21 octombrie 2014

Si ce daca moare Twitter-ul

moare twitter
Se pare ca un zvon prinde contur in blogosfera romaneasca, acela ca Twitter moare in Romania. Un zvon care s-a vehiculat si pe la Webstock 2014 anul acesta. N-am fost acolo dar asa zic unii. 

Arhi a mai zis ca vor prioritiza postarile in functie de importanta lor. Ramane de vazut pe ce criterii. Stirile nu vor mai fi concludente si uneori nici de actualitate. Asa e, insa daca ar fi sa ma pun in pielea producatorului i-as da dreptate. Toate retelele sociale sunt axate pe profit, tot ce exista doar in online se bazeaza pe profit. Este o chestie de timp pana cand vor fi introduse si aceste metode de monetizare, gen dai banul si brusc esti mai important. Ramane de vazut daca si cum vor implementa aceste lucruri. 

Deci Twitterul nu a prins in Romania si nici nu este resuscitat. Ba din contra, stirea pomenita de Arhi zice ca va fi si mai rau in viitor. Orice e posibil. Dar haideti sa vedem ce reprezinta cu adevarat Twitterul.

Ce reprezinta Twitterul?
Sunt doua lucruri esentiale la Twitter: limitarea la cele 140 de caractere permise si portabilitatea. Aceasta din urma e foarte usor de remarcat. Twitterul este prezent atat pe internet cat si pe telefonia mobila. Vezi cazurile de adevarate revolutii incepute pe twitter cu ajutorul telefoanelor mobile, nu stiu daca si finalizate. Aceasta este portabilitatea.

twitter moare
Faza cu 140 de caractere este relativ simpla. Ai parte de o sursa de stiri rapida si concisa. Scurt si la obiect, sa incapa in 140 de caractere si sa fie esentiala pentru continutul stirii. Iti place, citesti, altfel nu dai click. Practic e un titlu de stire si nu continut. Daca ar fi vorbe de continut deja suntem agresati de multitudinea de stiri aparute in presa online. De cele mai multe ori nu avem cum sa le filtram si chiar de mai multe ori suntem dusi in eroare cu stiri de genul "ramai interzis...", " n-o sa-ti vina sa crezi...", "o vedeta de la noi..." si asa  mai departe. Practic nimic concret. Ei bine Twitterul a vrut sa se diferentieze de asta si sa fie pe placul tuturor. Eu zic ca a reusit.



Ce reprezinta Twitterul pentru online-ul romanesc?
Daca privim din punctul de vedere al unei agentii de marketing atunci nu este decat un canal de promovare. Daca privim prin ochii unui blogger atunci nu este decat o modalitate de a genera trafic. Daca am fi in pielea unei agentii de stiri atunci nu este decat un duplicat al stirilor oferite pe site-ul propriu si la tv. Tinand cont ca profitul masiv vine din televiziune si foarte putin din online, atunci pot sa zic ca este un serviciu gratuit oferit celor care folosesc Twitter, tocmai pentru ca este atat de frecventat.
  
Eu imi permit sa mai adaug ca twitterul a devenit si un mijloc de barfa, nu doar pentru bloggeri ci pentru toti romanii care il folosesc. Chiar am fost curios intr-o zi si am urmarit daca vad vreun subiect interesant, o noutate, ceva util pentru om, pentru noi romanii. O stire care sa ma dea pe spate, ceva care sa-ti starneasca curiozitatea. Nu am vazut nimic! Toti erau ocupati sa discute politica si fotbal.


Acestea fiind zise, de ce moare Twitter-ul? 
Pai nu moare, doar ca se reinventeaza. Parca am mai auzit asta, dar nu tin minte unde. Ideea e ca online-ul romanesc se simte agresat pe twitter, nu mai gaseste nimic interesant acolo, e un fel de facebook mai concis sau cancantv. Asa ca incet incet renunta la el. Toate asta pentru ca intr-adevar nu este folosit cum trebuie si cu scopul pentru care fost creat de la bun inceput. 

Si daca lumea pleaca de pe Twitter, atunci scade si interesul, si cancanul, mitocania, duplicitatea si redundanta informatiilor. Va ramane doar ce este cu adevart util si interesant. Iar apoi cu siguranta vor veni si adevaratele valori romanesti pe Twitter, ceea ce se merita cu adevarat urmarit. Tranzitia nu va fi brusca dar va veni, iar Twitterul va fi folosit la adevarata lui valoare. Nu pentru barfa, blogging si cancanuri.

Twitterul trebuie sa devina un mijloc de a genera stiri, nu de a le prelua. Televiziunile de stiri trebuie sa caute noutatile pe Twitter si sa faca din ele o stire, nu sa publice aici stirile deja existente pe alte canale. Iar regula asta sa fie valabila pentru toti utilizatorii: iei de pe Twitter si dai pe alte canale, nu iei din alta parte si dai pe Twitter.

Concluzia: atunci cand Twitterul va deveni unicat si va aduce o plusvaloare pentru cei care le urmaresc, abia atunci vom spune ca s-a reinventat.

Un comentariu:

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL