15 noiembrie 2014

Cum sa faci un oras mai frumos

Zilele acestea am poposit in orasul meu de origine, Galati. A ramas acelasi oras obisnuit si sarac din sudul Moldovei, oras in care investitorii nu se prea inghesuie. Totusi, am avut placuta surpriza ca ceva se misca in final si aici. Am observat ca au disparut buticurile de pe marginea strazilor principale. Micile chioscuri sau gherete au disparut in decurs de cateva luni. Din cate auzisem mai demult era o dorinta a primarului Marius Stan de a curata strazile de astfel de chioscuri pentru ca orasul sa arate mai bine. Cred ca are dreptate.

La ce erau utile aceste magazine? Erau folosite de lenesii care nu vor sa se deplaseze pana la primul market. Erau folosite mai ales noaptea, chiar si la miezul noptii, cand nu mai gasesti nicaieri deschis. Asta pentru ca multe dintre chioscuri erau deschise non-stop, acesta fiind principalul lor atuu. Dar nu atat de indispensabil. Bun, si s-au desfiintat aceste chioscuri. S-a inceput cu cele de pe strazile principale si, sper eu, se va merge si cu cele mai ascunse intre blocuri. Nu de alta, dar eu de exemplu am in spatele blocului un bar si doua non-stopuri unde noaptea se aduna toti baietii de cartier. Nu are rost sa zic ca vara te trezesti de cateva ori pe noapte din cauza galagiei. Asa ca le doresc desfiintare placuta acestor buticuri, chioscuri sau non-stopuri, sau cum vreti sa le ziceti!

Bun, acum se vor trezi cate unii care sa acuze ca desfiintarea magazinelor duce la concedieri si somaj. Posibil, dar aceste mici magazine faceau evaziune fiscala la greu. Nu contribuiau cu nimic la bugetul statului si pot sa jur ca plateau o chirie derizorie, deci nici primaria nu castiga mare lucru. Asa ca eu unul m-am saturat de acesti mici bisnitari care isi platesc angajatii la negru cu salarii de rahat iar ei se plimba in Audi-uri si BMW-uri. Asa am ajuns noi romanii sa traim unii saraci lipiti iar altii in puf si aur. Pentru ca unii sunt umili si se multumesc cu putin iar altii fac evaziune fiscala. Drept urmare, bine le-a facut Marius Stan! ( sau cineva de la primarie care a luat acesta decizie)

Cat despre angajatii acestor magazine ar putea sa se reprofileze catre marile supermarketuri unde vor primi salarii decente si taxe platit la stat. Da, stiu, ne vindem tara. Dar uite ca strainii fac treaba, pun osul la munca si respecta legile, in mare parte. Sau mai bine zis, intr-un procent mai mare decat micii comercianti. Insa nu fac evaziune fiscala pentru ca fiind atat de mari (ca supermarket) sunt expusi controalelor autoritatilor statului. Pe de alta parte chiria platita de aceste supermarketuri pentru spatiile lor si ale parcarilor sunt sigur ca aduc bani frumosi in visteria primariei. Dar ca sa deschizi un supermarket intr-un oras trebuie sa oferi o certitudine acelui investitor, acela ca micile buticuri nu-i vor lua clientii. Treaba e valabila si reciproc dar de cele mai multe ori cel mare castiga. Asa ca nu mai are sens sa ne milogim. Am vrut emancipare, am vrut ca in vest? Atunci asta am primit. Vest-europenii isi inchid magazinele la ora 18:00. Mai tarziu raman doar supermarketurile. Dupa miezul noptii mai gasesti doar baruri deschise. De ce la noi n-ar fi la fel?

Iar daca ar fi sa revin la adevaratul scop al inchiderii acestor buticuri, acela de a infrumuseta orasul, pot sa zic ca a reusit. Strazile sunt mult mai aerisite, mai linistite, mai curate. Pacat ca in Galati nu sunt turisti, dar cu siguranta ar fi apreciat aceasta masura a primarului orasului Galati (sau a primariei, nu stiu exact cine se face vinovat de aceasta masura). Iar asta poate fi un inceput si pentru alte lucruri frmoase: asfaltarea starzilor si a trotuarelor, adunarea maidanezilor de pe strazi, atragerea de investitori in zona ca sa nu mai depindem de combinat si santierul naval, construirea de locuinte sau renovarea cladirilor istorice. A, da, inca un lucru.

Bai, Marius Stan, daca citesti vreodata acest blog, da si tu o hotarare prin care sa impaduresti zona din sud catre banda mineraliera care merge spre combinat! Cand eram mic era acolo o padure minunata, acum sunt doar boscheti. Intrarea in Galati dinspre Braila e de tot rahatul. Intreaga zona trebuie infrumusetata si prima masura ar trebui sa fie impadurirea spatiului verde de acolo. Si amenzi mari pentru cei care fac gratare si arunca gunoaie acolo. Astazi urcam dealul dinspre Auchan si priveam in jur. Dezolare completa! Trotuar captusit, surpat pe alocuri, strada cu denivelari, copaci lipsa si iluminat stradal insuficient. In departare se vedea padurea cheala. Ce dracu sa te mai atraga la acest oras cand nici intrarea nu este primitoare? Parca iti vine sa apesi acceleratia si sa mergi pana in urmatorul oras. Noroc ca eu nu aveam masina!

Concluzia: bine ca incepe sa se miste ceva in orasul asta! Poate fi un nou inceput pentru Galati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL