26 ianuarie 2012

De ce raman masinile sub nameti?

Desi toate drumurile din preajma Bucurestiului sunt blocate, iarna nu ne-a luat prin surprindere. Nu de data asta. Acum doua nopti cand incepuse sa ninga, masinile de dezapezire erau pe strada. Le-am vazut eu. Aseara cand a inceput viscolul si ninsoarea abundenta, iarasi, masinile de dezapezire erau pe strada. Repet, asta in oras.

In afara orasului, e o alta poveste. Cand tu pleci ca boul cu masina neechipata corespunzator si te impotmolesti (sau te rastorni cu tirul), apoi blochezi traficul si zapada vine din toate partile, cine e de vina? Autoritatile cum sa ajunga la tine? Nu pe aceleasi drumuri, care sunt blocate de cozi interminabile de masini? In alta ordine de idei, in mijlocul campului nu cresc masini de dezapezire.

O echipa de la BGS a plecat in ajutorul celor blocati in nameti. Au in dotare Hummer H1 plus cateva masini special echipate pentru zapada. Mai au si cateva atv-uri sau snowmobile, deci se descurca. SMURD-ul are asa ceva? Pentru asta e bine sa existe si firme private in serviciul de urgenta.

Toti soferii blocati in zapada dau vina pe autoritati, eu ma intreb, cine e de vina? Acum doua zile s-a dat cod protocaliu de zapada, toti stiau cum va fi. Nu au respectat avertizarile si au iesit cu masina la plimbare, atunci e vina lor. Repet. Stiai ca vine zapada? De ce naiba ai iesit la plimbare? In asemenea situatii trebuie sa ai benzina in rezervor, resurse de apa si mancare, plus cateva paturi in caz de nevoie.

Autoritatile nu pot ajunge la tine din simplul motiv ca drumurile sunt blocate. Iar masinile de dezapezire nu pot patrunde printre cele deja blocate in trafic. In acest caz, interventia poate dura si zile. Degeaba intri cu masina si cureti zapada daca in jumatate de ora viscolul o asterne la loc. Pana nu se opreste viscolul, nu poti face mare lucru. Singura solutie este transportarea persoanelor blocate in locatii sigure si calduroase. Masinile vor fi dezapezite mai tarziu.

Deci, cine e de vina? Autoritatile care nu pot patrunde la cei blocati sub nameti sau chiar acestia din urma care nu au respectat avertizarile meteo. Sa stiti ca aceste avertizari nu sunt date pentru "a lua la cunostiinta", ci e musai sa le respecti! Ai ramas blocat pe camp, nu urla in telefon sa vina cineva sa te scoata. Iar daca sunt multi ca tine, atunci e si mai greu sa ajungi la toti.

2 comentarii:

  1. Ideea e ca zapada clar nu are nicio vina....asa ca hai sa dam toti vina pe cine nu-i prezent...adik autotitatile:))) asa-i la romani din pacate

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu nu disculp autoritatile, ba din contra, au si ei vina lor. Era necesar sa inchida drumurile la primul fulg, pentru ca se stia ce urmeaza. Dar chiar si asa, bag mana in foc ca romanii tot nu tineau cont.

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL