07 octombrie 2013

Ce nu vor spune niciodata seismologii

cutremur Romania seismolog
Cutremurele nu reprezinta o noutate in tara noastra. Am avut si vom avea tot felul de cutremure, e un lucru cert. Problema e ca nu vom stii niciodata cand vine un nou cutremur. Iar intamplator, cutremurul de zilele trecute vine intr-un context sensibil, cel al cutremurelor din zona Galati. Poate si de aici dezbaterile acestea intense si curiozitatea dupa senzational a televiziunilor. Inevitabil vine si intrebarea: la ce ne asteptam de aici inainte? La orice, zic eu. Un seismolog nu va anunta public ca vine un cutremur in urmatoarele luni. El este platit sa studize cutremurele nu sa fie clarvazator. Nu-i cere nimeni acest lucru pentru ca nici macar japonezii nu au reusit sa prezica un cutremur. 

In schimb, e posibil sa prevezi un cutremur de o anumita intensitatea intr-o perioada de cateva luni, sau ani. La japonezi e sigur pentru ca la ei sunt mereu cutremure. Asa ca daca le-ai zis ca luna viitoare va fi cutremur se intampla fix pix. Nu te baga nimeni in seama si oricum pana luna viitoare mai sunt cateva cutremure. Daca zici ca luna viitoare va fi un cutremur in Romania, ceva peste 6 grade, deja ai creat panica si isterie in randul populatiei. Nu mai doarme nimeni, televiziunile vor face spume iar obiectele utile in caz de cutremur se vor vinde mai ceva ca painea calda. Chiar ei seismologii nu vor avea somn pentru ca vor fi sunati la orice ora de un Gigel care sa-i intrebe: "nu mai vine cutremurul ala odata?" 

Prin urmare de ce sa stresezi populatia? Avem alarme care se declanseaza cu 30 de secunde inainte sa ajunga unda seismica in orasele importante, de ce sa creezi panica sa-ti sara oamenii pe ferestre? Un singur lucru e cert: seismologii, cei angajati de stat, nu-ti vor spune niciodata ca e posibil sa vina un cutremur. Eventual iti spun dupa, ca ne asteptam la asa ceva, ca e normal, sa nu va faceti griji, etc. Concluzia e una singura. Trebuie sa fii pregatit mereu pentru orice.

Vine sau nu vine cutremurul, e bine sa ai in casa cateva provizii si lucruri de utilitate generala: fluier, lanterne, paturi, apa, medicamente, poate chiar si un radio. Daca e sa vina marele cutremur fiti siguri ca n-o sa mearga cablul si nici semnalul de satelit nu mai ajunge pentru ca n-o sa mai fie televizune care sa emita. Dar prin unde radio e cel mai usor de emis si/sau receptionat. In plus n-ar strica sa identificati zonele mai sigure din casa, pereti mai rezistenti sau grinde de sustinere, precum si cea mai simpla modalitate de a parasi locuinta (asta valabil doar la case).

In concluzie nu va bazati pe spusele seismologilor pentru ca ori nu va vor spune nimic, ori vor da gres in a prevesti un cutremur ca doar sunt oameni. Deci, fiti cu bagare de seama si "expect the unexpected"!

4 comentarii:

  1. Probabil or să reapară cei care vindeau "kituri pentru sfârșitul lumii" :)

    La modul serios... doar fluierul cred că util. Celelalte nu prea cred că poți să le ai la îndemână.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca esti prins sub daramaturi si mai suferi de o afectiune, sa zicem diabet sau ceva cu inima, medicamentele ti-ar fi mai mult decat utile. Sau, daca te-a prins cutremurul noaptea nu cred ca vrei sa incerci sa iesi de sub daramaturi fara o lanterna.

      Ștergere
  2. Pe mine chiar m-ar amuza sa vad cum se panicheaza toata Romania, eu unul sunt obisnuit cu vestile de genul asta, si nu ma mai impresioneaza un cutremur.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa-i ca n-ai prins un cutremur mai serios? Roaga-te sa nu vina un cutremur peste 7 grade asa cum a fost in '77.

      Ștergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL