Situatia e urmatoarea: Grecia este cu doi pasi in afara Uniunii Europene iar BNR in frunte cu Mugur Isarescu si purtatorii sai de cuvant ne asigura ca Romania nu va fi afectata. Sau mai bine zis bancile grecesti care activeaza in Romania nu vor fi afectate pentru ca BNR-ul vegheaza pentru noi. Parca am mai auzit sintagma asta undeva?!
Doar ca problema e mai complexa. Intradevar bancile grecesti nu vor scoate banii din tara cu valiza pentru ca nu e posibil asa ceva! Nici transferul fondurilor dintr-o banca in alta nu-i ajuta prea mult: grecii au nevoie de lichiditati in acest moment. Nimeni nu mai are incredere in bancile lor asa ca banii se tin la ciorap. Deci fizic, banii nu au cum sa dispara din Romania!
Dar ce probleme pot aparea?
Ca turist prin Grecia nu vei putea plati concediul sau mancarea. Grecii par ca nu mai accepta platile cu cardurile si oricum ei nu erau adeptii acestui sistem de plata (in comparatie cu restul tarilor din UE). In acest context ce vor face vest-europenii care sunt obisnuiti sa plateasca numai cu cardul? Bancomatele din Grecia vor fi goale, degeaba guvernul elen da asigurari ca turistii vor putea scoate cati bani doresc. Cine ii mai crede pe greci? Asa ca o parte a turistilor din Grecia vor alege alte destinatii turistice precum Turcia, Bulgaria sau chiar Romania.
In plus grecii ar putea impune masuri draconice cu privire la circulatia masei monetare: adica intri in Grecia cu cash dupa tine dar nu poti sa iesi din tara. Turistii s-ar vedea obligati sa cheltuie in Grecia toti banii pe care ii au in portofel. Cine poate opri Grecia sa nu faca acest lucru? Nimeni, pentru ca au nevoie de bani lichizi si vor face orice sa-i tina la ei in tara.
Bancile grecesti care activeaza pe teritoriul Romaniei pot intra in incapacitate de plata. BNR-ul ne linisteste ca ei fac legea aici si bancile grecesti se supun "regulilor" noastre. Insa BNR-ul nu poate controla in timp real ce face fiecare banca, daca aia vor sa falimenteze subsidiarele din Romania atunci o vor face. Nu are cine sa-i traga la raspundere! Ii dam in judecata si cam atat.
Pe de alta parte depozitele bancare sunt garantate de statul roman. Nu putem pierde acei bani dar chiar si asa vor trece luni, poate ani, pana cand persoanele fizice isi vor primi banii inapoi de la statul roman. In acest fel s-ar putea ca si statul roman si intre in dificultate. Adica o mica criza financiara. Daca mai punem la socoteala si o mica criza politica s-ar putea sa ne trezim intr-un mare rahat.
Firmele grecesti prezente in Romania s-ar putea sa nu fie influentate de criza din tara lor. Ba din contra, Romania poate fi o sursa de lichiditati. Asa ca firmele vor opera in Romania si vor gasi alte banci prin intermediul carora sa duca banii in tara lor. Sau vor tine banii aici pentru ca, teoretic, bancile romanesti sunt mai sigure decat cele grecesti in acest moment. Eu unul tind sa cred ca activitatile economice ale firmelor grecesti de pe teritoriul Romaniei nu vor avea de suferit.
In cele din urma, fluctuatiile cursului de schimb leu-euro si leu-dolar sunt cele mai ingrijoratoare. Doar ganditi-va cum ar fi ca leul sa se deprecieze masiv. Ce s-ar intampla cu creditele in euro?
Pretul alimentelor ar creste foarte mult avand in vedere ca Romania importa masiv si toate marfurile din UE se vand in euro. Pe langa inflatie s-ar putea sa ratam si tinta de deficit bugetar agreata cu Uniunea Europeana, asa ca vom intra intr-o criza politica de toata frumusetea. Mai avem si alegeri in 2016, prilej de frecat menta si lupta electorala in loc sa gasim solutii pentru iesirea din criza.
In concluzie, prestatia BNR este jenanta, nici macar nu stiu sa joace teatru cei de acolo. Nu poti sa afirmi ca totul va fi "ok" cand e lesne de inteles ca nu va fi asa. Tind sa cred ca s-au molipsit de la politicieni, doar aia ne mint fara jena.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL