26 februarie 2016

Legea darii in plata este o aberatie juridica

legea darii in plata

Toata lumea a auzit despre noua lege a darii in plata, mai exact posibilitatea ca cei care au contractat credite ipotecare/imobiliare sa renunte de buna voie la credit si sa dea casa bancii. Deci, toti o sustin pentru ca toti sunt impotriva bancilor. Asta la prima vedere!

Legea in formatul ei actual incalca un bine cunoscut principiu democratic, prevazut si de Constitutia Romaniei: cel al neretroactivitatii legii.
Articolul 15 Universalitatea
Cap (2): Legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile. 
Mai exact se doreste ca legea sa se aplice creditelor aflate deja in derulare. Acest lucru este de neconceput! Nu pot sa dai o lege prin care modifici de la tine putere sute de mii de contracte semnate in trecut. A mai facut-o unul in trecut, parca Tariceanu, cand a bagat taxa de prima inmatriculare. Si aia se aplica retroactiv, adica din trecut. Nu ne-a convenit pentru ca cei mai multi dintre noi ne vedeam obligati sa platim aiurea niste bani din buzunar. O repet, retroactivitatea legii va duce la sute de procese inutile, poate chiar si la Curtea Europeana de Justitie. Statul va pierde acolo si tot noi vom plati!

Legea darii in plata este imorala. Cum ar fi ca cel mai bun prieten, pe care tocmai l-ati imprumutat cu o suma de bani, sa va returneze un telefon? Ca doar l-a cumparat cu banii imprumutati dar acum nu-ii mai place. Asa si cu bancile, au dat o suma de bani, se asteapta sa primeasca inapoi tot o suma de bani. Nu obiecte, bunuri, s.a.m.d.

Sau cum ar fi ca toti solicitantii de credite de nevoi personale sa returneze "banii" in natura: televizoare Full HD, telefoane, frigidere, masini de spalat, calculatoare, etc. Ar fi echivalent cu legea darii in plata, ca tot credite sunt si alea.


Se zvoneste ca legea darii in plata va proteja cateva sute de mii de romani ce detin un credit imobiliar/ipotecar. In realitate, doar vreo 10.000 au dificultati in a plati creditul si doar 1000-2000 sunt executati silit de catre banci. Restul vor plati creditele pentru ca nu sunt nebuni sa renunte la casele mult dorite. Pe bune, renunti la casa aiurea? Si unde te duci, cu copilul, cu nevasta? Unde?

Asadar, avem o lege care vrea sa protejeze toti romanii de abuzurile bancilor, care in realitatea protejeaza doar 1000 sau 2000 de romani, dar care va afecta sute de mii de romani ce vor dori un credit imobiliar in urmatorii 5 sau 10 ani. Pentru ca nu vor putea lua un credit imobiliar!

Si singurul efect al legii este acela ca sute de bisnitari sau speculatori imobiliari ce au construit haotic la marginea oraselor, fara cap, fara utilitati, fara drumuri de acces, vor scapa bine mersi de casele aflate in paragina pe care nu le cumpara nimeni. Si nici nu vor plati creditele aferente! Dar vor fi mandri oameni de afaceri in cautarea unor noi tzepe oportunitati.

Legea darii in plata nu are viata lunga. Daca va fi adoptata, va fi contestata. Dupa un timp va fi modificata si in cele din urma se va renunta la ea. Suficient timp cat cei interesati sa scape de anumite obligatii. Dar raul va fi deja facut si nu va mai fi cale de intoarcere. Iar pagubele tot noi le vom plati! Nu ca ar fi prima lege cu astfel de efecte.

Atentie! Legea darii in plata ar fi buna, dar nu in forma actuala. E bine sa se aplice in anumite cazuri sociale si pana intr-un anumit plafon. Dar am observat ca nu se doreste acest lucru! De ce?

Inainte sa aruncam cu pietre haideti sa reflectam daca nu cumva pietrele vor fi aruncate inapoi mult mai tare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL