23 septembrie 2015

Am testat Samsung Galaxy S6 Edge Plus

samsung galaxy s6 edge plus
Din start va zic ca nu detin acest telefon dar am reusit sa-l testez gratie showroom-urilor disponbile prin Bucuresti. Asa ca le multumesc celor de la Orange si Emag ca le-au expus in magazine! Pentru inceput ar fi bine sa mentionez ca acest telefon Galaxy S6 Edge+ (plus) este urmasul lui Galaxy S6 Edge, exista diferente intre cele doua si le voi mentiona mai jos (ca fapt divers).

Prima impresie conteaza

Noul Galaxy S6 Edge+ este varful de gama al Samsung, deci trebuia sa fie ceva deosebit. La prima atingere am descoperit un telefon robust si bine inchegat, acoperit de sticla Gorilla Glass pe ambele parti (fata-spate) si o rama metalica foarte subtire. Muchiile "ascutite" se imbina armonios cu sticla curbata de pe margine incat poti sa ai ceva dubii pana unde se intinde displayul telefonului. Desi vorbim de sticla nu ai senzatia de ceva fragil. Ba din contra, in mana se simte perfect, gripul este incredibil de reusit si ai senzatia unui obiect dur. De altfel chiar am intrebam ce se intampla daca dai cu el de perete, oare cedeaza tencuiala? Feelingul meu este ca displayul curbat la margine nu a fost facut pentru nu stiu ce optiune ingenioasa din Android, gen notificari sau altceva. Pur si simplu marginile rotjinte si usor ascutite se imbina perfect cu mana utilizatorului! Ca au prins doi iepuri dintr-o singura miscare, e o alta poveste. 

Ce nu-mi place totusi la el sunt dimensiunile: 15,4 * 7,5 centimetri. La asa marime mi-e greu sa gasesc o pereche de blugi unde sa incapa. Alti pantaloni nici atat. Nu mai vorbesc de ce se intampla cand ma asez jos. Vreo solutie?

Display - rezolutie - meniu


samsung galaxy s6 edge plus notificari laterale
Galaxy S6 Edge Plus: notificari laterale
Noul Galaxy S6 Edge+ dispune de un ecran de 5.7 inch si o rezolutie de 1440 x 2560 pixeli (~518 PPI) spre deosebire de vechiul Galaxy S6 Edge care avea 5.1 inch si aceeasi rezolutie 1440 x 2560 pixels (~577 PPI). Teoretic vechiul model arata mai bine, ce-i drept e mai mic. Oricum ambele display-uri sunt impecabile, luminozitatea foarte mare, contrast puternic si culorile vii. Uneori ai impresia ca asa e "vopsita" marginea telefonului, nu spui ca este un display.

Navigarea prin meniu se face ireprosabil, touch-ul se misca corespunzator si proportional cu cu nivelul comenzilor. Spre exemplu daca vreau sa derulez rapid "sus-jos" intr-un meniu bogat, fac o miscare rapida iar derularea se face instant. Daca vreau sa derulez putin cate putin atunci fac miscari mai lente. Cu alte cuvinte tocuh-ul apreciaza in mod corect cat de rapid si cat de lung trebuie sa fie acel scroll. Spre comparatie, un Iphone 6 nu reactioneaza deloc daca fac cea mai rapida miscare "sus-jos": el va derula tot cat vrea el de repede. Am mai observat problema aceasta si la LG-uri (vorbesc aici de telefoane scumpe, high-level).

Camera foto

Am testat mai multe camere foto de la diverse smartphone-uri. In showroom, in aceleasi conditii de iluminare (in general lumina slaba). Daca ar fi sa fac o ierarhie, cele mai proaste modele sunt cele de pe LG urmate de HTC. Cele mai bune ar fi Samsung si Apple. Totusi, Samsung Galaxy S6 Edge Plus dispune de una din cele performante camere existente pe un smartphone: este rapida, focalizeaza incredibil de bune iar pozele au un "shape" perfect si fara zgomot de imagine (aici depinde si de lumina ambientala). Am fost surprins ca face poze macro ireprosabile si imposbile pentru alte telefoane sau aparate foto dedicate (vezi foto). Chiar cred ca acesta camera de pe Galaxy S6 Edge Plus bate la fund multe DSLR-uri vechi. Nu exagerez!

(ma jos gasiti cateva poze realizate cu Galaxy S6 Edge Plus: o poza ambientala din showroom Emag, doua poze macro cu suportul ce sprijina telefonul intr-un Orange Shop, si inca o poza ambientala din magazinul Emag)

samsung galaxy s6 edge plus poza macro samsung galaxy s6 edge plus poza intuneric samsung galaxy s6 edge plus
samsung galaxy s6 edge plus poza ambientala


Performante tehnice (hardware)

Nu cred ca se pot spune multe lucruri despre performantele noului Samsung Galaxy S6 Edge Plus: 4 GB de RAM combinat cu un procesor Octa Core Exynos 7420 (produs chiar de Samsung) il fac unul din cele mai rapide terminale existente pe piata (alaturi de vechiul model Galaxy S6, S6 Edge sau Ipad Air 2, posibil si Iphone 6s). Testele facute cu diverse programe confirma acest lucru. Singurul repros ar fi memoria interna, doar 32/64 GB fara posibilitatea unui card de memorie. Sunt terminale la care poti atasa lejer carduri de 128 GB. Deci la capitolul memorie nu sta chiar asa bine, desi, ar fi bine sa mentionez ca un card de memorie atasat la telefon este mult mai lent decat memoria interna a telefonului. Pe de alta parte, "vechiul" model daca il putem numi asa (Galaxy S6 Edge), avea memoria de pana la 128 GB dar dispunea de mai putin RAM, doar 3GB. Deci, avem si bune si rele!

samsung galaxy S6 edge plus rezultate antutu
Detalii punctaj AnTuTu
samsung galaxy S6 edge plus rezultate antutu
Comparatie punctaj AnTuTu
De asemenea Edge+ dispune de tehnologia 4G LTE categoria 9 (450Mbps/50Mbps) spre deosebire de vechiul Edge care avea doar LTE categoria 6 (300Mbps/50Mbps). Nu prea conteaza aceste diferente, nu stiu daca exista retea de telefonie (in Romania) care sa suporte acea viteza de download de 450Mbps.

 Aici ar mai fi un mic aspect de discutat. Daca pana la Android 5 (adica 4) vorbeam de procesoare pe 32 si 64 biti, trebuie sa mentionam ca cele pe 32 biti recunosc maxim 3 GB RAM. Stiu, exista o caracteristica a procesoarelor ARMv7-A numita "Large Physical Address Extensions-LPAE" care permite depasirea barieri de 3GB RAM, dar nu stiu cat de eficienta este. Odata cu trecerea la Android 5.1 Lollipop (optimizat la maxim pentru procesoare pe 64 biti) putem spune ca Galaxy S6 Edge Plus beneficiaza din plin de atuurile depasirii barierei de 3GB RAM, ajungand la 4GB. S-ar putea ca din aceasta cauza diversele programe de benchmark sa nu confirme performantele acestui terminal (+ alte cateva terminale cu 4GB RAM). Nici macar aplicatii/jocuri nu cred ca exista la acest moment care sa speculeze arhitectura pe 64 biti. E prea devreme sa ne pronuntam pe marginea acestui subiect, ramane sa vedem ce ne rezerva viitorul.

top punctaje antutu
sursa: antutu.com
Am testat un terminal Samsung Galaxy S6 Edge plus cu aplicatia AnTuTu. Spre surprinderea mea nu a iesit cel mai bun device din cele existente. Terminalul a obtinut 63724 de puncte (vezi poze), mai slab decat sunt cotate vechiul Galaxy S6 si S6 Edge. Insa testele nu sunt relevante, posibil ca anumite setari sa influenteze scorul final.

Multimedia

Sunt convins ca noul Samasung Galaxy S6 Edge+ nu are probleme cu redare filemelor 4K (sau UHD 4096*2160 pixeli), muzica si in general orice aplcatie multimedia ii ceri sa ruleze. O chestie interesanta cu care se lauda Samsung la acest terminal este posibilitatea de a face broadcast live pe Youtube. Nu-i rau, dar cu virusii de ultima generatie nu stie cum ajungi vedeta pe Youtube in ipostaze nu tocmai decente. Sau te trezesti cu vreun hot care stie unde locuiesti si faptul ca nu esti acasa in acel moment.

Alte detalii

O mica comparatie intre vechiul Galaxy S6 Edge si noul Galaxy S6 Edge+ ne arata ca acesta din urma a primit un upgrade la baterie, avand 3000 mAh fata de 2600 mAh, dar pierde portul infrarosu care era util la controlul de la distanta a dispozitivelor pe care le aveti in casa. Nu-i mare pierdere daca stam si ne gandim ca toate dispozitivele de ultima generatie inglobeaza tehnologia Wifi. In plus, reprezinta un senzor in minus care poate inseamna un plus la economisirea bateriei. Apropo de baterie, Galaxy S6 Edge+ dispune de acelasi model (cred) de 3000 mAh pe care il mai gasim pe terminalale Galaxy Note Edge sau Note 5.

Trebuie sa mentionez si senzorul de ritm cardiac, acest telefon se adreseaza unui segment aparte de oameni cu venituri peste medie, fie ca sunt din Romania sau dintr-o alta tara mai dezvoltata. Iar acesti oameni au grija de sanatatea proprie, vor aprecia cu siguranta senzorul de ritm cardiac (fara sa fie nevoiti sa-si ia o bratara "inteligenta" cu Android) impreuna cu o eventuala aplicatie de monitorizare. Am observat ca doar Samsung inglobeaza acest senzor direct in telefon (incepand cu Galasy S5), ceilalti producatori nu o fac. E un mister!

Contra

As spune ca nimic, dar ca sa fiu putin cinic: pretul! Nu-mi place ca e scump. Si sa nu uitam faptul ca trebuie sa cumperi blugi/pantaloni cu buzunare imense, altfel nu incape. 

(mai jos sunt cateva poze pe care Samsung le recomanda ca fiind facute cu noul Galaxy S6 Edge Plus;  Sursa Foto: samsung.com )


poza samsung galaxy s6 edge plus poza samsung galaxy s6 edge plus poza samsung galaxy s6 edge plus


Specificatii Samsung Galaxy S6 Edge+ Plus

  • Cod: SM-G928F (modele testate de mine)
  • Dimensiuni: 154.4 * 75.8 * 6.9 mm
  • Greutate: 153 g
  • Ecran: Gorilla Glass 4, suprafata curbata la margini
  • Display: 5.7 inch, 1440 x 2560 pixeli (~518 PPI)
  • Procesor: Quad-core 1.5 GHz Cortex-A53 & Quad-core 2.1 GHz Cortex-A57
  • Chipset: Exynos 7420
  • RAM: 4GB (LPDDR4)
  • Memorie: 32/64 GB
  • Sistem de operare (OS): Android Lollipop 5.1.1
  • Camera principala: 16 MP, 2988 x 5312 pixeli
  • Camera secundara: 5 MP
  • 4G: LTE categoria 9 (450 Mbps/50 Mbps)
  • Conectivitate: Wi-Fi a/b/g/n/a, Bluetooth, GPS, NFC, USB 2.0 
  • Baterie: 3000 mAh (incarcare wireless)
  • SIM: nano-sim (cel mai mic posibil - doar cipul)
  • Senzori: accelerometru, compas, giroscop, barometru, senzor de proximitate, senzor ritm cardiac, senzor de amprenta 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL