02 februarie 2015

Cum faci poze macro cu un aparat dslr si doua obiective?

poze macro aparat foto dslr
Firele unui cearsaf
Se pleaca de la urmatoarele premise: am un aparat foto dslr Nikon si doua obiective ieftine. Acestea sunt un 50-200mm venit la pachet cu aparatul si un clasic 18-55mm foarte ieftin, luat la promotie. In rest nu ma arunc la piese scumpe pentru ca nu sunt pasionat de fotografie. Dar la nevoie mai fac si cate o poza. In fine, ideea este ca am doua obiective asa cum au majoritatea incepatorilor in tainele dslr-urilor: ori le iei la pachet, ori second hand, ori la promotii, ceva. Cu aceste obiective ieftine eu vreau sa scot cat mai mult dintr-un aparat foto dslr, fara investitii suplimentare. Ma rog, fara investitii costisitoare.

Ca fapt divers, zilele trecute a fost o promotie interesanta la f64 de unde am reusit sa cumpar un inel inversor de 52mm la doar 2.5 lei. De altfel pretul e mai mult decat convenabil cand un asemenea inversor e peste 20 de lei. Ce face un inel inversor? Permite montarea direct pe aparat a unui obiectiv inversat. Sau chiar doua obiective simultan, din care unul inversat. Practic primul obiectiv se ataseaza normal pe un aparat foto dslr din dotare, se adauga inelul inversor si apoi al doilea obiectiv inversat. Adica cele doua obiective stau cap in cap.

Pe acest principiu se pot realiza poze macro la un nivel al detaliului exterm de ridicat. Ceva ce in mod normal nici nu poti sa vezi cu ochiul liber. Dar cu doua obiective (din care unul inversat) iese o poza macro deosebita, ce-i drept te cam chinui sa o faci iar calitatea nu e atat de ridicata. Pentru ca iti tremura mana. Alternativa e sa folosesti un trepied, dar si aceasta costa. In plus trebuie sa ai o sursa de lumina destul de puternica pentru ca obiectivul adus atat de aproape (cativa milimetri) de subiectul pozei va reduce considerabil luminozitatea pozei. Toate pozele pe care le vedeti atasate sunt facute in camera pe lumina artificiala furnizata de doua becuri economice. In unele cazuri am folosit suplimentar si o lanterna cu punct fix si concentrat.

poze macro aparat foto dslr
Fibrele unui covor
Cum am facut pozele? Am atasat obiectivul 55-200mm direct pe aparat, apoi inelul inversor si obiectivul 18-55mm inversat. Ambele obiective Nikon VR (cu reducere a vibratiilor) le-am trecut pe focalizare manuala iar la cel exterior am deschis diafragma la maxim, cu mana. Se poate folosi si un mic elastic pentru a avea mana libera ulterior. Ideea e ca obiectivul fiind conectat pe inelul inversor nu mai poate fi controlat din aparat. Doar primul obiectiv atasat direct de aparat inca poate fi pus pe automat, plus functia de reducere a vibratiilor. Totusi nu recomand focalizarea automata pe primul obiectiv. Chiar nu are nici un efect pentru ca aparatul nu va focaliza corect atat de aproape prin cele doua obiective. Dar pe manual iti faci treaba.

Asa ca am facut pozele atasate pe aici, poze care in mod normal nu le poti face doar cu un obiectiv macro dedicat, dar care costa destul de mult. La unele poze chiar ai impresia ca te uiti prin microscop, in nici un caz nu poti sa vezi asa ceva cu ochiul liber. Scopul e sa faci cateva poze deosebite atunci cand ai nevoie, ceva inedit care surprinde si da o nota de profesionalism pozelor tale. Totul fara nici un cost suplimentar, cu conditia sa ai un aparat dslr si un obiectiv. Plus un inel inversor.

poze macro aparat foto dslr
Staminele unei flori
De mentionat inca o data ca pentru aceasta tehnica cu "obiectiv inversat macro" se pot folosi doua sau un singur obiectiv, depinde de inelul inversor avut la dispozitie. Ori conectezi doua obiective, ori unul singur atasat invers direct pe aparatul foto dslr. Atentie la montura, trebuie sa nimeresti dimensiunile filetelor cand achizitionezi inelul inversor. In plus nu stiu cat de recomandata este aceasta tehnica de a face poze frumoase avand in vedere ca este o metoda cam neortodoxa de a atasa obiectivele de aparatul dslr. 

Concluzie, daca nu ai bani de un obiectiv macro dedicat poti refolosi ce ai la indemana. Eu am incercat si am reusit sa fac primele mele poze cu macro destul de interesante. Dar mai am timp sa progresez astfel incat fotografiile sa-mi iasa perfect.


poze macro aparat foto dslr
O bucata foarte mica de perete
poze macro aparat foto dslr
Tesatura unei paturi


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL