13 septembrie 2013

Cum esti batjocorit de catre autoritati

bolnavii pensionari sunt batjocoriti de autoritati la spital
Am sa descriu un caz real, o intamplare mai mai mult decat nefericita insa  des intalnita in tara asta. Si daca n-ar fi cineva apropiat mie poate n-as fi fost tentat sa scriu, dar stiti cum e, pana nu vezi cu ochii tai parca nu crezi. Totul a plecat de la un accident vascular cerebral (avc), foarte dureros la  momentul respectiv. Din fericire cazul a evoluat pozitiv iar acum e mult mai bine. Insa contactul cu autoritatile noastre e un dezastru. Daca la inceput a existat un ajutor pentru persoana cu handicap, undeva la 200 ron (sau mai mult), acum nu mai e. Si nu mai e pentru nici o persoana in tara asta. Pentru persoane care in cel mai rau caz nu se pot misca din pat, nu pot parasi locuinta si nu se pot ingriji singure. Iar pe guvernanti ii doare-n cur, oricare ar fi ei, pentru ca vin si pleaca iar suferintele oamenilor raman.

Bun, revin la acel ajutor de handicap. In primele luni ale primaverii se merge frumos la comia de la Autoritatea Nationala pentru Persoane cu Handicap Galati, pentru o noua evaluare care sa se finalizeze cu inca cateva luni de ajutor social. Stiu ca poate multi va ganditi la spagi, beneficii nemeritate, etc, dar aici nu e cazul. Ei bine, comisia respectiva stabileste ca persoana in cauza nu mai are dreptul sa beneficieze de cei 200 ron ajutor (da bine ca avem orbi cu acte care conduc masini, daca intelegeti ce vreti sa spun) si ramane cu 30 ron ajutor pentru diabet. Ca o boala nu vine niciodata singura. Eh, acum incepe actiunea. La intrebarea pe ce baza se retrage ajutorul raspunsul a fost sec "ca nu mai beneficiezi de acest lucru, ca boala nu mai e grava, ca nu se mai da ajutorul, etc" (va zic eu ca urmarile avc-ului sunt inca vizibile cu ochiul liber, de la o posta, adica dificultate de mers si semi-pareza pe o parte a corpului). Intrebati pe baza carei legi, decizii, ordin, se stabileste acest lucru, raspunsul e ca nu e treaba noastra. Ca decizia va fi primita prin posta si asta e. Bun, banii nu erau vitali dar prindeau bine. Asa ca se merge acasa si se asteapta decizia. Care vine. Semnata de cateva persoane din comisie, mai putin de jurist. A? Cum vine asta, adica juristul cel care stabileste cadrul legislativ al situatiei, tocmai el sa lipseasca de acolo? Asa ca se face frumos contestatie la decizie.

Cateva luni mai tarziu vine si raspunsul, tot prin posta. Ca trebuie mers din nou la comisie, ca s-a comis o greseala, ca trebuie mers din nou. Bun, pana aici toate bune, sunt sperante la ajutorul social. Doar ca surpriza, intorsi la comisie dupa mai bine de cateva luni, se primeste decizia ca si ajutorul ramas (30 ron , pentru diabet) este retras pentru motiv ca nu mai are dreptul la el. Asta cum vine? Adica tu, pensionar bolnav, cum iti permiti sa contesti o decizie a Marii Comisii?! Atat iti trebuie! Iti luam si frimitura care ti-a ramas! 

Intrebati din nou, pe baza carei legi s-a luat aceatsa decizie, raspunsul a fost sa se consulte un "specialist". Adica cum? Un avocat sau ce? Ceva in genul "nu-ti convine, da-ma in judecata"? Eu asa inteleg.  Dar tu, ca membru in comisia aia, ce rahat reprezinti? Esti doar un rahat cu ochi din comisa de evaluare de la Autoritatea Nationala pentru Persoane cu Handicap a municipiului Galati? Daca cunosti legea atat de bine incat sa iei o decizie fara sa o motivezi inseamna ca stii legea pe de rost. Sau ai un document la indemana pe care il mai consulti din cand in cand, ca orice om mai greseste. Ei bine nu, nici un document, nici o hartie cu legea, ordin sau altceva care sa motiveze aceasta decizie. Nimic! Atunci, de ce iti este atat de greu sa zici numarul sau numele acelei legi, ordonante sau ce o fi ea. Doar cu sfatul de a consulta un "specialist" daca nu-ti convine? Adica bataie de joc pe fata si fara menajamente. Intrebarea e: tu, ca membru al unei comisii de evaluare, ce rahat stii sa faci? Asta in conditiile in care ma trimiti la "specialist"? Daca iei o decizie pe care o comunici oamenilor nu e bine sa fii informat pana la capat? Zic si eu...

Concluzia, sa nu va puna dracu sa va impotriviti sistemului ca va iau si pielea de pe voi. Cum adica, sa contesti o decizii a unei comisii, de altfel justificata prin lipsa unei semnaturi a juristului? Mare greseala, ramai fara nimic! Ca deh, batranii sunt lipsiti de aparare (in cele mai multe cazuri) si nu au puterea sa mearga in justitie pana la capat  Pentru ca au fost cazuri cand s-au imbolnavit si mai tare, pana au murit cu dreptatea in mana.


3 comentarii:

  1. Este 234 lei venitul. Iti dai seama ce de lucruri poti cumpara cu asta?! Multi fac scandal, dar poti cumpara sanatatea cu banii astia?! Eu zic ca nu!!!
    Din pacate, la mine in oras s-a mediatizat mult chestia asta pentru ca au fost facute niste selectii ciudate in privinta anumitor situatii.

    Oricum, e hilar ce se intampla. Sunt oameni cu boli incurabile, care DOAR cu o pila pot sa nu mai treaca in fiecare an pe la ei sa dea cu subsemnatul.

    Un sistem de tot rahatul!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e vorba de bani ca pana la urma nu stam in suma aia, desi e ceva. Ar face diferenta intre un medicament prost (compensat) si unul mult mai bun dar la pret integral. Si un medicament bun chiar ajuta. In fine, e vorba de cum esti tratat atunci cand mergi la asemenea institutii.

      Ștergere
  2. Inca nu v-ati dat seama ca tot ce tine de : doctor, spital, spitalizare, retete compensate, ajutor de handicap, batrani in general, boala incurabila , in Romania, este egal cu bataie de joc ! Va spun asta dupa ce mi-a murit mama acum 2 ani (apropo avea si ea ajutorul asta de handicap!) si mi-aduc mereu aminte de cuvintele ei : Mama, in Romania, astia nu asteapta decat ca noi, batranii, sa murim mai repede. Asta e leacu' si fericirea autoritatilor!

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL