30 aprilie 2011

CFR-ul este jalnic

Ma refer desigur la societatea nationala de cai ferate din Romania. Stiu ca sunt impartiti in mai multe regii: calatori, marfa si infrastructura. Cu totii au partea lor de vina dar ceea ce se intampla in ultimii ani e groaznic. Nu au nici cel mai mic respect fata de calatori. Ultimul exemplu este cel de astazi din Gara de Nord unde calatorii au asteptat pur si simplu ore intregi fara sa li se dea vreo explicatie.


Lasand la o parte faptul ca si-au gestionat timpul foarte prost si nu au schimbat macazul la timp, cauzand intarzieri de peste doua ore la multe trenuri, dar nici macar nu au avut bunavointa sa informeze calatorii care sunt motivele acestor intarzieri. Macar sa le comunice cat timp mai au de asteptat, poate ca unii dintre ei ar fi dorit sa ia masa, sa cumpere ceva, etc. Dar nu, liniste deplina, tacere totala, iar motivul intarzierilor era o cauza tehnica. Ti se face sila cand suni la informatii si primesti raspunsul ca o "problema tehnica, mai mult nu stim, asteptati si se va rezolva". Ce sa mai spun de eventuale despagubiri. 

Miercuri seara am mers cu trenul de la Galati la Bucuresti, cu rapidul de ora 17:30 (plecare), respectiv 21:30 (sosire). Vreau sa va spun ca am asteptat 50 de minute in statia Balotesti (langa Otopeni) pe motiv ca era un tren defect in fata noastra. Initial ni s-a comunicat ca vom astepta doar 30 de minute. Inca o data un exemplu de dezinformare din partea lor. Cele 20 de minute diferenta inseamna ca acei calatori care mergeau mai departe cu alte trenuri puteau sa piarda legaturile.

Acum un an imi luasem bilet pentru relatia Bucuresti Nord - Galati la rapidul de la ora 19:00. Era vara si dupa cum se stie trenurile au intarziere din cauza sinelor care se dilata. Ei bine, acest tren trebuia sa astepte un altul ce venea de la Rimnicul Valcea si care avea calatori pentru Galati. Am asteptat doua ore in Gara de Nord pana a venit acel tren, si culmea, ni se comunica ca vom pleca cu intarziere de jumatate de ora, apoi o ora, o ora si jumatate, pentru ca in final sa plecam cu doua ora intarziere. Nu am inteles niciodata politica aceasta a CFR de a da bilete cu legatura, provocand astfel intarzieri trenurilor ce se asteapta unele pe altele. Cat despre returnarea contravalorii biletelor inainte de plecare (dupa ce am vazut ca nu mai pleaca o data) nici nu poate fi vorba. Si culmea, nu asta m-a enervat. Fiind curios de ce intarziem, am sunat la informatii in Gara de Nord unde mi s-a comunicat ca trebuie sa asteptam un alt tren (nu mi s-a zis si care). Apoi am sunat la informatii Galati, unde mi s-a raspuns ca din cauza caldurii liniile sunt dilatate iar trenul nu poate sa plece!!

 In concluzie se poate spune ca CFR-ul isi bate joc de calatori si isi merita pe deplin situatia. Lasand la o parte si conducerea defectuoasa de care au avut parte, de furturi si alte probleme, angajatii sunt lipsiti de profesionalism. Imi aduc aminte, cu ani buni in urma, cand seful de tren nu putea (nu stia) sa inchida aerul conditionat din vagon care ne termina,  la propriu.

8 comentarii:

  1. Eşti şi tu gălăţean? :)

    Legat de CFR, am trecut şi eu printr-o întâmplare foarte asemănătoare : Era pe la începutul lui august 2008...voiam să mă întorc de la Bucureşti la Galaţi, aşa că mi-am luat bilet la rapidul care pleca puţin după ora 19...nici n-am urcat bine în tren că vine naşu să ne anunţe că trebuie să aşteptăm un tren care vine cu întârziere de la Vâlcea...nu mai ştiu exact cât am aşteptat atunci degeaba în gara de N, însă în Galaţi am ajuns abia pe la 12 noaptea :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Dap, sunt din Galati dar acum locuiesc la Bucuresti. Legat de trenuri, cred ca am avut aceeasi experienta, adica am plecat cu intarziere din Bucuresti si am ajuns pe la 12 jumate noaptea in Galati. Din ce am inteles se pare ca trenul respectiv avea o "obisnuinta" sa plece asa, deci cei de la CFR erau la curent dar n-au luat nici o masura. Si vara asta va fi la fel...

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu ani in urma? Asta cu aerul am patit-o inclusiv acum cateva luni. E jale ce se intampla in trenuri, parca am fi din Congo.

    RăspundețiȘtergere
  4. nici sa nu aud de CFR.
    candva era frumos..acum e un cosmar.

    RăspundețiȘtergere
  5. @EO: tin cu otelul pentru ca nu am cu cine in afara de ei. Sa recunoastem, avem un campionat de tot rasul. Si culmea, Otelul a batut "CFR-ul" in seara asta :-)

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL