14 octombrie 2013

Teapa numita CFR Marfa

privatizare cfr marfa esuata
Se banuia de ceva timp ca "noul" proprietar al CFR Marfa nu va avea bani pentru a plati suma de bani pe care a promis-o. Grup Feroviar Roman prin omul de afaceri Gruia Stoica nu era chiar un nimeni pe piata locala. Avea o cota foarta buna din piata, chiar prea buna in raport cu ascensiunea din ultimii ani. Oricum, sa zicem ca omul juca "cinstit" si a mers pe o buna intentie in achizitionarea CFR Marfa. Dar mi-e greu sa cred ca nu a stiu nimic de faza cu consiliul concurentei. Cu alte cuvinte niste legi alea Uniunii Europene interzic monopolul in anumite domenii. Sau mai bine zis, o singura companie nu poate detine mai mult de 40% din piata. Daca reusea privatizarea, Grup Feroviar Roman ar fi facut mult peste acest procent. Iar daca activezi in acest domeniu este imposibil sa nu stii asemenea reglementari. Iar de aici trag concluzia ca ceva e putred.

Prima posibilitate ar fi ca Grup Feroviar Roman sa fi incercat o preluare fortata bazata pe faptul ca statul roman incearca cu disperare sa se lepede de CFR Marfa. Dar oricat de mare-i disperarea tot exista niste legi ce trebuie respectate. Inteleg ca omul isi dorea extinderea afacerii, dar acest lucru implica si niste riscuri pe care trebuie sa ti le asumi. Un mic exemplu ar fi sumele platite pana acum de Grup Feroviar Roman in cadrul licitatiei, iar apoi a sumelor oferite ca garantie. Ei bine, banii aceia trebuie sa ramana la stat daca privatizarea esueaza. Pentru ca asa e normal, pentru ca o privatizare nu trebuie taraganata de orice profitor. Timpul pierdut costa bani iar oamenii care lucreaza acolo nu-si permit sa piarda mai mult. Orice afirmatie sau invinuire din partea conducerii Grup Feroviar Roman catre orice instiutie a statului nu-si are rost la acest moment. Ai avut cateva luni la dispozitie sa te pregatesti, nu ai facut-o, pierzi banii! Repet, asa e normal. 

Ce nu e normal, abia acum incepe. Daca va amintiti, la momentul privatizarii una din marile companii aflate in cursa s-a retras pe motiv ca nu are suficient timp sa studieze caietul de sarcini. La fel trebuia sa procedeze si Grup Feroviar Roman, nu sa se planga acum. Nu ai timp sa parcurgi caietul de sarcini, nu te bagi! Ceri mai mult timp. Uite ca n-au facut asa, s-au bagat ca berbecii cu capul inainte si acum ridica din umeri. Din punctul meu de vedere ii dau dreptate lui Gruia Stoica: nici eu n-as plati banii cand am in fata o multime de incertitudini. Si cu totii stim cat de repede iti iei banii inapoi de la stat. Insa repet, trebuia sa se gandeasca la inceput, nu acum. Din punctul de vedere al statului, Grup Feroviar Roman nu si-a respectat angajamentul si e normal sa piarda licitatia. Da, e normal sa piarda, dar nu e normal cand contractul are prea multe necunoscute. Dau un singur exemplu: nu se stie daca guvernul avea sau nu dreptul de a prelungi perioada in care Gruia Stoica trebuia sa plateasca banii, in timp ce acest din urma zice nu exista un termen. Acesta este un exemplu de neclaritate, pe cand un contract bine pus la punct nu lasa loc de interpretari. Dar asa e cand lucrezi cu statul!

Daca tin cont la cele precizate mai sus pot sintetiza doua concluzii: 
  • Gruia Stoica si al sau Grup Feroviar Roman au dreptate
  • Statul si institutiile sale au dreptate
Ori cele doua concluzii se bat in cap in cap: toata lumea are dreptate si totusi nimeni n-a castigat. Si nimeni n-a pierdut, pentru ca Grup Feroviar Roman se pare ca isi va recupera banii cheltuiti. Iar statul? Pai statul a semnat acordul cu FMI de care avea nevoie. Iar una din conditiile impuse de FMI era privatizare CFR Marfa, si altele. Va aduceti aminte de Oltchim? Povestea seamana. Iar pe de alta parte CFR Marfa este o companie inca buna de muls. Acum cativa ani avea sute de milioane de euro profit. E imposibil sa cazi in declin asa repede si fara o concurenta puternica. Asa ca statul sau oamenii care controleaza acum CFR Marfa n-au nici un interes sa vanda pentru ca raman fara ciubucuri. iar toata privatizarea incepe sa mi se para un circ ieftin: nimeni nu ia atitudine, nimeni nu lamureste lucrurile, toti isi declina compententele sau sunt nevinovati. Nu e poate asa ceva: ceva care sa mearga prost si niciun vinovat. Iar de aici rezulta cea de-a doua posibilitate: toata privatizarea sa fi fost regizata de la bun inceput, cu buna stiinta si cu bataie de joc la adresa romanilor si a angajatilor CFR Marfa care, sunt sigur, isi doreau o descatusare cu privire la viitorul acestei companii.

3 comentarii:

  1. Ai mai auzit ceva de procesul intentat de Remus Vulpescu împotriva lui Dan Diaconescu pentru fals și înșelăciune? Eu nu... deci tind să cred că statul a mers la bluf la acea privatizare.

    În cazul CFR Marfă: contractul este secretizat. Și sincer nu m-ar mira ca statul să nu-și fi îndeplinit obligațiile, furnizându-i astfel lui Gruia un motiv valabil pentru a nu livra banii (sincer, nici eu nu cred că-i avea.... dar ideea este dacă trebuia să plătescă sau nu în aceste condiții). Și pun pariu că acest contract nu o să se desecretizeze niciodată. De ce oare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu cred ca avea banii, tocmai din cauza asta s-a bagat in licitatie. Insa intentia n-a fost sa duca privatizarea la bun sfarsit, ci doar a dorit sa faca jocul statului sau a celor care aveau interese. Am mai zis-o, toti sunt nevinovati iar greselile invocate sunt unele de amatori. Aici nu avem de-a face cu amatori ci cu profesionisti in toata regula. Ori niste profesionisti nu faceau asemenea greseli. La fel a fost si la Oltchim, doar ca a castigat cine nu trebuia. Adica Dan Diaconescu. Numai ca asta e incercat sa-i fenteze pe cei responsabili de Oltchim, asa ca a fost imediat inlaturat. Iarasi, avem un motiv pentru care ceea ce s-a intamplat la CFR Marfa nu trebuia sa se intample: din moment ce ai o privatizare esuata la Oltchim, atunci faci pe dracul in patru ca sa-ti iasa data viitoare.

      Ștergere
  2. Jocurile politice sunt mult prea mari pentru noi. Se joaca in liga lor... o liga la fel de proasta ca cea a lui Mitica...

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL