18 octombrie 2014

Promotii peste promotii, peste tot si la orice ora

promotii
Zilele trecute am iesit de la metrou si am primit un pliant cu ceva reduceri, pe undeva. Era vorba de Domo care implineste 20 de ani. Nu-i rau, zic, si ma uit in pliant. Promotiile erau atragatoare insa nimic din ce-mi trebuie mie. Asa ca am zis pas. Acum vad ca Altex au si ei promotie. Implinesc 22 de ani. Ce pot sa le zic: la multi ani! Celalti nimic, nici o aniversare? Vad ca a devenit o moda ca in fiecare zi sa avem promotii. Nu conteaza ce vindem, promotii sa fie!

Numai saptamana aceasta au fost cateva "aniversari" in online-ul romanesc. Emag-ul a dat tonul, ceilalti i-au urmat. Cert este ca nu a trecut o zi in care sa-mi arunc ochii pe site-urile de profil, am comparat preturi si am tras concluzii: preturile oscileaza de zici ca-i cutremur. 

Insa un lucru nu-l inteleg: cine ofera reducerile, retailer-ul sau importatorul. Pare ca cei din urma dau startul si in functie de cum circula vestea se adapteaza si vanzatorul final. Altfel nu-mi explic cum reducerile apar simultan in mai multe magazine, si la aceleasi preturi. 

O alta intrebare ar fi de ce tot oscileaza acele preturi, ba in sus, ba in jos? In mod normal trebuie sa mearga in jos atunci cand exista motive, adica un produs a stat prea mult in stoc si s-a invechit. Dar acest lucru nu se intampla pentru ca pretul revine la "normal". Chiar si asa, acesta e pretul normal? Eu o am o senzatie ca nu.


Pur si simplu suntem in mod constient derutati pentru a nu mai face fata la schimbarile de preturi. Romanul cumpara orice la promotie, fie ca-i trebuie sau nu. Asa ca retailer-ii si importatorii au inventat o noua strategie: au creat perioade de achizitii si perioade de stagnare, in functie de necesarul de lichiditati. Perioadele alterneaza insa, culemea, preturile sunt mereu aceleasi, atat la punctul "normal" cat si la punctul "reducere". Mereu aceleasi! 

Ca exemplu, acum un an cautam sa-mi cumpar un televizor. Am pus ochii pe ceva la 1699 lei, pret normal. Reducerea a fost pana la 1499. Aceasta oscilatie, fix intre aceleasi valori, a avut cam 4-5 iteratii pe o perioada de 3-4 luni. Motivul?! Nu se stie. Ciudatenia e ca in toate magazinele preturile au fost identice. Chiar asa, toti managerii gandesc la fel?

Ce a ajuns conceptul de "reducere" sau "promotie"? Am ales sa raman indiferent in majoritatea cazurilor. Stiu dinainte ca nimic nu-i pierdut. N-am bani acum, urmeaza o alta perioada, fix la aceleasi valori. Acum cativa ani asteptam cu mult interes "vinerea neagra". Black friday-ul din 2014 nu mai suna atat de interesant oricat de mult s-ar stradui vanzatorii. Pur si simplu termeni ca reducere, discount, promotie, nu mai au nici o valoare pentru mine. Simt preturile, nimic nu mai este iesit din comun, nimic nu te surprinde! 

Stimati vanzatori, ati facut praf aceste concepte! 

2 comentarii:

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL