05 iunie 2011

Se fabrica in Romania

Multi dintre voi sunteti tentati sa spuneti ca in Romania nu se mai fabrica nimic, ca industria este la pamant si nu mai suntem in stare sa producem nimic. In realitate lucrurile nu stau chiar asa. In Romania se produce destul de mult, poate nu la nivelul de altadata dar totusi se face cate ceva. Ce e drept, cele mai multe produse sunt facute sub licenta straina sau in colaborare cu alte firme, dar e bine si asa.


Primul exemplu si cel mai concludent este Dacia care nu mai are nevoie de nici o prezentare. Cu totii stim de ce este in stare si cat de mult se  vinde prin Europa.  Din pacate romanii nu sunt atrasi asa de mult de masina fabricata la noi in tara. Poate viitoarele modele se vor vinde mai bine, asta daca vor avea si dotarile corespunzatoare, la cerintele pietei romanesti. Un alt exemplu de produs "romanesc" este locomotiva Softronic, care de cativa ani buni este in dotarea CFR-ului dar si in proprietatea unor companii de cai ferate din Ungaria sau Germania. Daca tot suntem la cai ferate trebuie sa precizam si fabrica de vagoane ASTRA care echipeaza majoritatea trenurilor romanesti. (sursa foto: railway-technology.com) Mai mult decat atat fabrica a produs si automotoarele "sageata albastra" care inca mai circula pe caile ferate romanesti. O alta firma cu o denumire asemanatoare este AstraBus care fabrica autobuze si troleibuze ce le vedem zilnic prin Bucuresti sau alte orase mari din tara. Am circulat doar cu troleibuzele produse de ei si pot sa spun ca au un standard destul de ridicat. (sursa foto: astrabus.com)

Sa ridicam stacheta si sa mergem spre tehnica navala. In tara noastra sunt cateva santiere navale destul de mari care construiesc in special vapoare penrtru export. Astfel avem santiere navale la Tulcea (detinut de STX Europe, precedent Aker), la Galati detinut de Damen sau santierul naval din Constanta. (sursa foto: snc.ro).

Un alt produs care se fabrica in Romania este tractorul, atat la Brasov sub licenta din China dar si la Reghin, acolo unde firma Irum produce cu licenta din Belarus. Tractoarele produse aici sunt moderne si considerabil mai bune decat cele vechi fabricate candva la Brasov. Acestea se fabrica intr-un numar destul de mic dar este si normal tinand cont de starea agriculturii romanesti care este la pamant. (sursa foto: adevarul.ro). 

Trebuie amintita si firma Roman Brasov care in ultimul timp produce o gama diversa de camioane dar si autobuze. Unele dintre ele sunt produse noi si moderne la standardele actuale. E bine daca stam si ne gandim ca la un moment dat aceasta firma era in pragul falimentului (sursa foto: roman.ro). Cat despre produsele "romanesti" care inca se fabrica si tin pasul cu tehnologia am numai cuvinte de lauda. Iar exemplele pot continua pe langa cele enumerate mai sus.

4 comentarii:

  1. Tractoarele produse aici sunt moderne si considerabil mai bune decat cele vechi fabricate candva la Brasov.

    poate mai bune decat universal 650 dar restul cred ca le cam batea la fund pe astea chinezesti si din belarus.

    RăspundețiȘtergere
  2. Posibil sa existe si alte tractoare facute la Brasov sub licenta straina (europeana sa zicem), dar nu stiu cat de multe au iesit pe poarta fabricii.

    RăspundețiȘtergere
  3. ma refeream mai sus la tractoarele din ultima serie produsa de UTB http://www.automobileromanesti.ro/Tractorul/Autovehicule_agricole/

    la santiere navale ati omis D.M.H.I mangalia care din `96 pana acum a scos nave pe banda rulanta

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL