19 noiembrie 2013

Stergerea eficienta a informatiilor de pe hard-disk

formatare stergere hard disk hdd
In zilele noastre informatia este mai pretioasa decat aurul, uneori. Depinde si ce informatii detii si cui i-ar fi utila. Daca cineva doreste sa-si fure ceva, cu siguranta va incerca sa o faca. Sau poate doreste sa-ti faca rau folosind date compromitatoare despre tine. Oricare ar fi aceste motive exista un singur lucru comun: mediul de stocare. Informatia este stocata undeva, iar cel mai raspandit si mai eficient mediu de stocare este hard-diskul. Atat timp cat este in posesia ta informatiile stocate sunt in siguranta. Dar ce te faci daca de exmplu vrei sa vinzi hard-diskul? Nu zic sa-l arunci sau sa-l reciclezi desi este si asta o posibilitate. Ei bine, atunci cand vrei sa scapi de vechiul hard-disk e musai sa stergi toate informatiile de pe el. Iar procesul acesta de stergere nu e atat de simplu pe cat pare la prima vedere.

Stergerea hard-diskului nu se face cu un simplu delete

In nici un caz nu va apucati sa stergeti datele de pe hard-disk folosind operatii de "delete". Nu va ajuta cu nimic si dureaza foarte mult. In plus, presupune si realizarea unei multitudini de comenzi pentru a reusi o stergere completa.

Formatarea nu este suficienta pentru a sterge un hard-disk

Multe persoane au impresia ca formatarea unui hard-disk, chiar si completa, duce la stergerea definitiva a datelor stocate. Gresit! Formatarea este operatiunea care pregateste un disk pentru a fi folosita de sistemul de operare. In nici un caz nu este recomandata pentru stergere, desi de cele mai multe ori asta face. Insa datele de pe hard-disk nu sunt sterse fizic, ci doar logic. Ele raman acolo si pot fi recuperate cu software specializat.

Am facut multiple teste de recuperare a detelor din partitii formatate sau chiar dintr-un hard-disk complet formatat. Primele doua programe, cele mai usor gasite, nu au facut mare lucru. Insa un al treilea program, soft specializat, a reusit sa gaseasca si sa recupereze aproximativ 90% din informatiile stocate anterior. Asta desi reformatasem hdd-ul cu alte partitii decat cele initiale. Software-ul respectiv era specializat si in recuperarea datelor de pe hdd-uri defecte, deci aceste lucruri sunt posibile si fara prea multe batai de cap.

Cum stergi eficient un hard-disk?

Pentru a sterge complet un hard-disk e clar ca sistemul de operare trebuie sa dispara. Ori pentru a sterge un sistem de operare ai nevoie de un disk (hdd, flash, etc) auxiliar. Pe aceste din urma vei instala un program de formatare/partitionare, cum ar fi Parted Magic si il vei rula direct la secventa de boot. Accesandu-l, vei putea formata intreg hard-diskul in doar cateva minute.

Ce faci dupa formatarea hard-diskului ?

Dupa cum am spus si mai sus formatarea nu este suficienta pentru a elimina complet si eficient informatiile de pe hdd. Mai trebuie realizat un lucru anevoios si plictisitor: intreaga suprafata a hdd-ului trebuie rescrisa cu informatie inutila. Ideea e sa suprascrii toata capacitatea. Acest lucru poate fi realizat manual prin copierea repetata a unui fisier de o dimensiune mare (cativa GB), fie automat prin software specializat care incarca toata memoria cu informatie inutila (eu unul prefer sa folosesc un program personal realizat in limbajul C ANSI).

Abia acum putem spune ca hard-diskul a fost sters in totalitate, fara a exista posibilitatea ca informatiile sa fie recuperate.

2 comentarii:

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL