27 ianuarie 2012

ABBA, muzica nemuritoare

Istoria grupului ABBA a inceput in iunie 1966 cand Bjorn Ulvaeus, membru al grupului de folk Hootenanny Singers, l-a intalnit prima data pe Benny Andersson. Acesta din urma era membru al grupului suedez The Hep Stars. Cei doi au scris primul lor cantec chiar in acel an, iar pana la sfarsitul deceniului au pus bazele unui parteneriat.

In primavara anului 1969, Bjorn si Benny le-au intalnit pe cele doua femei care aveau sa devina atat sotiile lor, dar si cealalta jumatate a grupului ABBA. Agnetha Faltskog avea o cariera solo, primul sau cantec fiind lansat in 1967. In 1971 s-a maritat cu Bjorn. Anni-Frid Lyngstad (Frida) si-a inceput cariera muzicala inaintea Agnethei. S-a maritat cu Benny abia in 1978.

L-a inceput cei patru s-au numit Bjorn & Benny, Agnetha & Anii-Frid, iar primul lor cantec s-a intitulat "People Need Love". Incurajati de succesul acestui prim cantec, cei patru au intrat in selectia pentru Eurovision in 1973, cu cantecul "Ring Ring". Au terminat pe locul 3. Insa, au revenit in competitie, de data aceasta sub numele de ABBA. Au castigat Eurovizionul in 1974 cu cantecul "Waterloo". Acest hit a devenit numarul unu in toata Europa, atingand "top-ten" in SUA. Albumul cu acelasi nume a fost in succes in Suedia.


Urmatorul cantec, "SOS" din albumul "Abba", a fost de asemenea un hit international. Tot pe acest album a fost lansat si cantecul "Mamma Mia", care avea sa devine numarul unu in Marea Britanie (de 9 ori intre 1974 si 1980) si Australia. In 1976, ABBA s-a impus ca unul din cele mai importante formatii pop-dance din lume. Diferitele compilatii lansate in marea Britanie si Australia sunt inca cele mai bune vandute albume "all-time" din aceste tari.  Alte melodii precum "Fernando" si "Dancing Queen" s-au aflat in topurile din intreaga lume. In aprilie 1977, "Dancing Queen" a devenit primul si singurul hit ABBA, numarul unu in SUA.

In 1976 a fost lansat al patrulea album ABBA, "Arrival". Cantecele care au facut furori atunci s-au numit "Money, Money, Money" si "Knowing Me, Knowing You". Acest album a fost urmat de un turneu in Europa si Australia. Toate concertele s-au desfasurat cu casa inchisa.  Cand turneul a ajuns in Australia, in 1977, au inceput si filmarile la viitorul film "Abba - The Movie". Acesta a fost lansat in decembrie 1977, moment care a coincis cu lansarea albumului "Abba - The Album". Hiturile de succes au fost "The Name Of The Game" si "Take A Chance On Me".

In 1978 grupul ABBA a inceput o campanie promotionala in SUA, atingand locul 3 cu melodia "Take a chance on me' si intrand in top 20 cu "Abba - The Album".  Al saselea album, "Voulez-Vous", lansat in 1979 a continut cantecele "Summer Night City" si "Chiquitita". Tarziu in acel an, Bjorn si Agnetha si-au anuntat divortul, dar acesta nu a fost finalul ABBA. Insa imaginea lor a avut de suferit. Tot in acest an a fost lansat si cantecul "Gimme! Gimme! Gimme!" care a coincis cu un turneu major in Canada, SUA si Europa. Tot pe atunci, un album compilatie, "Greatest Hits Vol2", a avut un succes international.

In martie 1980, ABBA a sustinut un turneu in Japonia, care s-a dovedit a fi si ultimul. Restul anului s-au dedicat inregistrarii viitorului album "Super Trouper" care a continut "The Winner Takes It All".


In februarie 1981, Benny si Frida si-au aununtat si ei divortul dar nici asta nu i-a oprit pe cei patru sa cante. La finalul anului a fost lansat cel de-al optulea album, "The Visitors". Capul de afis a fost cantecul "One Of As".

In 1982, grupul ABBA a inceput sa se destrame. Bjorn si Benny au inceput sa scrie muzicalul "Chess", iar Agnetha si Frida si-au continuat carierele solo.  Singurul album din acest an a fost o dubla compilatie, "The Singles - The First Ten Years". La finalul anului 1982, grupul ABBA a anuntat ca va lua o pauza, urmand sa revina oricand, peste cativa ani. La trei decenii dupa acest anunt, ABBA inca nu a revenit.

Poate nici nu a fost nevoie. Muzica lor a ramas nemuritoare si la mare cautare. In anii '90 au fost lansate mai multe filme ce aveau pe coloana sonora cantecele formatiei ABBA. De asemenea, in 1992 a fost lansata o compilatie "ABBA Gold" ce a inregistrat vanzari de peste 28 de milioane de copii. In 1993 a urmat albumul "More ABBA Gold", vandut in 3 milioane de copii. Toate acestea au continut atat hiturile lansate in trecut de ABBA dar si inregistrari rare, care abia acum eram auzite pentru prima data. Pe parcursul timpului au mai fost lansate albume sau DVD-uri ce contineau inregistrari ale formatiei ABBA, relatari din presa vremii respective, imagini si filme din studiou si turnee.

Si acum o surpriza. Anul acesta, pe 23 aprilie 2012, va fi lansat inca un album ABBA, "The Deluxe Edition of The Visitors". Acesta va contine melodii precum "One Of Us", "Head Over Heels" si "When All Is Said And Done". Pe langa acestea vor fi introduse si alte materiale din arhiva, nelansate pana acum. De senzatie va fi cantecul "From A Twinkling Star To A Passing Angel (demo)", probabil versiunea neterminata, ce nu a mai fost auzita pana acum. Aceasta lansare este o premiera dupa 1994, cand ABBA a lansat ultima oara o serie de inregistrari din perioada de glorie a grupului. (bibliografie/foto: abbasite.com)

ABBA nu a fost doar o formatie ci reprezinta un stil aparte de muzica. Oricand pot recunoaste o melodie a lor, chiar daca nu as fi auzit-o niciodata. Toate melodiile lor exprima o stare sau un sentiment si nu se aseamana intre ele, spre deosebire de cele ale cantaretilor din zilele noastre. 

Voua ce melodii va plac, ce a reprezentat ABBA pentru voi si ce amintiri va trezeste muzica lor?







4 comentarii:

  1. Muzica asta nu va muri niciodata!nu are cum!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu sunt fan inrait ABBA...am tot ce au scos pana acum: cd, dvd, concertele, carti...imi plac toate melodiile lor, cu preferinta pe cele in care Anni-Frid (Frida) este solista. Ea este si preferata mea, dealtfel.

    RăspundețiȘtergere
  3. Și mie imi place ABBA, dar mai imi place și BAO!

    RăspundețiȘtergere
  4. o iubesc pe agnetha ea e o femeie fina, delicata si modesta in ciuda statului ei si al talentului!love ABBA sper k veti dainui mereu!!!

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL