10 mai 2011

Romanului nu-i place munca

Premierul Emil Boc si PDL-ul au anuntat succesul noului cod al muncii, pe care si-au asumat ei raspunderea. De fapt se lauda ca s-au dat amenzi de peste 1 milion de euro. Si cateva sute de mii de angajari, ceea ce este irelevant pentru ca ele oricum ar fi avut loc. Sau nu. Oricum, Boc uita un lucru: codul muncii prevede mai multe lucruri iar el s-a laudat cu o mica parte. 


In fond are si el dreptate, intr-o mica masura. Romanului nu-i place sa munceasca. Daca ii da statul un ajutor el refuza sa munceasca pentru aceeasi suma, pe motiv ca mai bine sta acasa de banii aia. Asta se numeste lene. Acelasi lucru fac si parlamentarii care vin cu intarziere la sedinta si niciodata nu sunt destui in plen. In schimb, acestia din urma primesc salariile intregi si nemeritate, dar este alta poveste. 
 
Angajatorii prefera sa evite plata taxelor pentru un mic profit, nu le pasa deloc de angajatii lor. Asta ar insemna o pensie, o asigurare medicala si alte taxe, iar romanul accepta pentru ca nu-i pasa. Apoi cand merge la spital are pretentii. Iar cei care intr-adevar platesc nu primesc serviciile de care au nevoie.

Romanul daca munceste se multumeste cu ce are. Nu vrea si nici nu spera mai mult. Poate ca asa este mentalitatea sau chiar nu se poate mai mult. Dar macar ar putea sa incerce. Nu zic sa-si caute un al doilea job, dar macar sa-si caute unul mai bine platit. Sau macar sa-si faca datoria si sa capete o promovare, daca este cazul. Iar aici, la eficienta muncii, angajatii de la stat sunt cei mai exemplari. Au cele mai multe cozi si sunt cei mai nesimtiti, ca si politicienii.

Asadar am lamurit-o ca romanii sunt lenesi, o parte din ei. Acum vine si "codul lui Boc" care prin masurile lui, destul de dure, stimuleaza piata muncii si competitivitatea. Pai daca romanii sunt lenesi, la ce naiba e buna competitivitatea. Sincer, in codul asta al muncii erau necesare doar amenzile, iar efectele s-au vazut imediat. Restul nu mai conteaza.

4 comentarii:

  1. Noul cod al muncii nu face decat sa imputerniceasca si mai mult angajatorii romani in abuzul lor fata de angajati pe schema iti convin conditiile, e ok, nu-ti convin, esti liber sa pleci, gasesc alt sarac dispus sa-mi faca treaba. In alta ordine de idei, sunt roman da nu-s lenes cand vine vorba de "dat cu sapa" dar nu incurajez munca pentru patron. E mai ok o afecere fie ea cat de mica, esti propriul tau patron, ai propriul program si nu te mai fute nimeni la cap pe bani putini.

    RăspundețiȘtergere
  2. Scuza-mi formularea gresita la un moment dat in comentariu, graba asta domnule. In orice caz sper ca se intelege punctul meu de vedere.

    RăspundețiȘtergere
  3. si ce chef de munca ar trebui sa aiba romanul tinand cont de conditiile de munca si respect oferite in ultimii 20 ani?
    boc e un tampit.

    RăspundețiȘtergere
  4. @EO: Asta cam asa e. Daca situatia era roz si tot romanul o ducea bine, cu siguranta isi dadea silinta sa faca si mai mult.

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL