02 februarie 2015

Cum sa nu pierzi vremea aiurea


flashmob frozen Bucharest
[sursa foto: www.ziarulring.ro]

Citeam o stire cum ca o mana de tineri s-au gandit sa "inghete" intr-o statie de metrou. Asa zisul flashmob "Frozen Bucharest" a vrut sa atraga atentia oamenilor, calatorilor, prea grabiti sa se uite in jurul lor atunci cand merg zi de zi. Intentia e discutabila, actiunea e o iluzie si scopul chiar a fost ratat.

Iata ce zic organizatorii despre eveniment:
"Prea des fugim fara sa stam pe ganduri, sa ne gandim incotro ne indreptam"
Pe bune, cand faci 1 ora pana la serviciu, 1 inapoi si 8-9 ore la birou iti mai arde sa te uiti pe langa atunci cand esti la metrou? Cand tu ai griji non-stop, cand trebuie sa-ti iei copii de la scoala sau sa ajungi in diverse locuri, chiar mai crede cineva ca ai timp liber? Sau dimineata cand esti in intarziere la serviciu parca iti vine sa decolezi prin culoarele acelea de schimb de la Unirea sau Piata Victoriei, iar o mana de tineri vor sa cascam gura aiurea? 
"Intentia noastra este sa blocam calatorii prin faptul ca vom sta nimiscati, iar asta doar pentru a-i face pe oameni sa se gandeasca putin asupra directiei in care vor sa mearga"
Sincer, oamenii stiu unde vor sa ajunga, stiu unde merg si se grabesc sa ajunga acolo pentru ca n-au toata ziua la dispozitie sa piarda vremea. Cei cu fashmob-ul poate au timp de pierdut, poate n-au un job, poate n-au nici o grija si astfel isi permit sa piarda timpul aiurea. Stimati organizatori ai "Frozen Bucharest", va spun eu ca oamenii stiu unde merg (ca doar nu ne-am tampit cu totii) si vor sa ajunga acolo cat mai repede. Ca altfel n-ar merge deloc! Sincer, chiar n-am nevoie sa ma gandesc asupra directiei in care vreau sa merg, stiu asta dinainte sa plec la drum, ba chiar de atunci cand mi-am facut planificarea in gand, punct cu punct.

Tot stirea mai zice:
"Participantii au venit cu mai multe explicatii pentru manifestare, chiar daca unii calatori nu au fost impresionati"
Deci da, oamenii n-au fost impresionati de flashmob. Cel mult s-au uitat din curiozitate, au facut o poza si au plecat in drumul lor. S-au uitat la ei ca la circ si din pacate n-au princeput nimic.

Un flashmob trebuie sa aibe un scop, un singur scop. Acela de a impresiona omul, de a-l pune pe ganduri, de a schimba ceva in gandirea sau comportamentul lui. Repet, e nevoie de un singur scop si eventual mai multe obiective care duc in final la atingerea scopului. N-ai atins scopul, flashmobul este un esec. Faptul ca ai stat nemiscat 5 minute in statia de metrou e un obiectiv, faptul ca ceilalti oamenii n-au fost impresionanti inseamna ca ti-ai ratat scopul.

Concluzia e urmatoarea, este o mare diferenta intre a face ceva cu adevarat impresionant si de a declara ca vrei sa faci ceva impresionant. Intentia e buna, aceea de a face un flashmob, din pacate stam cam prost cu obiectivele, cu actiunile necesare pentru atingerea obiectivelor si in final cu atingerea scopului. Si nu in ultimul rand chiar e nevoie de profesionalism in oraganizarea unor flashmoburi, cu cineva care se pricepe la ceea ce vor sa arate publicului. 

Si ca sa nu fiu doar critic, ideea in sine de a face un flashmob intr-o statie de metrou e gresita. Acolo gasesti doar oameni grabiti, in trecere, cu o directie bine stabilita si care vor sa ajunga la timp la destinatie. Alta e sa faci acest flashmob intr-un mall sau Gara de Nord. Daca nu te salta paznicii de acolo! Sau cel mai bine e intr-un parc, pentru ca n-ai nevoie de aprobari si oricum vei strange mai multi curiosi decat o faci la metrou (mai ales daca e vreme frumoasa afara).

Flashmobul nu trebuie anuntat, metoda Facebook e o idee proasta. La un flashmob adunci oameni de incredere, cei care se pricep la domeniul care te intereseaza. De exemplu nu pui sa cante o mana de debutanti. Aduci pe cineva care stie sa cante. Apelezi la vedete, la diferite scoli de muzica, etc. Aduci pe cineva cu experienta. In cazul de fata era bine sa apelezi direct la actori. Repet, in nici un caz nu anunti pe Facebook pentru ca te vei trezi cu ceva amatori si cativa jurnalisti curiosi. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL