01 noiembrie 2014

Esecuri ale americanilor, intamplari sau neputinta?

Recent au fost doua stiri legate de accidente ale navetelor americane, stiri care nu prea au fost mediatizate la noi. Prima a fost racheta Antares care a explodat la lansare, sau mai bine zis imediat dupa lansare. Aceasta racheta lansata de NASA avea drept scop alimentarea cu provizii a statiei spatiale internationale. Ghinion! Racheta s-a facut praf si statia spatiala a ramas fara proviziile respective. Noroc cu rusii ca au rachete functionale!


Al doilea accident este cel al navetei Virgin, o tentativa privata de a lansa zboruri comerciale in spatiu. Noroc ca acum era doar un test si nu avea calatori la bord. Pot sa zic ca este o lovitura grea pentru compania respectiva, atat financiara cat si de imagine. Cine mai are acum curajul sa zboare cu ei dupa ce li s-a prabusit naveta. Chiar daca o refac la un moment dat tot ramane in istorie acest accident. Acolo sus nimic nu este imposibil iar riscurile sunt majore oricand.

Prin urmare intr-un interval de cateva zile avem doua accidente notabile ale industriei spatiale americane, fie ca vorbim de NASA sau de o companie privata. Mai adaugam si faptul ca programul spatial al NASA a fost stopat in 2011 din cauza bugetelor ridicate de mentinere in functiune a navetelor spatiale. Sau pentru ca navetele erau "expirate" din punct de vedere tehnic. Ideea e ca americanii nu mai detin suprematia in spatiu. Nu ma refer la atmosfera ci dincolo de ea. In acest moment rachetele rusesti Soyuz sunt printre putinele care mai reusesc sa faca legatura cu statia spatiala internationala, dovada ca rusii fac lucruri durabile si rezistente. Si de aici apar cateva intrebari existentiale.



Prima intrebare este daca americanii chiar mai fac ceva asa cum trebuie. Toata tehnologia lor si tot ce au ei mai bun se bazeaza pe chinezi. Iar accidentele de zilele trecute ne dovedesc faptul ca au grave probleme cu noile tehnologii, din orice domeniu nu doar din aeronautica. Nu zic ca nu vor reusi, dar pur si simplu lasa de dorit in acest moment. De aici vine si urmatoare intrebare:

Lucrurile construite de americani in ultmiul timp sunt bune de ceva? Ca sa raman strict la domeniul aeronauticii ma gandesc doar la noul avion multirol din dotarea marinei americane, avionul F-35. L-au laudat, costa mult, greu de intretinut insa pana acum nu l-am vazut in actiune. Au zis americanii ca l-au folosit in Irak la bombardamente, dar as vrea sa-l vad intr-un duel unul la unul cu un Suhoi rusesc. Ma tem ca vom avea parte de surprize!

Iar ultima intrebare, in contextul disputei dintre SUA si Rusia din ultima vreme, oare vom avea parte de ceva suprize? Adica SUA se tot lauda ca face si drege, pune sanctiuni Rusiei, vocifereaza, etc. Dar cam atat! Pai in situatia in care tu nu poti sa ridici o racheta de la sol si esti la mana Rusiei, vrei sa te cred ca-i poti domina pe acestia din urma? Sau ca SUA va raspunde in eventualitatea unor abuzuri ale Rusiei? Eu nu cred, de aceea si fac rusii ce vedem in zilele noastre prin Ucraina. Momentan Rusia e pe sus iar americanii mai mult pe jos, ori acest lucru ar trebui sa ne dea de gandit in contextul geopolitic actual.

Situatia e simpla, cine detine suprematia aeriana sau spatiala este o mare putere. Rusia o detine pe cea spatiala la acest moment iar americanii se pot linge pe bot cu statia spatiala internationala daca tot mai fac figuri in contextul conflictului din Ucraina. Iar noi le tinem isonul!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL