si sa-i informeze prietenii. Da, exista riscul sa fie marginalizat. Dar mai bine asa decat sa condamne pe altii la acelasi chin. Repet, vinovati sunt parintii tanarului, familia, cunoscutii, toti cei care stiau de boala lui. Obligatoriu la scoala trebuia anuntat directorul iar profesorii trebuiau sa fie vigilenti. Familia se apara si zice ca toata lumea stia. Asa e? Stiau ce are exact, adica HIV?


Nu e asa, nici pe departe! O spun din cauza mentalitatii romanilor. Daca intr-o comunitate mica se afla ca cineva sufera de o astfel de boala atunci acea persoana este marginalizata. Lumea barfeste, toti se feresc. Asta e mentalitatea obisnuita a romanilor. Nu suntem vest-europeni unde exista informare, consiliere psihologica, programe de integrare a tinerilor care sufera de HIV, s.a.m.d. Deci toate astea nu s-au intamplat dintr-un singur motiv: lumea nu stia, iubitele baiatului n-au stiu, nimeni n-a stiut. Iar familia are tot interesul sa se apere pentru ca risca ani buni de inchisoare. Poate ca au anuntat la un moment dat ca baiatul sufera de ceva, dar n-au spus exact ce are. Comunitatea spune totul: un bolnav de HIV nu poate avea atat de multe iubite. Pentru ca nimeni nu stia!

Pe de alta parte toti cei care au intretinut acte sexuale neprotejate sunt vinovati. Riscul e clar, toti il stim sau trebuie sa-l stim. Sau daca nu-l stim trebuie sa fim informati. Aici fac o scurta paranteza: bine ca in scoli se face religie si nu educatie sexuala. Ba mai mult de atat internetul e plin de materiale educative, daca ar avea si cine sa le caute! Aici e problema!

Am vazut la stiri cum parintii celorlati copii infectati aruncau cu sageti in stanga si-n dreapta? Dar pe plozii lor i-a invatat cineva cum trebuie sa se protejeze? Ei insasi stiu cum sa se protejeze daca ar fi cazul? E usor sa arunci vina pe altul dar nu te uiti in ograda ta. Ba mai mult ai pretentia ca altul sa-ti rezolve problema, adica sa vina doctorul si sa puna afis in sat cu ce boli are fiecare. Penibil! Cel mult doctorul te poate consilia, te poate sfatui si mi-e greu sa cred ca nu a facut-o. Baiatul acela era infectat de mic copil, a trecut mult timp in care doctorul sunt convins ca i-a povestit tot ce trebuia. Probabil n-a avut cine sa-l asculte.

Exista vorba aia ca "Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si-n gura". In cazul nostru e la fel. Informatii exista, mijloace de protectie gasesti la orice pas iar daca nu sunt, faci rost. Doar vointa iti trebuie si putina rabdare.

Ce trebuie facut acum?

Ce se intampla acum in Segarcea este ingrozitor! Medicii se roaga de tineri sa vina sa-si faca testul. Avand in vedere ca tanarul mort era infectat de multi ani exista posibilitatea ca el sa fi raspandit boala la mai multe fete, acestea la alti baieti s.a.m.d. Ori in acest caz este nevoie de o interventie in forta a ministerului sanatatii. Toti tinerii de acolo trebuie sa faca testul HIV! Iar cei care au plecat din localitate in ultimii ani trebuie verificati pentru a nu risca raspandirea bolii. Probabilitatea e mica dar exista. Si atunci e musai ca autoritatile statului sa intervina, atat fizic la fata locului cat si in mass-media. Momentan doar politia face cercetari dar e putin, zic eu.

In plus este nevoie de consiliere psihologica si o campanie de informare a populatiei din Segarcea (poate chiar si la nivel national ca n-o fi unicat Segarcea), asta pentru a nu raspandi in continuare infectia. Dar, repet, toate acestea nu sunt posibile fara interventia autoritatilor! Pana acum nu vad nici o miscare in acest sens. Ne laudam ca suntem feriti de Ebola dar crapam de la HIV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL