09 martie 2011

Deontologia presei sportive

Am citit in presa sportiva un articol referitor la doi jucatori ai echipei Otelul care s-ar pregati pentru Dinamo. Venirea acestora ar fi ca o rasplata la faptul ca Pandurii au fost presati de Dinamo cu datoriile iar Otelul s-a ales cu 3 puncte la masa verde. Aceasta stire apare pe doua din site-urile romanesti de profil ca un fel de barfa, sau teorie a conspiratiei, sau ca o vorba printre oamenii de fotbal. In opinia mea, o minciuna scruntata. Cata demnitate mai are un jurnalist in ziua de astazi daca scrie baliverne din auzite sau presupuneri de rasul curcilor.

De ce ar vinde Otelul jucatori in Romania cand poate lua mai multi bani pe ei daca i-ar da in strainatate? Si de ce ar face un blat pentru un meci cu Pandurii care probabil era ca si castigat? Sincer, doar mintea bolnava a unor oameni din fotbal si prostia jurnalistilor a facut posibil acest lucru. Trebuiau sa vina cu dovezi, nu cu ineptii de 2 bani ca sa faca rating la ziar si pe site-uri. Ce s-a ales de presa din zilele noastre cand iti baga pe gat tot felul de baliverne si inventeaza stiri. Ori avem stiri, ori avem barfe? Este clar o modalitate de a arunca cu mocirla in liderul clasamentului, al ligii si asa defaimata de lipsa rezultatelor. Acestea din urma sunt aproape inexistente. 

Dar jurnalistii provoaca scadaluri pentru ca altceva nu sunt in stare sa aprecieze la sportul romanesc. Si nu ma refer doar la fotbal, ci la sport in general. Daca nu ai subiecte in fotbal cauta in alta parte, documenteaza-te si apoi scrie. Dar probabil ca este mai usor sa inventezi ceva si sa cresti in rating. Nu vad nici o diferenta intre presa sportiva si aceea de scandal. Ambele se bazeaza pe barfa, presupunere, surse anonime sau putin credibile, senzational si caterinca. Unde sunt oare profesionalismul, decenta, multiplele surse de confirmare si responsabilitatea jurnalistilor. Mai exista asa ceva?

Un comentariu:

  1. Ca bine zici, in ziua de azi e o goana teribila dupa senzational, mass-media nu ne mai informeaza cum trebuie, dau numai ce cred ca vinde.

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL