21 iulie 2011

Incet, incet, scapam de "mititeii" din fotbal

Probabil stiti de ultima decizie din cadrul FRF, de a elimina pe Universitatea Craiova din campionatul national. Mai corect spus, echipa fanion a Olteniei a fost dezafiliata de la FRF (implicit UEFA si FIFA). Pacat, era o echipa cu foarte multi suporteri si avea cativa jucatori promitatori. Desi Adrian Mititelu a incercat sa acuze atat federatia cat si pe Piturca, eu raman la parerea ca el singur este de vina peste aceasta situatie. A facut si a invartit treburile cum numai el stie. A avut parte numai de scandaluri, de dezertari din cantonament si acuzatii peste acuzatii. De aici si pana a te considera nevinovat este o cale lunga. In schimb, iata ce zice regulamentul FIFA la articolul 64: "Recourse to ordinary courts of law is prohibited unless specifically provided for in the FIFA regulations".

Inca o precizare: "The Confederations, Members and Leagues shall agree to recognise CAS as an independent judicial authority and to ensure that their members, affiliated Players and Officials comply with the decisions passed by CAS. The same obligation shall apply to licensed match and players’ agents". (CAS este TAS, tribunalul de arbitraj sportiv). Adica pe scurt, nu ai voie sa apelezi la instante civile de judecata in legatura cu chestiile din fotbal iar instanta suprema este tribunalul de arbitraj sportiv de la Lausanne. Mai exista un paragraf important, si anume: "The Associations shall insert a clause in their statutes or regulations, stipulating that it is prohibited to take disputes in the Association or disputes affecting Leagues, members of Leagues, clubs, members of clubs, Players, Officials and other Association Officials to ordinary courts of law, unless the FIFA regulations or binding legal provisions specifically provide for or stipulate recourse to ordinary courts of law".

In concluzie, FRF a fost obligata sa introduca in regulamentul propriu aceasta specificatie si mai important, sa o aplice. Adrian Mititelu a incalcat flagrant aceasta prevedere atunci cand l-a dat in judecata pe Piturca, deoarece, in opinia mea, se incadreaza la "oficials", mai ales ca mai nou este si antrenorul nationalei de fotbal a Romaniei. Am tot studiat regulamentul si nu am gasit nici o alta precizare conform careia sunt permise instantele civile. Desigur, se putea da o pedeapsa mai mica si probabul s-a dat: amenda si chiar retragerea licentei pentru liga 1. Dar mai mult decat atat se putea lua doar masura dezafilierii. Imi pare rau pentru aceasta masura, dar singurul vinovat este Mititelu care a incercat sa ocoleasca regulamentele si sa-si faca de cap prin tot felul de chichite din legislatia Romaniei. Ei bine, UEFA nu e justitia noastra ca sa-i pacalesti cum vrei tu. FRF a mai fost amendata o data tot din cauza Craiovei dar a fost pasuita (foarte important) cu conditia sa nu se mai intample. De aceea s-a luat aceasta masura drastica, nu din cauza aberatiilor lui Mititelu. (sursa foto: craiova-maxima.ro)

3 comentarii:

  1. Situaţia dezastruoasă din fotbalul nostru a fost generată în primul rând de patronii echipelor de fotbal. Toţi doresc să aibă ultimul cuvănt, toţi consideră că au drepturi nelimitate şi "uită" de obligaţiile ce le au.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate, in primul rand sunt vinovati patronii care incearca sa evite regulamentele. Apoi sunt vinovati cei de la liga pentru ca au permis in repetate randuri astfel de situatii si nu au luat masuri drastice. Acum stam si ne minunam pentru decizii absolut corecte.

    RăspundețiȘtergere
  3. Inca un motiv in plus sa nu-mi placa absolut deloc sportul asta :)

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL