09 februarie 2011

Abuzurile mascatilor la interventii

Ei bine citeam presa astazi si am aflat cum inca o familie a fost zdruncinata de interventia gresita a mascatilor. De data aceasta s-a intamplat la Constanta, iar printre presoanele care locuiau la respectiva adresa existau si persoane bolnave de inima. Se pare ca mascatii trebuiau sa intervina la etajul urmator si evident au gresit adresa.  Ca de fiecare si-au cerut scuze si au plecat mai departe. Dar usa darmata precum ai restul pagubelor materiale si morale cine le plateste?
Si in fond cu ce drept dau navala ei la o adresa gresita, amenintand cu armele locatarii. M-am documentat putin si am descoperit ca in mare parte acesti mascati incalca legea atunci cand descind la adrese gresite, chiar daca au motive intemeiate sa intervina in forta. Ei actioneaza in baza legii 212/2002 privind organizarea si functionarea politiei romane. La prima vedere au dreptul de a intra oriunde: art 31, alineatul 1 litera e prevede "in cazul savarsirii unei infractiuni, al urmaririi unor infractori sau al unei actiuni teroriste, sa intre in incinta locuintelor, a unitatilor economice, a institutiilor publice ori particulare, a organizatiilor social-politice, indiferent de detinator sau de proprietar". Bun, deci asta e singurul paragraf care i-ar putea scuza in cazul in care gresesc adresa. Dar exista si urmatoarea prevedere in aceeasi lege: art 31, alineatul 1 litera a "sa legitimeze si sa stabileasca identitatea persoanelor care incalca dispozitiile legale ori sunt indicii ca acestea pregatesc sau au comis o fapta ilegala". Pai bine, daca intri peste om in casa nu trebuie sa stii cine este? Paragraful enuntat anterior prevede exact acest lucru, prin urmare e foarte usor de aflat daca ai gresit adresa si daca ai in fata persoanele pe care le cauti. Dar, de cele mai multe ori persoanele sunt puse la perete sau pe jos si nu li se da dreptul sa vorbeasca, nu-i intreba nimeni de buletine sau cum ii cheama. Mai mult, Codul de procedura penala prevede la art 100, alineatul 4.1 ca perchezitia trebuie sa contina "locul unde urmeaza a se efectua perchezitia" si "numele  persoanei la domiciliul sau resedinta careia se efectueaza perchezitia". Atunci cum naibii bruschezi oameni nevinovati cand este obligatoriu sa te asiguri ca ai adresa corecta si persoana care e proprietara acolo. Acest lucru se poate face imediat prin cererea unui act de identitate, nu te apuci imediat de amenintari cu armele si dezmembrat casa omului. Iar ulterior platesti si usa stricata. Mai mult, in Codul penal, art 44 este definit termenul de legitima aparare efectuata proportional cu gravitatea pericolului. Cu alte cuvinte daca mascatul a intrat cu arma inainte si nu si-a anuntat intentia poti sa ripostezi la randul tau tot cu arma, ramane de vazut cine supravietuieste. Intr-un eventual proces ai de castigat, pentru ca ei se aflau in afara legii cand au intrat in casa ta, nu si-au respectat atributiile prin faptul ca nu au verificat adresa iar tu aveai dreptul de a te apara. Sper sa-si dea seama si politistii de gravitatea unor astfel de situatii pentru ca nu e de joaca cu asa ceva. Astept cu nerabdare primul caz de acest gen in care politia si-o ia in freza.

3 comentarii:

  1. am un vecin care e sef la sectia de politie din cartierul meu si mi.a zis ca lor li se intampla mai mereu,nu mi-a venit sa cred:))

    RăspundețiȘtergere
  2. E nasol daca se intampla tot timpul si ar trebui sa raspunda cineva pentru asta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Legile sunt doar pe hartie si in cadrul unei sali de judecata , pe teren e alta treaba. Mai ales in romania.

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL