19 iunie 2015

Bere fara alcool romaneasca

bere driver fara alcool
Am mai scris despre bere cu alta ocazie: un articol detaliat despre berea nefiltrata romaneasca. Imi place berea dar o consum cu moderatie: niciodata prea mult, doar pentru satisfacerea poftelor si niciodata pentru golirea buzunarului. Astazi o sa scriu cateva impresii legate de berea fara alcool romaneasca. A inceput sa prinda tot mai mult la consumatorul roman si este foarte apreciata in randul soferilor dar si al celor care au diverse afectiuni medicale si nu pot consuma alcool. Berea fara alcool este produsa sub aceleasi marci consacrate: Ursus, Ciuc, Tuborg, Bergenbier, Golden Brau, etc. Deci nici o grija, tot despre bere "adevarata" vorbim.

Multi afirma ca berea fara alcool este o contradictie, a anomalie ce trebuie eradicata. Dar realitatea ne arata ca a devenit o necesitate din mai multe puncte de vedere. Daca esti sofer poti alege linistit sa consumi o bere fara alcool. Te scapa de amenzi, dar mai important s-ar putea sa te scape de un accident. 

Berea fara alcool este buna pentru sananate daca este consumata in mod rational. Nu contine conservanti sau alte adaosuri denumite generic "E-uri". Avem doar apa curata si malt, hamei, orz, toate acestea prelucrate intr-un mod eficient. Cu alte cuvinte in berea fara alcool nu gasim nimic care sa dauneze sanatatii (desigur, daca avem incredere ca procesul de fabricatie este unul corect, conform standardelor in vigoare).

Berea fara alcool este ieftina. In comparatie cu alte bauturi de pe piata, doar apa este mai ieftina. Sucurile carbogazoase sau necarbogazoase, sucurile naturale, cele extrase din fructe si altele sunt mult mai scumpe. Nu mai zic de bauturile alcoolice care sunt extrem de scumpe daca ne gandim la wiskey, vinuri selecte, sampanie s.a.m.d. Deci se merita sa bei o bere fara alcool doar prin prisma pretului, destul de accesibil tuturor romanilor indiferent de bugetul fiecaruia. 

Atentie mare la pret, fiind o bautura fara alcool se incadreaza la produse cu TVA scazut, adica 9%. Iarasi un beneficiu!

Cand ma gandesc la bere fara alcool nu ma refer si la acele sortimente de bere denumite generic "radler" (Ciuc Radler), "lemon" (Beck's Lemon, Bergenbier Fresh Lemon) si alte particularitati (Ursus Cooler), indiferent daca au sau nu alcool. Ma refer la o bere simpla, fara arome de lamaie, grapfruit si alte prostii. Doar malt, hamei, apa! Aceasta este o bere simpla, fara alcool. 

bergenbier fara alcool
Exista mai multe sortimente romanesti pe care le voi prezenta in continuare. O spun in cunostinta de cauza pentru ca le-am consumat pe fiecare dintre ele. Cand ma refer la berea fara alcool romaneasca ma gandesc doar la berile produse pe teritoriul Romaniei. Nimic strain, desi multi dintre romani sunt tentati sa le consume pe cele din import. Le-am consumat si pe acestea din import dar pana la urma le prefer pe cele romanesti.

Bergenbier fara alcool este chiar prima pe care am consumat-o din acest segment. Din intamplare am pus in cos o bere la doza fara alcool desi eu vroiam cu alcool. Abia acasa cand am baut mi-am dat seama de greseala: nu era atat de amara precum un Bergenbier clasic. Apoi mi-am dat seama ca diferentele nu sunt chiar mari, deci pot fara probleme sa consum o bere fara alcool in daune uneia cu alcool. Pretul era acelasi: intre 2 si 3 lei pe atunci, in functie de magazin. Bergenbier fara alcool are un gust potrivit: nici dulce, nici amar. Sortimentul poate fi gasit atat la doza cat si la sticla (probabil prin baruri)

ursus fara alcool
Ursus fara alcool este putin mai scump decat Bergenbier insa gustul e putin mai sec, usor spre amar. Aici pretul face diferenta: personal cred ca Ursus fara alcool este cam scump in comparatie cu Bergenbier avand in vedere ca nu ofera nimic in plus. De asemenea acest sortiment poate fi gasit atat la doza cat si la sticla (din cate stiu 0.5 dar si 0.33 litri). 

Golden Brau fara alcool iarasi este un sortiment vechi. La pret este comparabil cu Bergenbier fara alcool, mai mult sau mai putin, depinzand de promotiile gasite in fiecare magazin in parte. Ca si gust Golden Brau fara alcool este foarte dulce. Ai putea sa zici ca are miere in el. Dar nu are pentru ca eticheta nu prezinta alte ingrediente in afara de apa, malt sau hamei. Eu o evit totusi, este prea dulce pentru mine. Acest sortiment se gaseste atat la doza cat si la sticla.

Tuborg fara alcool este un sortiment relativ nou. L-am vazut in magazine recent la un pret destul de mare pentru categoria sa. L-am incercat, nimic special. Gustul comparabil cu Bergenbier si Ursus, poate putin amarui. Cred ca este singura marca la care sortimentul "fara alcool" se apropie cat de cat de gustul sortimentului "cu alcool".
golden brau fara alcool

Driver este o bere fara alcool facuta de fabrica Martens din Galati. Berea poate fi gasita in magazinul Kaufland, posibil si altele, iar pretul este unul decent: mai scump decat Bergenbier dar mai ieftin decat Ursus si Tuborg. Gustul in schimb mi se pare cel mai reusit dintre toate. Berea este usor dulceaga dar nu contine arome. Procesul de fabricatie face totul! Aduce putin a bere nefiltrata, asa ca pasionatii acestor sortimente ar fi satisfacuti. Berea Driver fara alcool se gaseste atat la doza cat si la sticla (eu unul am gasit doar doze in supermarketuri).

tuborg fara alcool
Ciuc fara alcool (a nu se confunda cu Ciuc Radler) este iarasi un sortiment nou. L-am gasit la doza de 0.33 litri si la pretul recomandat de 1 leu (confirm ca Auchan si Billa le vindeau la pretul recomandat, in schimb am auzit ca altii n-ar fi respectat). Cea mai ieftina bere fara alcool, asta dupa reducerea TVA la 9%. Gustul in schimb lasa de dorit. Seamana a bere nepasteurizata, neterminata, putin spalacita in instalatiile de prelucrare a berii. Am degustat ceva asemanator in fabrica si muzeul Heineken din Amsterdam, dar acolo chiar era vorba de o bere in stadiu incipient: era un lichid abia extras din malt sau hamei. Deci, asa are gustul Ciuc fara alcool, zici ca-i neterminata. Macar are un pret imbatabil! Nu am vazut acest sortimet la sticla!

ciuc fara alcool
Argus fara alcool este o bere care se gaseste doar in magazinele LIDL, si acolo doar cand este pe stoc. Este destul de ieftina avand un gust rezonabil (putin mai buna decat Ciuc fara alcool). Daca prinzi si o oferta atunci se merita din punct de vedere al pretului. In rest, nu prea!

argus fara alcool
Cam atat despre berea fara alcool romaneasca. Daca ar fi sa fac un top al preferintelor mele tinand cont de raportul pret/calitate (unde calitate=gust), acesta ar fi: Driver, Bergenbier, Golden Brau. Dar asta depinde si de pretul de achizitie din supermarket si de promotiile gasite pe acolo. In general am observat ca promotiile la berea fara alcool sunt mai dese la Bergenbier si Golden Brau (ceilalti producatori ex: Tuborg evita promotiile, sau poate nu frecventez eu supermarketurile care trebuie)

nenea iancu fara alcool
Vreau sa mai subliniez inca o data ca acest tip de bere intra la categoria TVA redus (actual 9%) si chiar se merita. Daca mai gasesc si alte sortimente le voi adauga ulterior aici. Daca aveti vreo propunere pentru o bere fara alcool "romaneasca" astept sugestiile voastre.

Later edit 1: Am mai gasit inca un sortiment de bere fara alcool.

Nenea Iancu fara alcool, la sticla de 0.33 litri, o sticla pe care am descoperit-o intr-un magazin Cora. Avand in vedere raspandirea marcii Nenea Iancu s-ar putea ca aceasta bere fara alcool sa fie disponibila in mai multe supermarketuri. Este cea mai scumpa bere fara alcool romaneasca dar cred ca merita (eu unul nu am incercat-o). De ce? Pretul este destul de piperat, cred ca intrece majoritatea berilor fara alcool din import.

stella artois fara alcool
Stella Artois fara alcool este o bere de o calitate superioara, foarte apropiata ca si gust de sortimentul cu alcool. Am consumat-o intr-un restaurant sub forma de sticla la 0.5 litri asa cum se vede si in imagine. Nu am vazut acest sortiment in supermerket si tind sa cred ca este adusa pe comanda. Pretul unei astfel de sticle este irelevant in situatia de fata, poate sa depinda enorm de fiecare local in parte. Insa eu zic ca Stella Artois fara alcool merita toti bani. Da, este fabricata in Romania: eticheta mi-a confirmat-o fiind scrisa in limba romana si codul de bare care incepe cu "594", codul Romaniei.

Un comentariu:

  1. Driver e 2.15 la Kaufland, iar Bergenbier 2.69, tot la Kaufland. Deci Driver e mai ieftina.

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL