06 aprilie 2011

Se face politica in zilele noastre?

Pun si eu o intrebare de bun simt: se face politica in zilele nostre? Exista partide, exista doctrine, crede cineva in ele? Pe langa acestea mai apare o ultima intrebare: avem vreun politician care sa merite a fi ales pentru realizarile sale?


 Bun, si acum sa dam cateva raspunsuri. Doctrine nu exista, ce spune seful partidului e lege. Daca ai o alta opinie, esti dat afara din partid. De aceea am ajuns sa avem vot "secret" la vedere. Adica pui bila intr-o urna, din doua posibile. Halal secret mai este si asta. Trebuie sa te prefaci ca pui ceva in ambele urne. Sau cel putin asa se vedea pe inregistrarile televiziunilor de la ultima motiune de cenzura.

Apoi, daca esti membrul unui partid si ai o statura marginala, atunci nu mai contezi deloc. Trebuie sa votezi ce spune partidul, nu ce iti dicteaza constiinta. Daca votezi gresit, risti sa fii exclus din partid. In plus, existau candva mari oratori politici, cu discursuri de exceptie, care reuseau sa impuna respect. Cuvantul lor era litera de lege si aveau reusite profesionale. Acum exista asa ceva? Exista vreun politician care a propus o lege, o motiune, orice, prin care si-a castigat respectul colegilor si al cetatenilor. Ceva despre care sa spui "da, e bine!" sau "extraordinar, o intiativa foarte buna!". In opinia mea, nu exista un asemenea lucru de cativa ani. Practic, totul s-a facut prin impunere, prin asumarea raspunderii si intelegeri dubioase intre partide, de genul "na-ti aia, da-mi cealalta".

Acestea fiind spuse, ramane sa concluzionez ca politica in zilele noastre e cu atat mai incalcita cu cat politicienii incearca sa se impuna prin diverse manevre de evitare a legilor existente, prin nenumarate ordonante, motiuni si voturi controversate.

Un comentariu:

  1. Se va face politica la noi când definiţia din DEX a cuvântului "politică" o să cuprindă:
    -furt
    -mită
    -înşelăciune
    -prostie
    -şi multe altele...

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL